Piha tärkeä osa taloa

– Piha on perheen toinen olohuone, sanoo pihasuunnittelija Taina Suonio. Hän suunnitteli asuntomessuille kaksi pihaa ja käytti mm. harmaata graniittia eri muodoissaan.

Kansainvälisestikin tunnettu ja arvostettu Taina Suonio suunnitteli Vantaan asuntomessuilla talojen Tiikerinsilmä 15 (kohde 34) ja Tiikerinsilmä 17 (kohde 35) pihat.

– Pihojen suunnittelun lähtökohtana oli arkkitehti Olli Jokisen suunnittelemien talojen kubistinen muoto ja väritys. Kolmikerroksiset talot vaativat pihoihin myös korkeaa kasvillisuutta. Messukohteiden pihojen tulee olla heti näyttäviä, Taina Suonio sanoo.

Piharakentamisessa Taina Suonio arvostaa ekologisia ja laadukkaita materiaaleja.

– Tärkeää on myös tuotteiden pitkäikäisyys sekä esteettiset yksityiskohdat.

 

Kiveys hallittu kokonaisuus

Talojen yhtenä päävärinä on harmaa. Taina Suonio on suunnittelijana aina arvostanut graniittia, joten sen valinta pihaan oli helppo.

– Noppakivien avuilla pystyimme vielä suurentamaan kivien välisiä saumoja. Se auttaa osaltaan huolehtimaan hulevesistä paikallisesti.

Talojen pihoissa on käytetty Ruduksen tuotteista harmaasta graniitista tehtyjä noppakiviänupukiviä, R80 -reunuskiveä, porrasaskelmia (800, 1200 ja 1500) sekä Pulteri-maakivilajitelmaa.

Taina Suonion mukaan pihasta saatiin hallittu kokonaisuus, koska kivimateriaali eli harmaa graniitti on joka paikassa sama, vain kiven koko ja käyttötarkoitus muuttuivat.

– Takapihalla terassilta nurmikolle vievä askelma ja kukkapenkkien reunustamiseen käytetyt nupukivet luovat yhteyden, vaikka askelma on hiottu ja nupukivi ei sitä ole. Talon kubistisuus toistuu askelman hiotuissa kulmissa ja kukkapenkkien kivien epäsäännölliset muodot kuvaavat kasvillisuuden monimuotoisuutta, Taina Suonio kertoo.

– Suunnittelussa haettiin ekologisia ratkaisuja. Luonnonkivien käyttö on aina tietty kannanotto. Luonnonkivet kertovat iättömyydestä, ovat aina muodissa ja kestäviä. Messutalot ovat rakenteeltaan kivitaloja, joten kivet sopivat hyvin myös niiden pihoihin.

 

Nurmikko tulee kalliiksi

Taina Suonio sanoo, että pihojen rakennuttajat toivovat usein helppohoitoisia pihoja.

– Usein kuvitellaan laajan nurmikon ratkaisevan helppohoitoisuuden. Totuus on aivan toinen. Nurmikko on yksittäisenä elementtinä työläs. Kesällä se pitää leikata noin kerran viikossa, sen lisäksi nurmikkoa joudutaan haravoimaan, lannoittamaan ja ilmastoimaan.

– Näin ollen nurmikko on yksittäisenä elementtinä varmasti kallein vaihtoehto, Taina Suonio toteaa.

 

Urbaania luontoa

Taina Suonion mukaan talon piha on onnistunut, kun talon asukkaat nauttivat pihastaan.

– Yhä useammin asukkaat kaipaavat nykyisin yksityisyyttä. He eivät silti halua muuttaa maaseudulle, vaan nauttia luonnosta urbaanissa ympäristössä.

– Oikein suunniteltuna kaupunkiympäristöön voidaan luoda värikkäitä, viihtyisiä keitaita. Kerroksellinen kasvillisuus, hyvin suunniteltu valaistus yhdistettynä kasvien estetiikkaan ja laadukkaisiin pintamateriaaleihin on oikea lähtökohta onnistumiselle.