Työturvallisuus on jatkuvaa tekemistä

– Työturvallisuuden edistäminen ei ole salatiedettä, vaan kaikkien etu ja yhteinen asia. Kukaan ei saa katsella mahdollisia riskejä sormiensa läpi, toteaa työturvallisuuspäällikkö Juha Lehikoinen.

Juha Lehikoinen jää syyskuussa eläkkeelle oltuaan töissä betonialalla 44 vuotta.
– Vuonna 1979 aloitin betonimyllärinä Lappeenrannan tehtaalla, joka sittemmin useamman yrityskaupan myötä siirtyi Rudukselle, Lehikoinen kertoo.

Rudus on tehnyt hyvin uraauurtavaa ja suunnitelmallista työtä työturvallisuuden edistämiseksi. Linjaorganisaatio määritteli selkeästi konkreettisemmat työturvallisuustavoitteet vuosina 2007-2008. Lehikoinen toimi tuolloin tuotantopäällikkönä ja turvallisuusvastaavana Itä-Suomessa. Vuonna 2010 häneltä kysyttiin halukkuutta ryhtyä työturvallisuuspäälliköksi valmisbetonin tehtaille ja jäseneksi työturvallisuustiimiin. Lehikoinen vastasi myöntävästi.
– Siitä se lähti – ja nälkä on kasvanut syödessä, Lehikoinen sanoo.

Rudus juha lehikoinen 06 950x500

Kuva: – Mitä uutta työturvallisuuteen liittyen, kyselee työturvallisuuspäällikkö Juha Lehikoinen Ruduksen Orimattilan betonituotetehtaalla. – Työturvallisuuteen liittyvä työ tehdään pääasiassa kentällä: keskustellaan, kysytään ja kyseenalaistetaan, hän sanoo.


Viimeiset kolme vuotta hän on toiminut betonituotteiden työturvallisuuspäällikkönä. Hän on auditoinut vuosittain Ruduksen kaikki betonituotetehtaat. Lehikoinen vierailee tehtailla muutenkin usein.
– Kentällä toimiminen ja keskustelut ovatkin olleet tämän työn parhaita puolia, oikein ilonaiheita.

Laitteet ja asenteet kohdilleen

Juha Lehikoinen kertoo, että työturvallisuuden edistäminen aloitettiin panostamalla koneiden ja laitteiden suojaukseen.
– Näin pyrittiin minimoimaan vaaran paikat. Kuitenkin alusta asti oli selvää, että työturvallisuuden edistäminen vaatii myös asennemuutoksen. Yhteinen tahtotila lähti yrityksen johdosta, mutta vastuuta jaettiin ja pelisäännöt olivat kaikille samat, Lehikoinen kertoo.

– Työturvallisuus ei ole salatiedettä, vaan toimintaa, jolla säästetään jopa ihmishenkiä. Tärkeää on ottaa työkaverit huomioon ja jokaisen velvollisuus on puuttua asioihin, jos huomaa toisen tekevän jotain väärin. Syyllisiä ei etsitä, vaan haetaan riskien aiheuttajat ja korjataan toimintatapoja niin, että vaaratilanteita ei tule.

Rudus juha lehikoinen 10 950x500

Kuva: Vahinkokäynnistyksen esto: Työntekijä pyytää luvan käyttöpaneelista ennen turva-alueelle menoa. Napin painalluksella turvalogiikka tietää henkilön olevan alueella, jolloin tuotantolinja on pysäytettynä eikä se voi käynnistyä ennen kuin henkilö on kuitannut itsensä turva-alueen ulkopuolelle ohjauspaneelista.


Hyvä laitetaan myös kiertämään. Positiiviset turvallisuushavainnot, uudet ideat ja toimintamallit käydään läpi kaikilla toimipisteillä niin oman henkilökunnan kuin aliurakoitsijoidenkin kesken.
– Parhaiten tieto omaksutaan pienryhmien työskentelyssä. Siinä kaikki pääsevät osallistumaan ja sanomaan sanansa eikä kukaan jää hissukseen takariviin, Lehikoinen toteaa.

Tätä työtä ei kukaan muu tee puolestamme.

Hän on käynyt ahkerasti myös luennoimassa työturvallisuuteen liittyvistä asioista eri toimipisteillä.
– Esimerkiksi valmisbetonin pumppauksessa sattui aikaisemmin suhteellisen paljonkin tapaturmia tilaajan työmaalla. Kahden päivän koulutus pumppareille paransi tilannetta huomattavasti.

Perustekemistä omassa ”turvapuistossa”

Rudus-turvapuisto on vuonna 2009 perustettu rakennusalan yhteinen työturvallisuuden koulutusrata Espoon Ämmässuolla. Siellä vierailee vuosittain tuhansia rakennusalan ihmisiä.
– Aina ei tarvitse mennä edes Espooseen asti. Jokaisella toimipisteellä on oma ”turvapuistonsa” eli työntekijät voivat miettiä ja harjoitella työturvallisuutta omilla työpaikoillaan. Tätä työtä ei kukaan muu tee puolestamme, Lehikoinen toteaa.

Esimerkiksi betonituotetehtailla korostuu nostoturvallisuus.
– Isojen seinäelementtien nostamisessa täytyy olla huolellinen niin tehtaalla, kuljetuksissa kuin työmailla. Missään vaiheessa kukaan ei saa mennä nostettavan taakan alle eikä mitään saa koskaan nostaa kenenkään yli, Lehikoinen korostaa.

Rudus juha lehikoinen 18 950x500

Kuva: Tehdasalueilla on aina käytettävä turvavarusteita, jotka ovat tarkoin määritelty. – Ja kaverille saa, siis pitää huomauttaa, jos jotain puuttuu, Juha Lehikoinen muistuttaa.

Rudus juha lehikoinen 15 950x500

Kuva: Yksinkertainen, mutta nerokas lisälaite kuljettajien turvaksi. Siirrettävät portaat on helppo työntää lavan viereen, joten kuljettajan ei tarvitse hyppiä lavalle ja sieltä alas.

Rudus juha lehikoinen 09 950x500

Kuva: Ei enää pukkia pukin päälle, vaan korkealla tehtäviä töitä varten on turvallinen, helposti liikuteltava henkilönostin.


Tapaamme Lehikoisen kanssa Orimattilan betonituotetehtaalla. Rudus sai vuoden 2022 Betoniteollisuuden työturvallisuuskilpailuissa voiton kaikissa sarjoissa ja Orimattilan tehdas oli betonituotesarjan paras.
– Työturvallisuudesta huolehtiminen on täällä jo arkirutiinia. Tehtaan henkilökunnalle kerrottiin kilpailuun osallistumisesta auditointia edeltävänä päivänä eli asiaan ei mitenkään erityisemmin varauduttu etukäteen, vaan voitto tuli perustekemisellä, tehdaspäällikkö Jarno Vartiainen kertoo.

Edelleen turvallisuuden etujoukoissa

Lehikoinen uskoo, että Rudus on pitänyt paikkansa rakennusalan työturvallisuuden edelläkävijänä.
– Se näkyy muun muassa siten, että kollegat alan muissa yrityksissä kysyvät meiltä neuvoja ja vinkkejä. Samoin asiakkaatkin ovat tiedostaneet Ruduksen panostuksen työturvallisuuden hyväksi ja pyytäneet luennoimaan aiheesta.

Rudus juha lehikoinen 04 950x500

Kuva: Tehdaspäällikkö Jarno Vartiainen ja työturvallisuuspäällikkö Juha Lehikoinen kierroksella maisematuotteita valmistavassa Orimattilan betonituotetehtaassa. Tehdas voitti viime vuonna Betoniteollisuuden työturvallisuuskilpailussa oman sarjansa Vartiaisen mukaan ”perustekemisellä”.


Lehikoisella onkin selvä viesti ruduslaisille.
– Työturvallisuuden edistämisessä on nyt hyvä flow päällä eli jatkakaa tuloksellista työtä. Uusi työturvallisuuspäällikkö Lasse Heikkinen on energinen ja idearikas, ja tuo varmasti uutta näkemystä ja toimintatapoja. Lasse on jo ollut minulla mukana tehtaitten auditoinneissa eli hiljainen tietokin on siirtymässä seuraajalle.
– Työturvallisuuden edistäminen onkin hyvin innovatiivista. Työntekijöiltä tulee paljon ehdotuksia oman työn tai tiimin työturvallisuuden parantamiseksi. Monet niistä johtavat työtapojen tai -välineiden konkreettiseen muutokseen – ja idean esittäjän palkitsemiseen.

Työturvallisuuden edistäminen on hyvin innovatiivista.

Kaksi asiaa pysyy

Juha Lehikoinen suunnittelee tulevia eläkepäiviään leppoisin mielin.
– Taipalsaarella on pieni mökki, sauna ja vene, jolla pääsen kalaan. Retkipyöräkin on hankittu – mutta ei missään nimessä sähköpyörää, koska lihakset vielä onneksi toimivat.

Kultaa löytyy sieltä, missä sitä on.

Eläkkeellä on aikaa myös uudelle harrastukselle: kullanhuuhdonnalle.
– Siinä voi Lapissa vierähtää viikko kerrallaan. Kultaa löytyy sieltä, missä sitä on, Lehikoinen venkoilee huuhtojien tapaan.
– Eikä löydettyjen hippujen kokoa koskaan kerrota.

Elämän rytmi tulee Lehikoisella varmasti muuttumaan, mutta kaksi asiaa pysyy.
– 64 vuotta sitten synnyin Lappeenrannassa. Ruduksella on ollut erittäin hyvä henki, mahtavat esimiehet ja työkaverit. Ruduslaisuus ja lappeenrantalaisuus tulevat säilymään minussa niin kauan kuin henki pihisee.


Lue lisää:


Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Juho Kuva


RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit