Betoroc-murskeen käytöstä selkeää hyötyä

– Betoroc sopii kohteisiin, joissa tarvitaan hyvää kantavuutta ja se säästää sekä kustannuksissa että luontoa, tiivistää toimitusjohtaja Marko Pirttijärvi.

Piha- ja puistosuunnittelu Pirttijärvi Oy on erikoistunut pihojen suunnitteluun, rakennuttamiseen, konsultointiin ja valvontaan. Yrityksen asiakkaina on talo-, kiinteistönhuolto- ja isännöintiyhtiöt, seurakunnat, teollisuus- ja tuotantolaitokset sekä kuntasektori. Yritys on perustettu vuonna 1995 ja se työllistää kuusi henkilöä.

Tällä hetkellä on työn alla muun muassa Vantaan Martinlaaksossa kahden vierekkäisen taloyhtiön autopaikka- ja piha-alueet. Tämän vuoden puolella kunnostetaan autopaikoitusalueet sekä viheralueita, rakennetaan pelastustiet ja kunnostetaan sähköistykset vastaamaan sähköautojen lataustarpeita. Pinta- ja vihertyöt tehdään ensi keväänä.

Marko Pirttijärvi sanoo valinneensa tähänkin kohteeseen Betoroc-betonimursketta ”monien vuosien hyvien käyttökokemusten perusteella”. Betorocia käytetään massanvaihtoalueilla kantavana ja jakavana kerroksena. Laatuluokka on BeM 2 ja tarvittava määrä reilut 5 000 kuutiota.

– Betoroc on halvempaa kuin kalliomurske ja mielelläni haluan säästää suomalaista peruskalliota sekä asiakkaitteni rahoja.

Pitkäaikaisia kokemuksia

Betoroc on Ruduksen kehittämä, CE-merkitty betonista ja tiilistä valmistettu kierrätystuote. Se korvaa täysimääräisesti sora- ja kalliomurskeita ja Betorocilla on mahdollista saavuttaa parempia kantavuuksia kuin kalliomurskeella.

Ensimmäiset Betoroc-kohteet on rakennettu jo 1990-luvulla. Marko Pirttijärvelläkin on jo kymmenen vuoden kokemus Betorocista omissa, eri kokoisissa suunnittelukohteissaan.

– Ensimmäinen isohko kohde oli 2008 Helsingin Malminkartanossa Luutnantinpolku 7:ssä. Alue on pohjamaaltaan hyvin savista ja vanha asfaltti oli pahoin painunut. Kävin juuri kohteessa ja alue on pysynyt täysin vakaana eikä pienintäkään painumaa ole havaittavissa, Marko Pirttijärvi kertoo.

Muita Piha- ja puistosuunnittelu Pirttijärvi Oy:n Betoroc-kohteita ovat olleet muun muassa Vantaalla Louhelantie 1 ja Helsingissä Vähäntuvantie 11.

– Betoroc sopii kohteisiin, joissa tarvitaan hyvää kantavuutta ja suurehkoille alueille jo hintansa vuoksi. Betorocin kantavuus on noin 20 % parempi kuin kalliomurskeella ja näin ei tarvita niin paksuja kerrosrakenteita. Kun materiaali on lisäksi edullisempaa, kokonaissäästö on hyvin merkittävä. Lisäksi kierrätysbetoni säästää luontoa.

– Pienillä perusteilla tilaajien suhtautuminen kierrätystuotteeseen on ollut aina myönteistä. He ovatkin yleensä innoissaan saadessaan kustannussäästöä.

Neuvot suunnitteluun ja urakointiin

Marko Pirttijärvi muistuttaa, että Betorocin käyttömahdollisuus tulee aina varmistaa jo suunnitteluvaiheessa

– Esimerkiksi pohjavesialueilla ei voida Betorocia käyttää. Lisäksi kerroksia suunniteltaessa pitää ottaa huomioon pohjamaan kantavuus.

– Työmaalla Betoroc on syytä muotoilla jo heti alkuunsa lähelle lopullista muotoaan. Murske kovettuu sen verran kovaksi kanneksi, että sen muotoileminen on myöhemmin hankalaa.

– Betorocista on hankala tehdä valmista pintaa esimerkiksi asfaltille, joten asfaltin alle tarvitaan ohut tasauskerros. Tämä pitää huomioida jo suunniteltaessa.

Tehostetaan kierrätystä

Betoroc-murskeita voidaan käyttää ilmoitusmenettelyllä VNa 591/2006 mukaisissa käyttökohteissa, kuten esimerkiksi katu-, tie- ja kenttärakenteiden kantavissa sekä jakavissa kerroksissa.

Betoroc-murskeen käytöstä maanrakentamisessa on tehtävä ilmoitus Valtioneuvoston asetuksen mukaisesti.

– Minä en rakennuttajakonsulttina ja suunnittelijana koe lupamenettelyä ollenkaan hankalaksi. Yleensä tilaajan puolelta riittää valtakirja, missä annetaan lupa tavaran käytölle. Urakoitsija ja Betorocin toimittaja ovat hoitaneet lupa-asiat.

– Tosin pienissä kohteissa lupamenettely voisi olla hyvin kevyt, esimerkiksi yksinkertainen ilmoituskaavake verkkopalveluna.

Marko Pirttijärvellä on pari ehdotusta, miten kierrätystä voitaisiin edistää.

– Pieniä määriä puhdasta betonia, kuten vanhoja betonikiviä ja laattoja pitäisi pystyä murskaamaan työmaalla, jolloin vältyttäisiin rekkarallilta.

– Suunnittelijoilla pitäisi olla enemmän tietoutta kierrätystuotteista. Tiedän monta kollegaa, jotka eivät tiedä, osaa tai uskalla käyttää Betorocia suunnitelmissaan.

– Betoroc on hieno tuote ja olen huomannut, että vuosien saatossa tavara on puhtaampaa kuin ennen. Ylimääräistä rakennusjätettä ei juurikaan ole. Toivottavasti Betoroc säilyy hinnaltaankin kilpailukykyisenä, jotta saadaan säilytettyä Suomen peruskalliot.

Betoroc-murske

  • Ruduksen kehittämä betonin ja tiilen kierrätyksen lopputuote
  • CE-merkitty
  • korvaa parhaita luonnon sora- ja kalliomurskeita
  • käyttö esimerkiksi katu-, tie- ja kenttärakenteiden kantavissa sekä jakavissa kerroksissa
  • teknisesti toimiva ja kestävä
  • kustannustehokas
  • laatuluokat I, II, III, IV sekä Sr
  • tavallinen rakeisuusalue 0/45 mm
  • saatavissa Ruduksen kierrätyspisteistä

Lisätietoja:

Rudus Oy, Kierrätys
Tuotepäällikkö Henri Kylä-Utsuri
Puh. 020 447 7235
henri.kyla-utsuri@rudus.fi 

Piha- ja puistosuunnittelu Pirttijärvi Oy
Toimitusjohtaja Marko Pirttijärvi
Puh. 040 5625 462
marko.pirttijarvi@pihajapuisto.com 
www.pihajapuistosuunnittelu.fi 

 

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit