Kalajoki–Siikajoki -voimajohtoon betonituotteet Rudukselta

Eltel urakoi Fingridin tilaamaa voimajohtoa Pohjanmaalla. Ensimmäistä kertaa Eltel valitsi betonituotteiden toimittajaksi Ruduksen.

– Voimajohdon betonielementit vaativat erikoisosaamista ja Fingridillä on tilaajana tiukat laatuvaatimukset, sanoo ostopäällikkö Juhani Kuusisto Elteliltä.

Eltel solmi viime vuonna Fingridin kanssa merkittävän sopimuksen Kalajoki–Siikajoki 110 kV + 400 kV -voimajohdon rakentamisesta. Johto on osa Fingridin länsirannikolle sijoittuvaa voimajohtohanketta, jolla koko länsirannikon 220 kV -järjestelmä korvataan 400 kV -järjestelmällä.

Nyt rakennettavan johdon pituus on noin 70 kilometriä ja se rakennetaan vanhan purettavan johdon reitille.

Kokonaisuus ja laatu ratkaisi

Eltel ja Rudus solmivat kilpailutuksen jälkeen sopimuksen viime vuoden toukokuussa betonituotteiden toimituksesta Kalajoki–Siikajoki -linjalle.

– Halukkaita tarjoajia kyllä on, mutta harvalla on resursseja näin isoihin toimituksiin ja edellytyksiä täyttää Fingridin asettamat laatuvaatimukset, Juhani Kuusisto sanoo.

Tämän vuoden toukokuussa Eltel teki Rudukselle lisätilauksen koskien Siikajoelle rakennettavaa sähköasemaa.

Rudus toimittaa voimajohdon perustuksiin maa-, harus- ja peltopilarit sekä sähköasemalle laitepilarit ja kaapelikanavan elementit. Elementtejä on kaikkiaan reilut 1 100 ja ne kaikki valmistetaan Ruduksen Kurikan betonituotetehtaalla.

– Materiaalitoimittajan valintaa katsottiin kokonaisuuden kannalta. Ratkaisevaa oli hinnan lisäksi referenssit ja kokemus. Ruduksen tehtaan sijainti Kurikassa on myös logistiikan kannalta eduksi. Toimitusten on sujuttava työmaalle jouhevasti, Juhani Kuusisto toteaa.

– Nyt tilaajana oli ensikertaa Eltel ja kohteen elementit valmistettiin Fingridin teknisten toimitusehtojen ja laatuvaatimusten mukaisesti. Laadun varmistukseen kiinnitettiin erityistä huomiota. Tehtaalla tehtiin kolme auditointia ja koekappaleita valmistettiin normaalia enemmän, yksikönpäällikkö Tapio Ojanperä Rudukselta sanoo.

Joustoa toimituksiin

– Betonitoimittajalta vaaditaan laadun lisäksi joustavia toimituksia. Urakan alussa perustustyöt aloitetaan aina nopeasti ja projektin edetessä työmaa siirtyy paikasta toiseen, projektipäällikkö Teemu Peltosaari Elteliltä sanoo.

– Oleellista on, että työmaalle toimitetaan oikeaa tavaraa oikeaan paikkaan ja sovitussa aikataulussa, Juhani Kuusisto summaa.

Työmaapäällikkö Risto Nilosaari sanoo, että yhteistyö Ruduksen kanssa on sujunut juuri näin.

– Materiaalit tulevat tilausten mukaisesti työmaalle siten, että meidän ei tarvitse varastoida mitään. Ruduksella on myös tehtaalla valmiina tuotteita nopeitakin toimituksia varten.

– Betonituotteet tulee toimittaa aina työmaan ehdoilla, Tapio Ojanperä muistuttaa.

Ensimmäiset betonielementit vietiin työmaalle viime tammikuussa ja kaikki toimitetaan tämän vuoden aikana. Voimajohto-urakka etenee täysin aikataulussaan ja valmistuu suunnitelmien mukaan ensi vuoden lokakuussa. Loppuvuodesta työmaalla odotettiin jo talven kovia pakkasia.

– Pakkanen on voimajohto-rakentajan ystävä, sillä kovaksi jäätynyt maa helpottaa työntekoa ja vesien hallintaa pehmeilläkin suopaikoilla, Teemu Palosaari sanoo.

Lisätietoja:

Rudus Oy, Eemeli Kaasinen, p. 040 047 1146

http://www.rudus.fi/tuotteet/infraelementit