Ruduksen Studiossa on esillä puhdasvalubetoni monimuotoisimmillaan

Kauniit, kestävät ja helppohoitoiset puhdasvalubetonilattiat kasvattavat suosiotaan kaikenlaisessa rakentamisessa.

Ruduksen Vantaan Varistossa sijaitsevassa puhdasvalubetonistudiossa on vaikea päättää, mihin katseensa ensimmäiseksi kohdistaa. Eri värisellä LUX-lattiabetonilla valetut koristeelliset muotobetonipinnat hehkuvat valossa sinisinä, mustina, keltaisina, punaisina ja valkoisina.
Pyöreitä, lasimaisen kiiltäväksi hiottuja puhdasvalubetonikappaleita on suorastaan pakko saada silittää. Väribetonipohjalla kiviainekset kimmeltävät valossa kuin harvinaisten korukivien kappaleet.

Rudus studio 3490

Kuva: Betonipuput seuraavat kuvausta kiinnostuneina.


Kauempana seinää vasten nojaa suuria, tonnin painoisia mallikappaleita ja puhdasvalupintaa on esillä jopa lattiassa. Jäännösbetonista valetut värikkäät pienoispatsaat näyttävät seurustelevan keskenään kuin iloisilla teekutsuilla konsanaan.

Studiossa on betonipinnoista innostuneille paljon katseltavaa.

Mallirakenteita tutkimassa

Studio on Ruduksen teknisenä asiantuntijana työskentelevän Max Vuorion valtakunta ja hän on sen itseoikeutettu hallitsija, muotojen sekä värien taitaja, pitkän linjan ammattilainen ja käsityöläinen. Hän on valanut kaikki mallikappaleet sekä lattialla seisovat hienostuneet betonipöydät, joiden pintojen hiomiseen on kulunut lukemattomia tunteja. Vuorio on jopa onnistunut valamaan itsetiivistyvästä betonista ohuenohuen häkellyttävän virheettömän valkoisen koristeruukun.

Rudus studio 3506

Kuva: Max Vuorion taidonnäyte on IT-betonista valettu ohuenohut, virheetön kukkaruukku.


Rudus studio 3556

Kuva: Tekninen asiantuntija Max Vuorio on betonitaituri.


Studiossa on betonipinnoista innostuneille niin paljon katseltavaa, että sitä luulisi kertyneen seinille ja tasoille vuosien ajan. Studio saatiin kuitenkin käyttöön vasta keväällä 2021. Ajankohta oli erinomainen, sillä nyt se tarjoaa hyvät tilat puhdasvalubetonimallipalojen valamiseen ja tietenkin mallikatselmusten pitämiseen. Puhtaaksi valettujen betonirakenteiden pinnan päivitetty laatuluokitusohjeisto By40-Betonirakenteiden pinnat ilmestyi myös keväällä ja mallikatselmuksille on ollut kysyntää.

– Kaikkien hankkeen osapuolten: rakennuttajan, arkkitehdin, betonitoimittajan sekä urakoitsijan pitää tietysti olla yksimielisiä siitä, minkälaiseen lopputulokseen puhdasvalussa pyritään, Vuorio painottaa.

Rudus studio 3484

Kuva: Sininen puhdasvalupinta on näyttävä.


Rudus studio 3516

Kuva: Kiviainekset antavat betonille ilmeen.


Rudus studio 3499

Kuva: LUX-betonin hehkuvia värisävyjä muotopinnoissa.


Vuorio näyttää aikaisemmin puhdasvalupintojen värimallina käytettyjä kappaleita, jotka eivät mitenkään vastanneet valamalla saavutettavaa todellisuutta. Työmaalla niiden pintaa ei olisi voitu toisintaa.
Alalla päädyttiinkin suosittelemaan, että etenkin vaativimmissa kohteissa puhdasvalupinnan laatu määriteltäisiin riittävän kokoisen mallirakenteen avulla. Työmaalla ja kohteeseen mallivalua ei kuitenkaan kannata tehdä. Ainahan on mahdollista, ettei joku hankkeen osapuolista ole mallivaluun tyytyväinen.

– Studiossa teemme usein ensin pienen valun ja siitä kolme eri versiota. Niistä asiakas valitsee mieluisimman. Lopullisen, suuren mallivalun teemme vasta siitä, Vuorio tarkentaa.
Pienen kappaleen asiakas ottaa usein mukaansa.

Studiossa asiakas valitsee valun versioista mieluisimman.

Ideoita ja videoita

Hankkeen suunnittelija käy Studiolla hyväksymässä lopullisen värimallin, mutta kun projektipäällikkö Anna Silventoinen tuo sinne työmaan edustajia, he haluavat kuulla, miten arkkitehdin suunnittelema puhdasvalupinta voidaan järkevästi toteuttaa.

