Eri tahot yhdessä luonnon puolesta

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi on kehitteillä aivan uusia toimintamalleja, kun alan järjestöt, viranomaiset ja yritykset ovat löytäneet toisensa.

Hyvänä esimerkkinä on Rudus Oy:n ja  SYKEn (Suomen ympäristökeskus) ja yhdessä kehittämä ekosysteemihotelli, jonka pilotti perustettiin syksyllä 2014.

– Näissä uusissa toimintamalleissa yhteistyö yritysten, kansalaisjärjestöjen, hallinnon ja muiden tahojen kanssa on erittäin tärkeää. Kun yhdessä mietimme toimintamallit ja eri osapuolet tietävät, mitä tehdään, asiat sujuvat helpommin, Minna Pekkonen SYKEstä sanoo.

Rudus perusti luonnon monimuotoisuutta turvaavan LUMO-ohjelmansa vuonna 2012.

– Rakennusalalla on ollut tapana valittaa esimerkiksi rauhoitetun kasvin haitasta projektille. Me käänsimme kelkkamme, kun huomasimme LUMOn edistämisen olevan järkevämpää. Myönteisellä asenteella muutoksesta tuleekin mahdollisuus ja myös rakennusprojektissa päästään sujuvammin eteenpäin, toimitusjohtaja Lauri Kivekäs sanoo.

– Yhteistyö esimerkiksi SYKEn ja ELY-keskusten kanssa antaa myös Ruduksen toiminnalle uskottavuutta luonnon kannalta.

Ruduksen LUMO-ohjelma on avannut Rudukselle aivan uusia ovia ja toimintamalleja.

Yksi niistä on yhteistyö Luonnontieteellisen keskusmuseon, Luomuksen, kanssa. Muutosta ilmassa on Luomuksen uusi, pysyvä näyttely.

– Muidenkin kuin tutkijoiden on syytä ymmärtää, että ilmastonmuutoksessa ei ole mitään jossiteltavaa, sanoo Luomuksen johtaja, professori Leif Schulman.

Näyttelyyn haettiin kumppaneita myös yritysmaailmasta.

– Moni oli kiinnostunut, mutta vain Rudus ehti mukaan. Se osoitti Ruduksen toimivan asenteella, että mammuttien kohtaloa ei haluta kokea uudestaan, vaan etsitään uusia ratkaisuja. Luomukselle ja Rudukselle löytyi heti yhteinen sävel.

 

Lisätietoja:

http://www.rudus.fi/vastuullisuus/lumo-ohjelma

http://www.rudus.fi/vastuullisuus/ilmasto  

http://www.syke.fi/fi-FI/content/37700/0

http://luomus.fi/fi/muutosta-ilmassa

Twitter #ekohot