Kivenkova 'murskamies' viettää laatuaikaa Pasasen kanssa

Lokakuun lopussa kiviainesalueen taivas ja murskakasat ovat yhtä harmaat. Murskaamotyöntekijä Risto Setälä harppoo kuitenkin iloisesti vilkuttaen. Säällä kun ei näissä hommissa ole väliä, hyvällä porukalla ja mielekkäällä työllä sitäkin enemmän.

Risto Setälä tuli Rudukselle murskaamotyöntekijäksi pari vuotta sitten ja vaihtoi kirvesmiehen työt uuteen alaan.
– Eräs kaverini oli töissä tällä murskaamolla ja hänen puheistaan sain ahaa-elämyksen: hain töitä ja sainkin. Minulla ei ollut ennakkoon mitään erityisiä odotuksia murskamiehen hommista. Ei raksalla työskentelykään niin puhdasta ole ja fyysistä voimaa tarvitaan sielläkin, Risto kertoo.

Rudus murskaamotyöntekijä risto setälä 1

Kuva: Murskaamotyöntekijä Risto Setälä ohjaa ja seuraa kiviainesmurskaamon toimintaa hyvin teknisessä työpisteessään. Vastapainona on fyysisesti raskas työskentely ulkona.


– Olen aikaisemmin ollut töissä pienissä yrityksissä ja niissä työ tahtoo aina elää. Rudus on työnantajana iso yritys, mistä tulee turvallinen olo. Ja nyt myös tiedän, että töitä riittää.

Kantapään kautta

Riston nykyinen työpaikka Hyvinkään Kytäjän kiviainesmurskaamo pyörii arkipäivisin kello 7-22 taukoamatta. Aamuvuorolaiset tulevat töihin kello kuusi ja laittavat murskainkoneet käyntiin. Iltavuorolaiset aloittavat kello 14 ja työpäivän päätyttyä iltakymmeneltä huolletaan vielä koneet ja vaihdetaan seulojen verkot.

– Tämän työn oppii vain tekemällä. Alaa vaihtaessani kaikki työkalutkin vaihtuivat saman tien. Kesti hetken aikaa sisäistää, mistä on oikein kysymys ja miten kivi murskaamossa liikkuu, Risto sanoo.

Rudus tarjoaa hyvät olosuhteet, työstä annettava korvaus on parempi kuin kohtuullinen ja töitä riittää.

– En minä ole ammatillisesti vieläkään valmis, vaan ammattitaitoni kehittyy edelleen koko ajan. Täällä onneksi annetaan tilaa ja aikaa oppia asiat, Risto kiittää. Työmaapäällikkö Jere Saari on samaa mieltä.
– Joitain yleisasioita voi oppia koulussa, mutta parhaan opin saa käytännössä – siis jos vain haluaa oppia ja oppimiseen tarvitaan motivaatio, Saari sanoo.

Rudus murskaamotyöntekijä risto setälä 2

Kuva: Louhittua kiveä tulee murskaamoon, josta sitä lähtee oikeaan kokoon murskattuna yli 50 kasettiautollista päivässä. Hommat pyörivät keskeytyksittä joka arkipäivä aamuseitsemästä iltakymmeneen.


Porukka kuin pieni perhe

Hyvinkäällä murskaamossa työskentelee viiden hengen tiivis tiimi: esimies ja molemmissa vuoroissa kaksi murskaamotyöntekijää.
– Tämä työporukka on ihan huippu. Ollaan nuorta porukkaa ja kaikilla kutakuinkin samanlainen huumorintaju. Viikot sujuvat jouheasti, Risto sanoo.
– Työaikoina ollaan viikot samassa kopissa eli paras se on toimeen tullakin. Tässä ollaan kuin pieni perhe eikä kenelläkään ole suupielet väärässä, Jere lisää.

Rudus murskaamotyöntekijä risto setälä 3

Kuva: – Työporukka on todella mahtava, meillä on yhteinen huumori ja rento ote asioihin, Risto sanoo.


Perhe-vertaus ei ole kaukaa haettu: kaksi murskamiestä ovat veljeksiä ja Risto sai houkuteltua hommaan mukaan avopuolisonsa veljen.
– Ruduksen kanssa ollaan kaksisuuntaisella tiellä eli joustetaan molemmin puolin. Tarvittaessa me myymme vapaa-aikaamme työnantajalle, mutta vastaavasti kaikkiin lomatoiveisiin on aina suostuttu, Risto sanoo.

Rudus on työnantajana iso yritys, mistä tulee turvallinen olo.

Oma rauha ja Pasanen

Rudus murskaamotyöntekijä risto setälä 4

Kuva: Setälä ja Pasanen. Riston mukana kulkee puolivuotias perro de presa canario -rotuinen koiranpentu nimeltään Pasanen. Riston harrastuksina onkin urheilu ja koirien kanssa telmuaminen, kotona kun on toinen samanrotuinen koira.


Murskausalan ammattilaiset tekevät usein reissuhommia ja silloin viikot asutaan yleensä työnantajan järjestämässä majoituksessa. Murskaamo myös vaihtaa paikkakuntaa kiviainesten kysynnän mukaan. Tämäkin murskaamo siirtyy vuoden vaihteessa Lohjalle.

Risto asuu Hämeenlinnassa. Hän yöpyy Hyvinkäällä iltavuoron viikkoina, jotta ei tarvitse yöllä ajaa kotiin. Risto antaa täydet pisteet asumisjärjestelyille.
– Me asumme ”parakeissa”, mutta se ei kuvaa totuutta. Viime vuonna valmistuneessa parakissa kaikki on vimpan päälle keittiötä myöten. Ja mikä tärkeintä: asuntoa ei tarvitse jakaa kenenkään kanssa. Pitkän työpäivän jälkeen tarvitsee omaa rauhaa.

Paitsi, että on se ”Pasanen”.
– Hellyyden puuskassa sellaisen otin ja nyt se kulkee matkassa mukana, Risto sanoo. Kyseessä on perro de presa canario -rotuinen koiranpentu.
– Kuusi kuukautta ja 40 kiloa, Risto täsmentää. Hämeenlinnassa kotona on samaisen rodun toinen, aikuinen edustaja.
– Pasanen pakottaa lähtemään parakista lenkille. Ja onhan sitä mukava rapsutella ruokaa tehdessä. Vietetään Pasasen kanssa kahdestaan laatuaikaa, Risto nauraa.

Avoimin mielin murskausalalle

– Tervetuloa vaan murskamieheksi. Meistä on kohta pula, kun vanhemmat muutaman vuoden päästä jäävät eläkkeelle. Rudus tarjoaa hyvät olosuhteet, työstä annettava korvaus on parempi kuin kohtuullinen ja töitä riittää, Risto sanoo.
– Hyvä fyysinen kunto on suotava. Työ on aika rankkaa, seulan verkko voi painaa lähes satakin kiloa. Iltavuoron jälkeen uni tulee helposti silmään. Saunaan, iltapala koteloon ja päivä on sitä myöten selvä.

Ammattitaitoni kehittyy edelleen koko ajan. Täällä onneksi annetaan tilaa ja aikaa oppia asiat.

– Työturvallisuus on Ruduksen tapaan huippua ja varusteet vimpan päälle. Vaikka pakkanen tuo talvella kertoimia, kyllä hommat hoituu.
– Murskamiehen hommaa ei kannata jännittää. Avoimin mielin töihin vaan, jos pää on kunnossa ja parisuhde kestää, Risto nauraa – vaikkakin on selvästi tosissaan.


Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Olli Urpela ja Risto Setälän kotialbumiRuduksen kiviainesasemilla työskentelevät murskaamotyöntekijät tekevät kivenkovaa osaamista vaativaa, usein reissuluonteista, mutta hyvin antoisaa työtä, myös ulkoilmassa. Kiviainesasemista on tullut tuotantolaitoksia, joissa käytetään entistä enemmän elektroniikkaa ja tietotekniikkaa. Työ itsessään opettaa tekijäänsä ja oppimiseen annetaan aikaa ja apua. Rudus tarjoaa isona työnantajana turvallisen, joustavan ja osaavan työpaikan. Murskausalalla työllisyys on taattu.

Murskaamotyöntekijöiden keski-ikä nousee ja murskausalan ammattilaisista on pian pula. Uusia tekijöitä tarvitaan.

Kysy lisää:

  • Simo Turunen, tuotantojohtaja, puh. 020 447 5604, simo.turunen(at)rudus.fi
  • Ilmoita meille itsestäsi avoimella hakemuksella >

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit