Betoni taipui Elämäntanssiin

Kuvanveistäjä Virpi Kannon tekemä, lähes kolmimetrinen Elämäntanssi-patsas kohoaa kallioalustaltaan Kotkan Isopuistossa. Elämäntanssin tekeminen vaati luovuutta, elämänkokemusta, uskallusta, näkemystä, teknistä osaamista – ja lähes tuhat litraa betonia. Läpibetoninen naishahmo painaa kaksituhatta kiloa.

Huomattavasti pienikokoisemmista betoniveistoksistaan tunnettu Virpi Kanto kertoo, että Elämäntanssin luominen oli vuoden työrupeama.

– Aluksi suuren veistoksen tekeminen hieman hirvittikin, sillä näin suurta työtä en aikaisemmin ole tehnyt, mutta sitten työn vaativuus alkoi innostaa.
Virpi Kanto sanoo, että betoniin ei materiaalina kyllästy, sillä siitä oppii jokaisella valukerralla aina uutta.

– Työskentely on aina vuoropuhelua materiaalin kanssa. Virpi Kanto sanoo.

Elämäntanssin kaltaisessa suuressa veistoksessa on esillä erilaiset betoninkäsittelyn mahdollisuudet ja monenlaiset kiviainekset. Se on tarkoitettu kierrettäväksi, tarkasteltavaksi läheltä, kosketeltavaksi.

Elämäntanssin ainekset

Elämän tanssin valamiseen tarvittiin lähes tuhat litraa betonia. Finnsementti Oy lahjoitti taideteokseen tarvittavat 360 kiloa valkosementtiä sekä kiviainekset, joita ovat kalannin harmaa graniitti, Hyvinkään musta gabro, Paraisten valkoharmaa kalkkikivi sekä valkoinen dolomiitti. Lisäksi valussa käytettiin VB-Parmix-notkistinta sekä pintahidastinta. Semtu Oy:stä saatiin pintakäsittelyaineet ja Rudus Oy:stä Elämän tanssin käsittelyyn tarvittavat nostokoukut. Veistos on suojattu graffiti-suoja-aineella, joten se on pestävissä.