Rudus studio 3635

Kuva: Mallikatselmuksissa käytettävät valumallit (kuvassa taustalla) ovat tonnin painoisia järkäleitä. Anna Silventoinen tuo Studioon työmaaväkeä.


Mallikatselmuksen yhteydessä toki keskustellaan yleensä kaikesta muustakin betoniin liittyvästä, kun vauhtiin päästään – vaikkapa rakennetyypeistä. Studiosta onkin muodostunut paikka, mistä Ruduksen asiakkaat saavat kätevästi tietoa ja löytävät uusia ideoita.

Studiossa tehdään puhdasvalupintamallien lisäksi myös muunlaisiakin testivaluja. Parhaillaan vertaillaan massan lisäaineiden vaikutusta kahdessa muottiin tehdyssä valussa, jotka ovat näyttävästi väriltään punamustia. Tällaisia kehitysprojekteja Vuorio tekee Ruduksen tuotekehitystiimin kanssa, josta löytyy osaamista aina teoreettisesta kemiasta geologiaan ja työmaatekniikkaan asti.

Rudus studio 3596

Kuva: Mustaa ja punaista pintaa.


Ruduksen Konalan varsinaisessa betonilaboratoriossa työskentelevä kehityspäällikkö Mika Aution vastuulla on uusien betonireseptien kehittäminen. Juuri Vuorion ja Aution yhteistyöstä syntyi pari vuotta sitten laadukkaiden betonilattioiden tekemiseen kehitetty LUX-lattiabetonituotesarja, jolla on toteutettu jo tuhansia kuutioita lattiaa aina suurista julkisista kohteista yksityiskoteihin.

Ruduksen tuotekehitystiimistä löytyy osaamista aina teoreettisesta kemiasta geologiaan ja työmaatekniikkaan asti.

Studion avarat tilat ovat myös kuin omiaan vaikkapa koulutusvideoiden kuvaamiseen. Yksi sellainen on jo toteutettu ja uusia suunnitelmissa. Kun katto on korkealla ja valoja riittävästi, Studio taipuu nimensä mukaisesti, vaikka filmaamiseen.

Upeita ja kestäviä lattiapintoja

Finnsementti Oy toimittaa Rudukselle betonin raaka-aineita: harmaata ja valkoista sementtiä, väripigmenttejä, värillisiä kivirouheita ja notkistimia. Studiosta on jo ehtinyt tulla Finnsementin liiketoimintapäällikkö Mikko Marjalaaksolle mieluinen paikka. Hän ihailee esimerkiksi edelleen erinomaisessa kunnossa olevia mosaiikkibetonipintoja helsinkiläisissä 1900-luvun alun kerrostalojen porrashuoneissa. Studiossa Marjalaakso näkee, mitä kaikkea puhdasvalubetonista nykyisin voidaan saada aikaan.

Rudus studio 3646

Kuva: Studion ´isäntä´ Max Vuorio (vas.), Mikko Marjalaakso Finnsementiltä sekä Rudukselta Anna Silventoinen ja Mika Autio yksilöllisten betonipöytien äärellä.


Rudus studio 3481

Kuva: Tasolla eri värisiä puhdasvalupintoja on helppo vertailla.


– Paikallavaletut puhdasvalulattiathan yleistyvät nopeasti monenlaisissa julkisissa rakennuksissa ja yksityiskodeissakin. Harva lattiamateriaali on yhtä visuaalisesti monimuotoinen, helppohoitoinen ja kulutusta kestävä, Marjalaakso huomauttaa.

Eipä kumma, että puhdasvalubetonilattiat valitaan lähes aina runsaasti liikennöityihin tiloihin, kuten asemasilloille, kauppakeskuksiin ja muihin julkisiin tiloihin. Uusissa kouluissa puhdasvalubetoni on lattiamateriaalina enemminkin sääntö kuin poikkeus erinomaisten ominaisuuksiensa vuoksi ja ennen kaikkea siksi, että sen avulla voidaan välttää mahdolliset kosteusongelmat.

Paikallavaletut puhdasvalulattiat yleistyvät nopeasti julkisissa rakennuksissa.

Toki paikallavalettujen puhdasvalupintojen käyttö on yleistynyt muissakin rakennusten sisäpinnoissa ja julkisivuissa. – Monimuotoisen betonin mahdollisuudet ovat hyvin tiedossa niin arkkitehdeilla kuin rakennuttajillakin, Vuorio summaa.
Ja jos eivät vielä ole, Studiossa vierailemalla viimeistään kirkastuvat.


Kiinnostuitko aiheesta tai vierailusta Studiolla?
Kysy lisää:

 


Teksti: Dakota Lavento
Kuvat: Olli Urpela


RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit