Hyvinkään Suomieheen avautuu monimuotoinen luontopolku

Suomieheen on avautumassa yksi Suomen erikoisimmista luontopoluista. Polku kulkee entisellä soranottoalueella, jota on ennallistettu paahdeympäristöineen ja hyönteishotelleineen monimuotoisuuden keitaaksi. Polun varrelta löytyy myös ympäristötaidetta. Avajaisia vietetään 4.10.2017 klo 17.00-19.00. 


Hyvinkäällä sijaitseva Suomiehen luontopolku on yksi Suomen erikoisimmista luontopoluista. Se kulkee ihmisen muokkaamassa harjuympäristössä, entisellä soranottamolla. Maa-ainesten otto päättyi vuonna 2014, jonka jälkeen alueella aloitettiin ennallistamistyöt.

Alue kuuluu Ruduksen LUMO-ohjelmaan, jossa tehdään ennallistamistoimia luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi. Ennallistamistöitä on tehty myös Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin Ketosirkka-hankkeen tiimoilta. Suomiehen alueella pohjavettä on suojeltu palauttamalla kasvillisuus pohjaveden kannalta herkimmille alueille. Alueelle on kylvetty niitty- ja ketokasvillisuutta houkuttelemaan perhosia ja muita hyönteisiä. Rinteille sommitellut lahopuut ja hyönteishotellit puolestaan tarjoavat hyönteisille pesintä- ja talvehtimispaikkoja. Alueelta on myös poistettu Suomen alkuperäiskasvillisuutta uhkaavia vieraslajeja: kurtturuusua ja lupiinia.

Luontopolkureittejä on kaksi. Soranottamon pohjalla kulkeva reitti on helppokulkuinen ja sen pääsee kiertämään myös lastenrattailla. Vaativampi reitti kipuaa soranottoalueen laitamien mäntymetsiin ja vie vanhalle muinaisrannalle, Jätinkadulle. Kipuaminen kannattaa, sillä Suomiehen avarat maisemat ja Vilma Pylkön ympäristötaideteos Jätin jalanjälki avautuvat upeasti rinteiltä. Luontopolulle osuu myös toinen taideteos, Riku Lumiaron Mennyttä aikaa etsimässä. Se houkuttelee kulkijan kivilohkareiden välisiä käytäviä pitkin teoksen sisään. Luontopolkutaulut kertovat alueen historiasta, aina jääkaudesta lähtien tähän päivään. Kulkija saa myös aimo annoksen luontotietoa. Taulujen tekstit ovat myös englanniksi, ja taulut löytyvät kieliversioineen sähköisinä tarinakarttoina Visit Hyvinkään sivuilta.

Luontopolku on toteutettu yhteistyössä Hyvinkään kaupungin kanssa ja se on myös osa Polkua Luontoon -hanketta. Polkua luontoon -hankkeessa luodaan kattava luontopolkujen verkosto palvelemaan lähiluonnossa virkistäytyjiä ja luontomatkailua sekä tukemaan koulujen ympäristökasvatustyötä. Suomiehen luontopolku on kuudes hankkeen tiimoilta valmistuva luontopolku.

Avajaiset ovat kaikille avoin ja maksuton tilaisuus. Avajaisohjelmana on opastettu kävely, jonka aikana kuulemme Suomiehen historiasta, ennallistamistöistä, luonnosta sekä ympäristötaideteoksista. Kävelymatkaa tulee yhteensä noin 1,5 kilometriä ja reitti soveltuu myös lastenrattaille. Pukeutumisessa kannattaa huomioida säätila. Ei ennakkoilmoittautumista.

Tervetuloa!

Avajaisohjelma 4.10.2017

Kokoontuminen Suomiehen luontopolun pysäköintipaikalla, Jukan Metsätiellä klo 17.00

Avajaissanat: Ville Routama, projektijohtaja, Rudus ja Marko Hytönen, tekniikan ja ympäristön toimialajohtaja, Hyvinkään kaupunki

Lähdemme opastetulle kävelylle kohti ympäristötaideteosta, Jätin jalanjälkeä. Matkalla tutustumme Riku Lumiaron Mennyttä aikaa etsimässä -teokseen.

Kierros päättyy Jätin jalanjäljelle, jossa maisemointisuunnitelman ja teoksen tekijä Vilma Pylkkö kertoo Suomiehestä ja teoksestaan.

Nautimme opastuksen jälkeen avajaistarjoiluista.

Ohjelman jälkeen voi tutustua omin päin luontopolkuun tai palata pysäköintipaikalle ohjatusti kello 19:00.

Lisätietoja

Rudus Oy, Ilkka Ojalehto, ympäristöinsinööri
ilkka.ojalehto@rudus.fi, puh. 050 320 7752
Ruduksen LUMO-ohjelma: http://www.rudus.fi/vastuullisuus/lumo-ohjelma 

Hyvinkään kaupunki, Sanna-Mari Kunttu, luontomatkailun asiantuntija
sanna-mari.kunttu@hyvinkaa.fi, puh. 040 661 2189
Polkua luontoon -hanke: http://www.hyvinkaa.fi/asuinymparisto-ja-rakentaminen/luonto/polkua-luontoon–hanke/ 

Ketosirkka-hanke, Ursula Immonen, Uudenmaan luonnonsuojelupiirin toiminnanjohtaja
ursula.immonen@sll.fi, puh. 044 258 0598

Suomiehen luontopolun osoite- ja pysäköintitiedot

Parkkipaikat sijaitsevat osoitteessa: Jukan metsätie 28, 05620 Hyvinkää, jossa kokoonnumme klo 17.00.

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit