Kun tornitalo ja puisto ovatkin yhtä

Vantaan Myyrmäkeen on nousemassa 12-kerroksinen asuinrakennus, jonka vihreän sävyiset julkisivut ja orgaaninen muoto saavat jatkumoa viereisestä puistosta. Valot ja varjot leikkivät yksilöllisissä betonielementeissä.

Vantaan Myyrmäki uudistuu täysin, kun rakenteilla olevat keskustakorttelit tuovat alueelle urbaanin asumisen vetovoimaiset vaihtoehdot. Hartela rakentaa kortteleihin kolme 8-16 -kerroksista asuintaloa sekä niiden yhteisen pysäköintilaitoksen pihakannen alle.

Parhaillaan rakennustyöt ovat käynnissä Asunto Oy Vantaan Myyrin Tähden työmaalla. Nimensä mukaisesti rakennuksesta tulee koko alueen kiintotähti.
– Vaikka tämä talo on kolmesta tornista matalin, niin se on kaupunkikuvallisesti eniten maamerkki. Tästä syystä rakennuksen ilmeen tulee olla erityinen, toteaa arkkitehti SAFA Mari Matomäki.
Arkkitehtitoimisto Hedman & Matomäki vastaa kortteliin tulevien Hartelan kohteiden arkkitehtisuunnittelusta.

Myyrin tähti rudus julkisivut 2 920

Kuva: Myyrin Tähden erikoisuutena on taloyhtiön oma, toisessa kerroksessa oleva vehreä kattopiha, joka rajautuu talosaunaosastoihin ja kerhotilaan. 
Rudus toimitti Myyrin Tähteen noin 500 julkisivuelementtiä. Talon orgaanisesta muodosta johtuen rakennuksessa ei ole kahta samanlaista elementtiä päällekkäin.


Suunnitteluvaiheessa hankkeen nimenä oli Puistotorni, joka ilmentää hyvin rakennuksen luonnetta. Mielenkiintoisessa julkisivuratkaisussa puisto ikään kuin kietoutuu tornirakennuksen ympärille.
– Alusta alkaen mielessäni on ollut julkisivujen ilmeen orgaaninen muoto, joka tehtäisiin betonista syvennyksin, Matomäki kertoo.

Orgaanisen arkkitehtuurin lähtökohtana onkin usein elävä luonto, joka tarjoaa ideoita, esteettisiä muotoja ja rakenteellisia ratkaisuja rakennusten ulkoisten muotojen sekä sisäisten toimintojen tarkoituksenmukaiselle suunnittelulle. Tämä modernin arkkitehtuurin tyyli sopii hyvin yhteen Myyrmäen keskuskorttelin asemakaavassa annettuihin vaatimuksiin. Niiden mukaan arkkitehtuurin tulee olla modernia, korkeatasoista ja innovatiivista.

Myös uritukset tekevät elementeistä hyvin monimuotoisia.

Viereisen puiston lisäksi Matomäen mieleen nousi ajatuksia huomattavasti kauempaakin.
– Rakennus on hyvin näkyvällä paikalla, joten päädyin isoon mittakaavaan ja kasvu-teemaan. Jossain taustalla pyöri muistikuvat Kambodžan Angkor Wat -temppeleistä. Yhden julkisivuissa kasvavia puita on korostettu vihreällä värillä.
1100-luvulla rakennettuja temppeleitä pidetään klassisen arkkitehtuurin huipentumana.

Tornista tulee kaupunkikuvallisesti maamerkki, joten sen ilmeen täytyy olla erityinen.

Esivalmistettuja, yksilöllisiä elementtejä

Myyrin Tähden kaksi alimmaista kerrosta on tehty paikalla valaen, mutta niistä ylöspäin rakennuksen runko on kokonaan betonielementeistä. Julkisivujen elementit toimittaa Rudus Suomussalmen toimipisteeltään (Rudus Ämmän Betoni Oy), joka on erikoistunut pitkälle jalostettuihin betonituotteisiin kuten korkean rakentamisen julkisivuratkaisuihin.
– Mahdollisimman pitkälle viety esivalmistus on aina järkevää rakentamisen kannalta. Suomessa sääolosuhteet ovat vaativat. Tehtaassa suotuisissa olosuhteissa rakentamisen laatu on parempaa. Tässä tapauksessa esimerkiksi ikkunat vesipelteineen ja kittauksineen asennetaan elementteihin jo tehtaalla, Mari Matomäki sanoo.

Myyrin tähti rudus julkisivut 4 920

Kuva: Ikkunat asennetaan elementteihin jo tehtaalla, hallituissa olosuhteissa, ja näin myös työmaan työturvallisuutta ja sujuvuutta parantaen.


Rakennuksen julkisivuissa on valkobetonia, maalattua betonia ja graniittilaattaa.
– Myös uritukset tekevät elementeistä hyvin monimuotoisia. Orgaanisesta muodosta johtuen rakennuksessa ei ole kahta samanlaista elementtiä päällekkäin, Hartela Etelä-Suomen työpäällikkö Timo Torniainen kertoo.
– Rudus otettiin mukaan projektiin elementtitoimittajaksi jo viime talvena, kun halusimme varautua toimitusaikoihin hyvin. Suunnittelijan, urakoitsijan ja elementtien valmistajan yhteistyö on muutenkin hyvin tärkeää ja syytä aloittaa ennen loppukuvien suunnittelua, Torniainen toteaa.

Rudus toimittaa Myyrin Tähteen julkisivuelementtejä noin 500 kappaletta, mikä tarkoittaa noin 3 000 neliötä, sekä lisäksi Elemento-porraselementit.
Julkisivuelementeissä on valkobetonille annettu resepti ja värisävyille tarkka määritys, työmaalla on pidetty mallikatselmus. Julkisivujen maalaus tehdään työmaalla ja ennen sitä väreistä tehdään mallit, jotta ne ovat suunnitelmien mukaiset.

Tehtaassa suotuisissa olosuhteissa rakentamisen laatu on parempaa.

Myyrin tähti rudus julkisivut 3 280x400

Kuva: Myyrin Tähti on yksi kolmesta uudesta tornista, jotka nousevat Vantaan Myyrmäen uusiin keskustakortteleihin ja muodostavat Ruukkutorin ympärille veistoksellisen kokonaisuuden. 


Tähti loistaa kauas

Myyrin Tähti on keskuskorttelien ainoa torni, joka sijaitsee vapaasti puiston reunalla. Kaksi muuta tornia ovat osana suurempia umpikortteleita. Myyrin Tähti on hyvin merkittävällä paikalla Myyrmäenraitin suhteen, rakennus rajaa Ruukkutoria ja on Ruukkupolun pääte.
– Myyrin Tähti näkyy kaikista suunnista ja kaukaa. Massoittelultaan Myyrin Tähti muodostaa kahden muun tornin kanssa Ruukkutorin ympärille veistoksellisen kokonaisuuden, Matomäki toteaa.

– Alueen kaavasta tulee ulkonäöllisiä vaatimuksia. Rakentamisen laatu tulee kuitenkin siitä, että tehdään Hartelan toimintajärjestelmän mukaisesti ja työmaaporukka on kokenutta. Myös suunnittelun laatu on hyvää ja virheetöntä, koska koko kortteli tehdään samalla konseptilla, Torniainen lisää.

Kun Mari Matomäeltä kysyy, millä mielellä hän odottaa Myyrin Tähden valmistusta, vastaus on selkeä.
– Mielenkiinnolla! Tästä tulee uusien kortteleiden tärkein rakennus.


Asunto Oy Vantaan Myyrin Tähti

Ruukkutori 1, 01600 Vantaa

  • Arkkitehtisuunnittelu: Mari Matomäki, Arkkitehtitoimisto Hedman & Matomäki
  • Perustajaurakointi: Hartela
  • Rakennusaika: 6/2022-1/2024
  • Rudus toimittaa noin 500 julkisivuelementtiä ja Elemento-porraselementit
  • 12 kerrosta, 64 asuntoa, huoneistokoot 24–98,5 m2, lasitetut parvekkeet
  • Toisessa kerroksessa, ravintolasiiven päällä asukkaiden yhteinen kattopiha rajautuen sauna- ja kerhotiloihin
  • Maantasokerroksessa liiketiloja
  • Lisää kohteesta Myyrin tähden sivuilla >

Lisätietoja:

Jukka Kyllönen, myyntijohtaja ja toimitusjohtaja
Rudus Ämmän Betoni
044 019 6707
jukka.kyllonen(at)rudus.fi


Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Hartelan luonnoskuvat Asunto Oy Vantaan Myyrin Tähdestä sekä Ruduksen kuva-arkisto.

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit