Rudus-turvapuisto opastaa myös verkossa

Rudus Oy:n perustama turvapuisto on rakennusalan työturvallisuuden harjoittelukeskus. Nyt turvapuistoon voi mennä milloin tahansa, sillä Espoon Ämmässuolla jo kuusi vuotta toiminut turvapuisto on saanut rinnalleen verkossa toimivan oppimisympäristön. Turvapuistojen ideana on konkreettisten esimerkkien avulla käsitellä jo tapahtunutta vahinkoa ja oppia sen estäminen.

– Turvapuistoissa ihmiset heräävät huomaamaan, mitä riskejä työturvallisuuteen liittyy ja miten ne voidaan ehkäistä, työturvallisuuspäällikkö Kari Lohva Rudukselta sanoo.

Oppimisympäristö verkossa toimii samalla tavalla kuin aitokin. Puistossa on rasteja, joissa esitetään havainnollisesti tapahtunut tapaturma ja kerrotaan, miten tilanteessa tulee toimia. Kävijälle näytetään sekä hyvät että huonot käytännöt. Verkossa on rasteja 16 eri aihealueelta.

Vuosi ilman tapaturmasta johtuvia poissaoloa

Rudus Oy on panostanut sekä omien työntekijöidensä että alihankkijaverkoston työturvallisuuteen. Suunnitelmallinen työ on tuottanut tulosta. Jo vuosien ajan Ruduksella on tapahtunut alle kolme tapaturmaa miljoonaa työtuntia kohti vuodessa. Marraskuun alussa Ruduksella tuli täyteen vuosi ilman työtapaturmasta johtuvia poissaoloja.

– Olemme sitoutuneet nolla tapaturmaa -periaatteeseen, Kari Lohva sanoo.

Ruduksella on luotu oikeaa asennetta työturvallisuuteen muun muassa tehokkaan pienryhmä-työskentelyn avulla.

Tuumaa, älä törmää

Tänä vuonna Tapaturma-päivää vietettiin 13.11. Päivän teemana oli kiinnittää suomalaisten huomio kiireeseen ja sen aiheuttamiin tapaturmiin. Kiire on osasyyllinen vuosittain yli 600 000 tapaturmaan.

– Kiire ja sen tuntu lisäävät huomattavasti tapaturmien riskejä. Usein kiire on itse luotu, kun työhön tartutaan liian myöhään. Rakennusalalla ei kiireellä saada työn lopputulosta paremmaksi, päinvastoin, kiire lisää paitsi riskejä myös vaikuttaa työn laatuun.

Kari Lohva antaa kaikkien käyttöön Ruduksen työturvallisuuden tunnuslauseen: Tuumaa, älä törmää.

– Mietitään ensin ja tehdään sitten, eikä päinvastoin.

Tutustu Rudus-turvapuiston oppimisympäristöön verkossa >>

Lisätietoja:

Rudus Oy
Kari Lohva, työturvallisuuspäällikkö
gsm 050 4061 508
kari.lohva@rudus.fi

www.rudus.fi