Portaat - Apua portaiden suunnitteluun

Kun suunnittelet portaiden rakentamista, huomioi mitoitukseen ja huoltoon liittyvät asiat heti alkuun. Silloin portaista tulee yleisten suositusten mukaiset ja käytössä turvalliset ja mukavat. Asennuskin sujuu helpommin, kun vältyt porraskivien leikkaamiselta.

Portaat

Mittaa ja mitoita kiviportaat oikein

Suomen rakentamismääräyskokoelmassa suositeltava portaan etenemä kattamattomissa ulkotiloissa on 390-400 mm ja nousu 130 mm. Suosituksista poikkeavia etenemiä ja nousuja näkee paljon. Syynä soveltamiseen on yleensä se, että portaille on varattu liian pieni tila. Silloin etenemää täytyy lyhentää ja nousua korottaa, jotta portaat on ylipäätään mahdollista rakentaa.

Turvallinen liikkuminen portaissa on kuitenkin aina etusijalla. Pidä nousu ja etenemä kaikissa askelmissa samanlaisena, jotta liikkumisen rytmi säilyy läpi portaan ensimmäisestä askelmasta alkaen. Liikkuminen sujuu silloin ilman yllätyksiä, ja tapaturmien riski pienenee.

Tutustu kuvan tuotteisiin

Porraskivi Askel

Tilaa verkkokaupasta

Huomioi porrastuotteiden mitat ja asennustapa

Jos rakennat portaat betonista tai luonnonkivestä valmistetuista porraskivistä, huomioi valmiiden tuotteiden mitat. Yhdistelemällä eri pituisia valmiita kappaleita saat varmasti sopivan levyiset portaat leikkaamatta kiviä. Mitoita siis portaat kokonaisia kiviä käyttäen.

Jos rakennat portaat valamalla ne betonista ja päällystät portaat laatalla, huomioi asennusvarat ja verhoilulaatan paksuus. Valitse siis jo ennen portaiden valamista niiden pinnoittamiseen käytettävä tuote.

Huomioi huolto jo portaiden suunnittelussa ja asennuksessa

Portaita rakennettaessa askelmiin kannattaa asentaa muutaman prosentin kaato. Näin vesi poistuu tehokkaammin, eikä askelmien pintaan muodostu liukkautta aivan niin helposti jäätävillä keleillä.

Portaiden puhtaanapidon kannalta huoltoura askelmien sivussa, päädyn ja reisilankun välissä, helpottaa lumien ja roskien lakaisemista ja veden poistumista askelmilta. Porrasaskelman pääty voi olla myös avoin, jolloin puhdistaminen on helppoa.

Apua portaisiin3

Kotipolun vinkit portaiden kunnossapitoon:

  1. Lumityöt on hyvä tehdä huolellisesti ja riittävän usein, jottei portaisiin muodostu polannetta tiivistyvästä lumesta.
  2. Portaiden liukkautta torjutaan hiekoittamalla tarpeen mukaan vaikkapa hiekoitussoralla.
  3. Betonirakenteisiin ei suositella käytettävän suolaa. Se haurastuttaa ja rapauttaa betonipintaa.
  4. Jään poistaminen huolimattomasti ja voimakkaasti hakkaamalla voi murtaa kivisten askelmien reunoja.
  5. Myös puiset porrasrakenteet kärsivät liian voimallisesta käsittelystä. Puu tikkuuntuu ja saattaa haljeta.

Jaa somessa