Kestävä Kivitalo -palkinto Tikkurilan kirkolle ja Turun Kurjenlinnalle

Vuoden 2021 Kestävä Kivitalo -palkinto jaettiin poikkeuksellisesti kahdelle eri kohteelle. Sekä Tikkurilan kirkon rakentamisessa että Kurjenlinnan kiinteistökehityksessä ja peruskorjauksessa on esteettisesti ja rakenteelliset vaativat ratkaisut tehty tinkimättömällä ammattitaidolla, paikalla rakentamisen perinteitä kunnioittaen.

Kestävä Kivitalo -palkinto myönnetään yrityksille ja yhteisöille, jotka ovat osallistuneet laadukkaasti tiilestä ja betonista paikalla rakennettujen rakennusten toteutukseen. Toiminnalle luotiin suuntaviivat vuonna 1994 Rudus Oy:n (silloinen Lohja Rudus) aloitteesta.

Rudus pro kestävä kivitalo kurjenlinna kuva 1

Kuva: Lähes 130-vuotias Turun Kurjenlinna on peruskorjattu huolellisesti julkisivuiltaan vastaamaan alkuperäistä ilmettään. Käyttötarkoitus on muuttunut laadukkaiksi vuokra-asunnoiksi ja toimistotiloiksi.


Rudus pro kestävä kivitalo tikkurilan kirkko kuva 5

Kuva: Tikkurilan kirkon sisäinteriööri on betonin ja puun yhteiseloa. Pääkirkkosalin paksut paikalla valetut lautamuottipintaiset betoniseinät ovat askeettisen puhuttelevat.


Kurjenlinnaan uudet välipohjat betonista

Turun keskustan kupeessa sijaitseva, lähes 130-vuotias Kurjenlinnan alue on rakennustaiteellisesti ja sosiaalihistoriallisesti arvokas kokonaisuus. Sairaalatoiminta loppui Kurjenlinnassa vuonna 2009. Turun kaupunki valitsi Kiinteistökartio Oy:n alueen kehittäjäksi.

Rudus pro kestävä kivitalo kurjenlinna kuva 2

Kuva: Muuten hyvin säilyneessä, kivirakenteisessa Kurjenlinnassa piti puusta tehdyt välipohjat purkaa. Uudet välipohjat tehtiin betonista paikalla valaen.


Kurjenlinnan vanha rakennus peruskorjattiin perinteitä vaalien uuteen loistoonsa ja se muutettiin vuokra-asunnoiksi sekä toimistotiloiksi. Rakenteelliset muutokset sisätiloissa olivat vaativia, mutta tavoitteista ei ole tingitty missään vaiheessa.

Vanhan rakennuksen massiiviset kahden- ja kahden ja puolenkiven paksuiset umpitiiliulkoseinät olivat vielä yli sadan vuoden käytön jälkeen hyväkuntoiset ja saivat jäädä paikoilleen.
Rakennuksen välipohjat oli aikoinaan tehty puusta.

– Kuntotutkimuksissa selvisi vanhoissa rakenteissa olevan laajalti asbestia. Tämä ja rakennuttajan halu kestävästä sekä turvallisesta välipohjarakenteesta johti päätökseen purkaa puuvälipohjat ja korvata ne paikallavaletuilla betonivälipohjilla. Rakennusrungon paino lähes nelinkertaistui, mutta lujien muurattujen tiiliseinien kuormituskestävyys oli riittävä, kertoo kohteen rakennesuunnittelija Jukka Sillanpää.

– Nukun yöni paremmin, kun tiedän, että betoni kestää mahdollisia vesivahinkoja paremmin kuin villa- ja hiekkatäytteinen, puurakenteinen välipohja. Betonivälipohjilla saatiin myös 30–40 senttimetriä lisää sisäkorkeutta sekä erittäin hyvä askeläänieristys, Kiinteistökartion toimitusjohtaja Niko Lappalainen toteaa.

Betoni puhuttelee Tikkurilan kirkossa

”Kirkko keskellä kylää” sopii täysin Tikkurilan uuteen kirkkoon. Veistoksellinen, julkisivuiltaan tiilinen kirkko sijaitsee vanhan, puretun kirkon paikalla vastapäätä Vantaan kaupungintaloa ja lähellä rautatieasemaa. Arkkitehtitoimisto OOPEAAn suunnittelema uusi kirkko vihittiin käyttöön tammikuussa 2021.

Rudus pro kestävä kivitalo tikkurilan kirkko kuva 3

Kuva: Veistoksellinen Tikkurilan kirkko on osa tiilirakenteista korttelia. Kirkkosali nousee 15 metrin korkeuteen ja sijoittuu korttelin kulmaan, joten kirkko erottuu korttelista selkeästi omana hahmonaan – kiinnostavana ja kutsuvana.


Tikkurilan kirkon polveilevat erikokoiset ikkuna-aukotukset ja kauniisti kirjailtu julkisivumuuri tekevät julkisivusta ilmeikkään ja samalla kiinnostavan.
Kirkon kantavat pystyrakenteet on tehty pääosin paikalla valaen. Ala- ja välipohjat ovat ontelolaattoja. Sisäinteriööri on betonin ja puun yhteiseloa. Pääkirkkosalin paksut paikalla valetut lautamuottipintaiset betoniseinät ovat askeettisen puhuttelevat.

– Kirkkosalin korkeat ja paksut ulkoseinät olivat toteutuksen kannalta vaativia muun muassa muottikaluston takia. Vinosti auringonvalon suuntaisesti tehtävien ikkuna-aukkojen sijaintimittojen esittäminen suunnitelmissa oli myös haasteellista. Tietomallin avulla se kuitenkin onnistui, kertoo rakennesuunnittelija Matti Saarikoski.

Betonin ja puun vuoropuhelu sisääntulohallissa on oivallinen esimerkki siitä, miten eri materiaaleja voidaan yhdistellä niin, että lopputulos on harmoninen ja samalla näyttävä.

Rudus pro kestävä kivitalo tikkurilan kirkko kuva 4 2

Kuva: Tikkurilan kirkon 15 metriä korkea kirkkosali on pelkistetty, mutta hyvin juhlava. Auringonvalon suuntaisesti tehdyt ikkuna-aukot tuovat paikalla valettuun seinään omaleimaisen ilmeen ja saliin lempeää luonnon valoa.


Lisätietoa:


RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit