Viihtyisä ja tyylikäs Leppävaaran maauimala

Yleisö otti viime vuonna avatun Leppävaaran maauimalan innolla vastaan – kävijöitä oli reippaasti yli odotusten. – Se kertoo siitä, että alue on viihtyisä ja toimiva, toteaa Filippa Hellström Koiviston Vihertyö Oy:stä.


Espoossa saatiin odottaa 50 vuotta ennen kuin kaupunkiin saatiin maauimala. Vuonna 2016 valmistuivat sekä Leppävaaran uimahallin peruskorjaus että maauimala. Niiden rakennuskustannukset olivat yhteensä noin 40 miljoonaa euroa.
Satsaus kannatti, sillä hallia ja varsinkin maauimalaa on julkisuudessa kovin kehuttu. Maauimala pääsi jopa kansainvälisen matkailusivuston listoille saaden viiden tähden suosituksia.

Tekemistä kaiken ikäisille

Maauimalan piha-alueiden suunnittelussa on otettu huomioon viihtyisyys, toimivuus ja helppohoitoisuus. Suunnittelusta vastasi Eero Mustonen/Pöyry Finland Oy ja vihertyöt toteutti Koiviston Vihertyö Oy maalis-lokakuun aikana 2015.

– Tavoitteena oli, että maauimalan alue näyttää hyvältä ja viihtyisältä. Mahdollisimman paljon toimintoja haluttiin samalle alueelle, jotta kaiken ikäisille löytyy mielekästä tehtävää, Filippa Hellström kertoo.

– Alueet on rajattu toisistaan kasvustolla, laatoituksilla sekä penkkiriveillä. Perennoja ja matalia pensaita on käytetty paljon, jolloin näkymä alueelta toiselle on säilynyt.
Pääurakoitsija Hartelan Koiviston Vihertyöltä tilaama aliurakka oli hyvin kattava. Se sisälsi leikkivälineiden hankinnan ja pystyttämisen sekä kaikki valettavat turva-alustat, tekonurmikoiden asennuksen, pihakalusteet, nurmi- sekä niittyalueiden multaukset ja kylvöt, istutusalueiden multaamiset, puut ja pensaat, maksaruohomatot, rantalentiksen kentät, kaikki kiveykset sekä vesiliukumäen vieressä olevat portaat.

Laattojen väreille eloa ja rytmiä

Maauimalan piha-alueiden laatoituksessa on käytetty erivärisiä laattoja, mikä tuo modernia ilmettä.

– Allasalueen Roomalaiset kivet ovat muuten harmaat, mutta kaikki 418×418 kokoiset kivet vaihdettiin hiekanruskeaan väriin. Näin allasalueesta on saatu ilmeikäs ja viihtyisä. Sisäänkäynnin edustalle on asennettu mustaa ja valkoista laattaa muuttuviin kuvioihin, Filippa Hellström kertoo.

– Allasalueiden takana olevalle huoltorakennukselle kulkeva laattakäytävä on tehty mustilla ja valkoisilla laatoilla tiililadonnalla, jolloin laatoitus näyttää erilaiselta riippuen siitä, mistä sitä katsoo.

Kiveyksissä käytettiin Rudus Formento -maisematuotteita. Rudus toimitti Leppävaaraan betonilaattoja, Roomalaisia kiviä, Golfkiviä, vakionoppakiviä sekä porraskiviä.
– Maksaruohomattoa käytettiin tekonurmen tilalla seinän vierustoille, jotta alueille saatiin elävyyttä, Filippa Hellström lisää.

Puhtaus ja turvallisuus tärkeää

Kovassa käytössä olevan maauimalan tulee olla sekä helppo huoltaa ja pitää puhtaana että turvallinen kulkea myös paljain jaloin.

– Allasalueen kiveykset on helppo pestä. Kiveyksiä kiertävät noppakivet on saumattu betonilla, jolloin niiden väleistä ei kasva rikkaruohoa. Talon ulkopuolella olevat kiveys- ja asfalttialueet voidaan harjata pesevällä harjakoneella. Kaikilla istutusalueilla on uudet mullat ja pensasalueille on levitetty kuorikatteet, jolloin rikkaruohojen kasvu pystytään pitämään kurissa. Muutama perenna-alue on vaihdettu nurmialueiksi sisäänkäynnin tuntumassa, jotta siihen voidaan aurata talvella lunta, Filippa Hellström luettelee.

– Samoin allasalueen laatoitukset on helposti puhdistettavissa. On myös tärkeää, että isot laatat tuntuvat mukavalta paljaiden jalkojen alla.

Kiitokset kumppaneille

Filippa Hellströmin mukaan työmaalla tehtiin samanaikaisesti useampaa eri työtä.

– Ulkoaltaita verhottiin, vesiliukumäkeä asennettiin, terasseja rakennettiin, katsomon portaita viimeisteltiin ja paljon muuta. Kun sovimme ajoissa yhteistyössä aikataulut ja työskentelyalueet, saimme asiat hoidettua niin, että emme olleet toistemme tiellä.

Hellström sanoo, että Leppävaaran työmaa oli Koiviston Vihertyön henkilökunnalle hieno kokemus.

– Saimme toteuttaa hienon kokonaisuuden yhteistyössä Hartelan kanssa. Yhteistyö rakennuttajan, pääurakoitsijan sekä materiaalin toimittajien kanssa oli moitteetonta ja meille on jäänyt pelkästään hyvä mieli. Suunnittelutoimistolle myös kiitos siitä, että se on rohkeasti käyttänyt värejä ja eri materiaaleja suunnittelussa. Siitä muodostui mieltä nostattava kokemus.

Leppävaaran maauimala

 • Veräjäpellonkatu 15, Espoo
 • valmistui 11/15, avattiin 6/16
 • Rakennuttaja: Espoon kaupungin Tilakeskus-liikelaitos
 • Pääurakoitsija: Hartela Oy
 • Maisemasuunnittelu Pöyry Finland Oy
 • Viher- ja maisemarakentaminen: Koiviston Vihertyö Oy
 • Ulkoalueet ja maauimala: 50 m allas, 10 rataa, monitoimiallas n. 20 x 20 m, kahluuallas, 3-ratainen vesiliukumäki, 2 rantalentiskenttää, katukoriskenttä ja leikkialue
 • Toteutuksessa käytetyt Rudus Formento -maisematuotteet:
  • betonilaatta 418x418x80 HP kulo,
  • betonilaatta 418x418x80 HP kuru,
  • betonilaatta 418x418x80 hiekanruskea,
  • betonilaatta 418x208x80 HP kulo,
  • betonilaatta 418x208x80 HP kuru,
  • betonilaatta 298x298x50 hiekanruskea,
  • Roomalaiset kivet h=80 HP kuru,
  • Golfkivi 140x140x80 hiekanruskea,
  • vakionoppakivi 8/11(P) LO harmaa,
  • porraskivi Askel 800x380x150 harmaa ja
  • porraskivi Askel 400x380x150 harmaa

Lisätietoja:

Rudus Oy Maisematuotteet
Markkinointipäällikkö Iia Suikki
gsm 050 340 7478
iia.suikki@rudus.fi 

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit