Onnellisesti hallittu kaaos betonituotetehtaan lähettämössä

Tullaan tutuksi: myyntiassistentti Hannamari Peltomaa, Ruduksen betonituotetehdas, Lohja

– Ensimmäisen kesän jälkeen selviät mistä vaan, esimies vakuutti Hannamari Peltomaalle hänen tullessaan töihin betonituotetehtaan hektiseen lähettämöön. Ja niinhän siinä kävikin.

Rudus hannamari peltomaa myyntiassistentti lähettämö

Kuva (yllä): Ruduksen Lohjan betonitehtaalla lastiaan hakevia kuljettajia odottaa lähettämössä myyntiassistentti Hannamari Peltomaan iloinen ilme ja joustava palveluasenne.


Hannamari Peltomaa huomasi syksyllä 2016, että Ruduksen Lohjan betonituotetehtaalla on myyntiassistentin paikka auki. Puutarhurin koulutuksen saanut Hannamari oli aikaisemmin tehnyt viheralan töitä, mutta mieli teki vaihtaa kausiluontoiset tehtävät ympärivuotiseen työpaikkaan. Vaikka Hannamari on itsekin lohjalainen, ei Rudus ollut yrityksenä juurikaan entuudestaan tuttu.
– Toki tiesin, missä tehdas sijaitsee, mutta en juuri muuta. Päätin hakea työpaikkaa ja sainkin sen. Jos olisin silloin tiennyt, mitä kaikkea työ pitääkään sisällään, olisin ehkä harkinnut toisenkin kerran, Hannamari sanoo – ja nauraa päälle ilmiselvästi työhönsä tyytyväisenä.
– En ole ollut rakentamisen kanssa juuri missään tekemisissä ennen Rudusta. Mutta tänne tullessani tuli fiilis, että kun tämän olen oppinut, uskallan tehdä vaikka mitä. Tuotteet ja työmaat olivat aluksi aika hässäkkä, mutta päätin että tämä on vaan otettava hanskaan. Uutta opittavaa on edelleen joka päivä, mikä tekeekin työstä mielenkiintoisen ja innostavan.

Kuljetusten keskipisteessä

Hannamarilla myyntiassistentin toimenkuvaan kuuluu pääasiassa hoitaa Lohjan betonitehtaalta lähtevät kuljetukset.
– Tässä istun tuotannon, myynnin ja asiakkaiden keskipisteessä. Tuotannosta saan tiedon mitä milloinkin valmistuu, teen kuormakirjat kuormien lastaamista varten, järjestelen kuljetukset ja informoin työmaata toimitusten aikatauluista. Samalla kyselen asiakkailta tulevia tarpeita ja niiden aikatauluja eli teen myös ennakoivaa työtä, Hannamari kertoo.
– Tosin kuljetusten hallinnan ja järjestelyjen lisäksi työpäivään mahtuu paljon muutakin.

Vaikka yhden asiakkaan aikataulut muuttuvat, pitää kaikki muutkin palvella hyvin ja ajallaan.

Ruduksen Lohjan Betonitehtaalla valmistetaan betonisia infrarakentamisen elementtejä kuten kaivoja ja putkia. Lohjalta lähtee kuljetuksia lähinnä pääkaupunkiseudulle ja Varsinais-Suomeen.
– Meillä on yksi sopimuskuljettaja ja sen lisäksi käytetään tiettyjä kuljetusyrityksiä. Hyvin ovat kaikki kuskit tulleet tutuiksi. Satunnaisia asiakkaita ovat esimerkiksi mökkiläiset, jotka käyvät ostamassa kaivonrenkaita nuotiopaikalle, Hannamari kertoo.

Rudus hannamari peltomaa ja trukinkuljettaja jörgen lindroos

Kuva (yllä): Trukin kuljettaja Jörgen Lindroos käy hakemassa Hannamari Peltomaalta kuormakirjoja. – Hyvältä näyttää, laitetaan kyytiin!


Me kävimme tapaamassa Hannamaria keskellä arkipäivää, jolloin lähettämössä ei juuri kävijöitä näkynyt.
– Tämä onkin päivän hiljaisin hetki. Aamuruuhka on heti puoli kahdeksalta, kun aloitan työni – usein pihalla on silloin jo autoja odottamassa kuormiaan. Toinen vilkkaampi aika on päivän päätteeksi, jolloin lähtee työmaille tavaraa valmiiksi seuraavaa aamua varten. Mutta päivät vaihtelevat keskenäänkin paljon, Hannamari kertoo.

Kävijöiden vähyys ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Hannamarilla ei olisi tekemistä. Päinvastoin: puhelin soi ja sähköposti kilkattaa armotta jatkuvasti.

Työmaiden kannalta on erittäin tärkeää, että toimitusajat pitää. Ei niitä ei voi lähteä itse soveltamaan.

Pakka sujuvasti uusiksi

– Normipäivä – mikä se on, Hannamari nauraa.
– Usein illalla huomaa, että päivä hurahti ihan eri tavalla kuin aamulla oli suunnitellut. Asiakkaiden työmailla tilanteet muuttuvat koko ajan ja meidän tehtävämme on huolehtia, että he saavat nopeasti sen, mitä pyytävät ja tarvitsevat. Joskus yksi soitto voi aiheuttaa toimituksissa sellaisen ketjureaktion, että koko viikon aikataulut täytyy sovitella uudelleen. Vaikka yhden asiakkaan aikataulut muuttuvat, pitää kaikki muutkin palvella hyvin ja ajallaan. Näin ollen kaikki muutokset tulee huolehtia ja varmistella asiakaskohtaisesti. Kyllä siinä aina hyvä tovi kuluu ennen kuin saa kaikki kuljetukset reilaan.
– Tässä hommassa vaaditaan paljon luovimistaitoja. Ei voi pitää siitä kiinni, mitä itse on päättänyt. Työmaiden kannalta on erittäin tärkeää, että toimitusajat pitää. Ei niitä voi lähteä itse soveltamaan.

Rudus hannamari peltomaa myyntiassistentti 2

Kuva (yllä): – Työpäivät ovat kaikki erilaisia ja usein hyvin yllättäviäkin. Tässä saa luovia asioita uusiksi monta kertaa. Kuljetuksia täytyy sovitella työmaiden muuttuviin aikatauluihin aina asiakkaan parhaaksi, Hannamari Peltomaa sanoo.


Hannamari sanoo, että työpäivän aikana tarvitaan sekä kylmiä hermoja että huumorintajua.
– Asiakkaat ovat kyllä yleensä hyvin ystävällisiä. Jos käy kämmi, sitä ei auta peitellä, vaan selittää asia rehellisesti – kaikkihan on korjattavissa.

Rudus on osoittautunut hyväksi työnantajaksi. Minulle on tärkeää se, että aamuisin on mukava tulla töihin.

Mukava tulla töihin

Ruduksen Lohjan tehtaalla on kolmisen kymmentä työntekijää, joista parikymmentä tehtaalla tuotannon puolella.
– Täällä on hyvä henki ja mukava porukka, vaikka en paljon hallissa käykään. Työnjohtajat, trukkikuskit ja sopimuskuljettaja ovat minun lähimmät työtoverini. Ja asiakkaistahan kaikki kulkevat lähettämön kautta, Hannamari sanoo.
– Rudus on osoittautunut hyväksi työnantajaksi. Minulle on tärkeää se, että aamuisin on mukava tulla töihin. Rudus on iso talo, jossa on hyvä henki. Jos apua tarvitsee, niin soittamalla jollekin saa aina jeesiä. Minulla oli aluksi paljon selvitettävää ja ilman työtovereiden apua en olisi pärjännytkään. Yhteistyö sujuu, jokainen tekee parhaansa ja tiimi toimii, Hannamari kiittää.

Rudus hannamari peltomaa myyntiassistentti

Vapaa-aikaansa Hannamari viettää perheensä kanssa.
– Kun työpäivän kaaos hellittää, kotona odottaa toinen, Hannamari nauraa – ja oikaisee saman tien: – Ei vaan, kolme poikaani ovat jo sen ikäisiä, että heidän aikansa menee jalkapallon ja mopoilun parissa eli heidän kanssaan pääsen nykyisin helpolla.
– Omat työajatukseni putsaan urheilemalla ja lenkkeilemällä luonnossa.

 


Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Olli Urpela

 

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit