Kivenpyörittäjä-palkinto maisemasuunnittelija Tanja Niemiselle

”Tee kerran ja nauti pitkään”

Maisemasuunnittelija Tanja Niemisen mukaan onnistunut piha on toimiva, helppohoitoinen ja ekologinen. – Ja ennen kaikkea asukkaansa näköinen, Nieminen korostaa.

Rudus myönsi tämän vuoden Kivenpyörittäjä-palkinnon Tanja Niemiselle tunnustuksena hänen monipuolisesta osaamisestaan ja todellisesta innostaan edistää suomalaisten pihojen suunnittelua. ”Into” onkin oikea sana kuvaamaan Niemistä, kun hän häärää Hattulassa perinteikkäässä KH Puutarhakeskuksessa. Nieminen osti myymälän yhtiökumppaninsa arkkitehti Tiina Holmbergin kanssa vuonna 2020.

– Täällä näkee, miten piha ja puutarha ovat monin tavoin osa elämää, Nieminen hymyilee.

Kivenpyörittäjä 2023_tekstissä

Kuva: Tanja Niemisen kiitetty ja palkittu suunnittelu perustuu maisema-analyysiin, jonka perusteella asiakkaan toiveet yhdistyvät paikan ehdoilla rakennetuksi kokonaisuudeksi. Rudus myönsi tämän vuoden Kivenpyörittäjä-palkinnon Niemiselle tunnustuksena hänen osaamisestaan ja innostaan viheralan kehittäjänä.


Nieminen on koulutukseltaan ylemmän AMK:n hortonomi sekä pedagogisen koulutuksen saanut opettaja. Hän on tietokirjailija, yrittäjä ja maisemasuunnittelija ja tuttu myös tv:stä. Hän oli pari vuotta mukana Huvila ja huussi -sarjassa, jota tuolloin katsoi noin puoli miljoonaa suomalaista. Hänet on palkittu jo monesti, mm. Vuoden vihertaitajana vuonna 2014.

Idearikkaana syväosaajana hänellä on usein menossa jokin hanke – parempien pihojen puolesta tietysti. Yrittäjänä hän on toiminut vuodesta 2005.

– Olen elämäntapahortonomi. Mieluimmin teen töitä kädet mullassa ja polvet kivituhkassa kuin virka-aikaan jossakin toimistossa, Nieminen toteaa.

Olen elämäntapahortonomi. Teen töitä kädet mullassa ja polvet kivituhkassa.

Unelmien haamukirjoittaja

Niemisen ja Holmbergin yhteinen kirja ”Pihakoulu – Skandipihassa toimivat reseptit” julkaistiin tämän vuoden alussa. Se oli Niemiseltä jo alan viides kirja.

– Olin kymmenen vuotta alan opettajana ja ensimmäisen kirjani tein yksinkertaisesti siitä syystä, että meillä ei ollut oppikirjaa kauniista ja helppohoitoisesta pihasta, Nieminen kertoo.

Uusimmassa kirjassa paneudutaan käytännön tasolla skandinaavisen pihan suunnitteluun.

– Kirjassa avataan sitä prosessia, joka tarvitaan laadukkaan ja onnistuneen pihan toteuttamiseen. Alan ihmiset ovat ottaneet kirjan ihastuneena vastaan, sillä pihojen omistajat eivät aina ymmärrä, miten paljon osaamista ja eri asioiden yhteensovittamista pihan suunnittelu vaatii.

Pihan suunnittelu vaatii paljon osaamista ja eri asioiden yhteensovittamista.

Nieminen painottaa, että vaikka pihan suunnittelun tekeekin alan ammattilainen, asukkaiden tulee aina miettiä ja kertoa omat toiveensa sekä tarpeensa.

– Minulta kysytään usein, että mikä minun tyylini on. Ei siitä ole kyse, vaan minä haamukirjoitan asukkaiden oman unelman heidän puutarhastaan. Pyrin lukemaan ja tulkitsemaan heidän salaisemmatkin toiveensa. Pihan täytyy olla aina asukkaittensa näköinen. Olkoon vaikka status-piha, jos he niin haluavat.

Kivenpyörittäjä 2023_tekstissä2

Kuva: – Skandinaavinen piha on selkeä ja helppohoitoinen, oikeat kasvit ovat oikeilla paikoilla ja sinne paistaa aurinko, koska kesä on lyhyt, kuvailee Tanja Nieminen. Hänen uutuuskirjansa tarjoilee reseptit skandipihan suunnitteluun ja toteuttamiseen.


Piha ja talo yhtä

Tanja Nieminen on keskittynyt suunnittelutyössään yksityisiin pihoihin ja pienten kaupunkien projekteihin. Hänen työnsä perustuu maisema-analyysiin, jossa hän ensin analysoimalla ”räjäyttää” koko pihan pieniin palasiin ja sen jälkeen synteettisesti kokoaa sen uudelleen.

– Minulle tärkeää on ulko- ja sisätilojen yhteys. Elämän pitää laajentua sisältä ulos ja rakennuksen arkkitehtuurin tulee näkyä pihalla saumattomasti.

Kivenpyörittäjä23_tekstissä4

– Täytyy myös miettiä, missä suunniteltu piha loppuu ja luonto alkaa. Mielestäni olen aika hyvä laveeraamaan tätä. Mitä enemmän pihassa on luontoa, sen helppohoitoisempi se on. Luonto on sinällään kaunis, mutta se ei kestä kulutusta. Siksi poluilla ja muilla kulkuväylillä tarvitaan pinnoitteita. Laatoilla ja kiveyksillä voidaan myös ilmaista alueiden hierarkkisuutta.

– Maisematuotteiden, pihavalaisimien ja pintamateriaalien paletti on monipuolistunut hyvin. Esimerkiksi korotetuilla istutusaltailla saadaan vihreää talon seinustalle, mikä osaltaan yhdistää rakennusta pihaan.

Ekologista ja eettistä

Tanja Nieminen sanoo saaneensa ympäristöherätyksen jo 90-luvun alussa, paljon aiemmin kuin ekologia ja kestävä kehitys nousivat yleiseen keskusteluun.

– Minun suunnittelemani pihat ovat myös eettisten arvojen mukaisia. Hyvänä esimerkkinä on betonikivien käyttö. Olennaista on niiden kotimaisuus, koska ne ovat halpa ja paljon käytetty tuote eli ne kannattaa valmistaa lähellä eikä pitkien kuljetusmatkojen päässä.

– Ympäristölainsäädäntö on todella monimutkaista. Kierrätetyn betonimurskeen, Betorocinkin käyttö tulisi olla paljon yksinkertaisempaa. Onhan monin tavoin järkevämpää hyödyntää betonia uudelleen kuin louhia neitseellistä kalliota.

Nieminen korostaa, että ympäristöasioissakin tulee ehdottomasti toimia rehellisesti viherpesun sijaan.

– Uskon tietoon ja tieteeseen. Koulutan koko ajan itseäni ja vaadin uusillekin asioille perustelut. En ole helppoheikki enkä lobbaa ketään tai mitään.

Betonikivien käytössä olennaista on niiden kotimaisuus.

Kivenpyörittäjä23_kuva3

Kuva: – Tervetuloa karkkikauppaan, ahkera yrittäjä Tanja Nieminen toivottaa Hattulan KH Puutarhakeskuksessa. – Kaikillahan on hyvä mieli, kun puhutaan kukista ja kasveista!


Osaamista prosessiin

Tanja Nieminen on kolmen vuosikymmen jälkeenkin innostunut omasta alastaan.

– Uskon yhdessä tekemiseen ja sellaiseen ympäristöön, missä ihmiset viihtyvät. Maisemasuunnittelu tarjoaa alana useita mahdollisuuksia eli ura voi kehittyä moneenkin suuntaan alaa vaihtamatta. Tosin alaa ei opiskella vain kirjoista, vaan työtä tehden syventyy asioihin ja saa itsevarmuutta. Samalla rima nousee aina vaan korkeammalle ennen kuin jokin homma on otettu haltuun.

Niemisen mukaan viheralalla olisi edelleen opittavaa prosessihallinnassa.

– Kaikille osapuolille on tärkeää, että työ tulee laadukkaasti tehdyksi ja keskinäinen luottamus pelaa. Viheralalla on onneksi hyvä maine, mutta meitä tunnetaan vielä liian vähän. Minä olen yrittänyt puhua viheralan puolesta tavallisille kuluttajille. Siksi kirjoitin kirjankin. Se saattaa olla yksi syy saamaani Kivenpyörittäjä-palkintoon, josta olen yllättynyt ja kiitollinen.

Kivenpyörittäjäksi valitaan vuosittain henkilö, joka on edistänyt ympäristörakentamista Suomessa. Valinnalla halutaan tuoda esiin ammattitaitoista ja laadukasta ympäristörakentamista sekä nostaa alan arvostusta. Palkintoa on jaettu jo vuodesta 2001 alkaen.

Kivenpyörittäjäksi valitaan vuosittain henkilö, joka on edistänyt ympäristörakentamista Suomessa.


Tutustu lisää:


Teksti: Leena-Kaisa Simola

Kuvat: Miika Kangasniemi


RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit