Kestävä Kivitalo -palkinto 2017 Espoon Asunnot Oy / Magneettikatu 14:lle

Espoon Saunalahteen valmistunut 115 asunnon kiinteistö näyttää, miten rakennuksen voi suunnitella ja toteuttaa laadulla – sekä korkotukilainalla.


Kolmesta kuusikerroksisesta rakennuksesta koostuva Espoon Asunnot Oy / Magneettikatu 14 herättää huomiota muodoillaan ja yksityiskohdillaan. Keskiöön jäävää puhdaslinjaista kaaritaloa reunustavat niin materiaaleiltaan kuin muodoiltaankin persoonalliset pistetalot. Kohteesta aistii heti, että se on huolella suunniteltu ja toteutettu.

– Lähtökohtana oli suunnitella mahdollisimman hyvä asuinkortteli ja käyttää kestäviä materiaaleja. Eri osapuolet muodostivat suunnittelusta toteutukseen tiimin, jonka työskentelyssä oli innostunut henki, kertoo arkkitehti SAFA Veikko Mäkipaja Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy:stä.

Näin lopputuloksena on kestävän kehityksen periaattein rakennetut asuinkerrostalot, joiden välipohjat ja julkisivut on paikalla rakennetut. Useiden eri laatutekijöiden ansiosta kohteelle myönnettiin tämän vuoden Kestävä Kivitalo -palkinto.

Muotoja ja tunnelmaa

Rakennuksen arkkitehtonisessa toteutuksessa on onnistuttu yksinkertaisin tehokeinoin luomaan moderni, mutta samalla ajaton lopputulos. Kahden pistetalon väliin jäävän kaarevan talon pyöreälinjaisuus on hienostuneella tavalla otettu osaksi myös sisäpihanpuolen julkisivuarkkitehtuuria, jossa rakennuksen nurkkien pyöristetyt linjat yhdessä valkoisen rappauksen kera henkivät funktionalistista ajattomuutta.

– Rakennuksen plastisilla muodoilla on saatu aikaan tiettyä flow-tunnelmaa, joka yhdistää erityyppiset massat kokonaisuudeksi. Kaareva julkisivu muodostaa sisäpihalle myös eräänlaisen suojaisan sylin, Veikko Mäkipaja luonnehtii.

Elinkaareltaan kestävää

Espoon Asunnot Oy painottaa uudistuotannossaan elinkaarikestävyyttä.

– Rakennuksen suunnittelussa ja materiaalivalinnoissa elinkaariasiat ovat keskeisellä sijalla. Suosimme tuotteita, joilla on mahdollisimman pitkä, huoltovapaa elinkaari ja joiden korjaus on helppoa sekä edullista, rakennuttamisjohtaja Pirjo Räihä sanoo.

– Rakennuttajana arvostamme myös ajatonta arkkitehtuuria. Se sopii hyvin kestävän rakentamisen tavoitteeseemme ja on useimmiten myös helposti ylläpidettävää.
Veikko Mäkipaja sanoo, että heidän toimistolleen hyvien rakennusmateriaalien valinta on erittäin tärkeää.

– Kun suunnitellaan tehokas ja selkeä rakennus, voidaan kustannusten puitteissa käyttää rakentamiseen laadukkaita materiaaleja.
Kaavallisesti ja kaupunkikuvallisesti vaativan kohteen saaminen ARA-kustannusrajoihin on erittäin haastavaa, joskus jopa mahdotonta.

– Magneettikadun kohteessa onnistumisen edellytyksenä ja takeena on ollut hyvä suunnittelu- ja toteutustiimi sekä niiden välillä toimiva yhteistyö, Pirjo Räihä sanoo.

Kestävä Kivitalo -palkinto myönnetään yrityksille ja yhteisöille, jotka ovat osallistuneet laadukkaasti tiilestä ja betonista paikalla rakennettujen rakennusten toteutukseen. Toiminnalle luotiin suuntaviivat vuonna 1994 Rudus Oy:n (silloinen Lohja Rudus) aloitteesta. Kestävä Kivitalo -ryhmän yhteistyöyritykset ovat Rudus Oy, Wienerberger Oy Ab, Betoniteollisuus ry, Celsa Steel Service Oy, Peri Suomi Ltd Oy ja Finnsementti Oy.

Espoon Asunnot Oy / Magneettikatu 14

 • Rakennuttaja: Espoon Asunnot Oy
 • Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy
 • Rakennesuunnittelu: Insinööritoimisto Jonecon Oy
 • Pääurakoitsija: Lujatalo Oy
 • Julkisivut: paikallamuuratut ja pääosin rapatut
 • Välipohjat: paikallavaletut
 • Kantavat seinät: betonielementtejä
 • Kokonaiskerrosala: 9 480 k-m2
 • Asuntojen kerrosala: 6 900 k-m2, 115 asuntoa
 • Yhteistiloja, lämmintä tilaa 1 800 m2
 • Autohalli: 2 230 m2
 • Kestävä Kivitalo -palkinto 2017

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit