Vuolteentorista tuli taidetta tamperelaisille

Tampereen ydinkeskustan koskimaisemassa sijaitseva Vuolteentori on muuntunut monikäyttöiseksi aukioksi, jonka pinnassa on yhdistetty nerokkaasti betonituotteita ja luonnonkiviä. Lankarullista muodostuva kuvio kertoo hauskasti alueen historiasta.


Noin 0,3 hehtaarin kokoinen Vuolteentori on varmasti monelle Tampereella liikkuneelle tuttu paikka, sillä se on vilkkaiden kävelyreittien solmukohta ja sen reunoilla ovat Hotelli Ilves ja Koskikeskus.

– Olen todella iloinen, että Vuolteentori on nyt saatu valmiiksi – aluetta on suunniteltu 13 vuotta, rakennuttajainsinööri Raija Tevaniemi Tampereen kaupungilta kertoo.

Tevaniemen mukaan Tampereen kaupunginvaltuusto piti alueen siistimistä niin tärkeänä asiana, että kohde lisättiin kaupunginvaltuustossa talousarviokäsittelyn yhteydessä Keskustahankkeen vuoden 2016 vuosisuunnitelmaan budjetin raameissa.

–Valtuusto myös edellytti ripeyttä ja talven yli tekemistä, Tevaniemi lisää.

Lankarullien leikkiä

Alueen toteutuksesta järjestettiin vuonna 2014 suunnittelukilpailu Tampereen kaupungin maisemasuunnittelun puitesopimuskumppaneille. Sen voitti Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy ehdotuksellaan ”Rullaati rullaa”. Sen vahvana perusideana on alueen kehräämöhistoriaan pohjautuva lankarullakuvio. Torin rakentamiseen ryhdyttiin syyskuussa 2016 ja nyt se on valaistusta vaille valmis.

– Suurimpina haasteina olivat kireä aikataulu, talvityö ja liitospinnoissa olleet kiinteistöt. Työmaajärjestelyt piti hoitaa niin, että alueella toimi yleinen kulku ja huoltoajo Ilveksen hotellille. Kaikesta selvittiin kuitenkin hyvällä yhteistyöllä, tiedottamalla ja yhdessä sopimalla, Raija Tevaniemi sanoo.

Innostavaa tiimityötä

Raija Tevaniemen mukaan alueen toteuttamisessa pyrittiin noudattamaan alkuperäistä ideaa mahdollisimman paljon. Pienet rakenteelliset muutokset eivät muuttaneet torin ulkonäköä. Luonnonkivien ja betonisten maisematuotteiden toimittajaksi valikoitui Rudus.

– Rudus otettiin mukaan jo suunnitteluvaiheessa, Tevaniemi kertoo.

Tuoteryhmäjohtaja Antti Sirén Rudus Oy:ltä sanoo, että Vuolteentorin totutusta poikkeava suunnitelma sai heti hyvän vastaanoton Ruduksella.

– Innostuimme, kun luonnonkiviä ja betonituotteita oli yhdistetty nerokkaalla tavalla ja alueen historiaa kunnioittaen. Kohteen keskeinen sijainti ja suuri mittakaava vielä lisäsivät vettä myllyyn, Sirén sanoo.

Raija Tevaniemen mukaan materiaalivalinnoissa painotettiin luonnonkiven kotimaisuutta, kulutuskestävyyttä, ulkonäköä ja helppohoitoisuutta.

– Kuvioiden ladonta ja varsinkin saumaus olivat hyvin vaativia, koska luonnonkivet saumattiin Greboxilla ja betonikivet saumaushiekalla.

Antti Sirénin mukaan kiveyssuunnitelma oli suurelta osin valmis, kun se saapui Ruduksen tietoon.

– Tilaajan kanssa kävimme läpi teknistä toteutettavuutta ja päädyimme hakemaan koeladontakohteen. Koeladonta tehtiin Tampereen seudun ammattiopiston Tredun ns. kivikoulun harjoitushallin tiloissa.

– Koeladonta katselmoitiin yhdessä suunnittelijan ja tilaajan kanssa. Tämän jälkeen ladontakuvioita, kivikokoja ja saumausmenetelmiä vielä tarkennettiin. Yhteistyö Tampereen kaupungin, Näkymän, Tredun ja Ruduksen välillä toimi erittäin hyvin.

– Tilaajan ja suunnittelijan lisäksi opiskelijat saivat arvokasta oppia vaativan ladontamallin toteuttamisessa. Lisäksi opiskelijoiden osallistaminen toi rutkasti hyvää mieltä projektin kaikille osapuolille, Antti Sirén toteaa.

Esimerkiksi muillekin

Sekä Raija Tevaniemi että Antti Sirén ovat hyvin tyytyväisiä nykyiseen Vuolteentoriin. Hyljätyn oloinen rytökasa on muuttunut viihtyisäksi ja toimivaksi toriksi, jossa kaikki käyttäjäryhmät on otettu huomioon.

Antti Sirénin mukaan Rudus on kannustanut järjestämissään seminaareissa tilaajia, suunnittelijoita ja urakoitsijoita yhteistyöhön ja luomaan uutta korkeatasoista ja ennakkoluulotonta ympäristörakentamista Suomeen.

– Tässä kohteessa tämä toteutui hienosti. Osasin odottaa Vuolteentorista korkeatasoista viihtyisää aluetta, mutta lopputulos oli vielä odotuksia hienompi! Toivotaan, että Tampereen kaupunki jatkaa korkeatasoisten kohteiden toteuttajana ja saa näin esimerkillään riman nousemaan muuallakin Suomessa.

Vuolteentorin peruskorjaus, Tampere

 • Rakennusaika 9/16–9/17
 • Tilaaja: Tampereen kaupunki, Keskustahanke
 • Hankkeen sisältö: 3500 m2:n kokoisen alueen peruskunnostaminen, vanhojen perustusten poisto, uusien kiveyksien laitto 2800 m2, 130 metrin betonimuurin rakentaminen upotettuine led-valonauhoineen, puu- ja pensasistutukset 99 kpl, pyörätelineiden ja virkistysalueen penkkien asentaminen sekä hulevesijärjestelmän parantaminen
 • Pääurakoitsija: NCC Infrastructure
 • Kiviasennusurakoitsija: VRJ Länsi-Suomi Oy
 • Suunnittelu: Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy
 • Luonnonkivien ja betonisten maisematuotteiden toimittaja: Rudus Oy

Ruduksen toimitukset Vuolteentorille

 • Milano-kivet, hiekkapuhalletut sävyt: autere, kulo ja lieska
 • Betonilaatta 418x628x120, hiekkapuhalletut sävyt: kulo ja autere
 • Graniittinoppakivet: Vakionoppa ja matala iso noppakivi, sävyt: poltettu musta ja poltettu harmaa
 • Pyörätien kaiverrettu merkintälaatta, Kurun harmaa

 

Lisätietoja

Rudus Oy
Betonituotteet, Maisematuotteet

Tuoteryhmäjohtaja Antti Sirén
Puh. 050 5411 490
antti.siren@rudus.fi 

Markkinointipäällikkö Iia Suikki
Puh. 050 340 7478
iia.suikki@rudus.fi 

Tampereen kaupunki
Rakennuttajainsinööri Raija Tevaniemi
Puh. 050 523 2052
raija.tevaniemi@tampere.fi 

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit