Suunnittele itsellesi toimiva piha vuosiksi eteenpäin

Pihan toteutuksessa on valtava määrä mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja, ja urakka voi tuntua mahdottomalta - mistä lähteä liikkeelle ja mikä on realistinen toteutusaikataulu? Koko pihaa ei tarvitse toteuttaa heti, mutta suunnittelua ei kannata tehdä osissa. Hyvin tehty suunnitelma nimittäin paitsi varmistaa, että lopputulos toteuttaa varmasti kaikki tärkeimmät toiveet, myös ohjaa töiden toteutusta ja auttaa hahmottamaan missä järjestyksessä työt kannattaa tehdä.

Uuden pihan perustaminen tai vanhan kokonaisvaltainen muokkaaminen on merkittävä projekti niin työmäärässä kuin rahassakin mitattuna. Varmistaaksesi onnistuneen ja pitkäaikaisen toteutuksen, kannattaa panostaa huolelliseen suunnitteluun.

Aloita suunnittelu pihan toiminnallisuuksista

Kaikki lähtee liikkeelle omista toiveista: mitä haluan pihallani tehdä ja minkälainen piha meidän arjessamme parhaiten toimii? Onko toiveissa nauttia kahvia terassilla ilta-auringossa, tarvitaanko isoa avointa tilaa lasten peleille ja leikeille, kutkuttaako ajatus omasta kasvimaasta tai tarvitaanko parkkipaikkoja useammalle autolle? Mikäli omat toiveet eivät itsellekään ole vielä täysin selkeät, voi pihasuunnittelija auttaa - ei esittelemällä heti valmiita ehdotuksia vaan kysymällä oivalluttavia kysymyksiä. Näin varmistetaan, että pihasuunnitelma vastaa juuri teidän omiin toiveisiinne.

Kun omat toiveet pihan toiminnallisuuksista ja käytännön ratkaisuista on saatu koottua ylös, on aika havainnoida ympäristöä ja maisemaa, myös oman tontin rajojen ulkopuolella. On tärkeää, että piha on toimiva ja näyttävä kokonaisuus paitsi yksinään myös osana ympäröivää maisemaa. Suunnittelua aloittaessa kannattaa siis miettiä valoja ja varjoja, tuulensuuntaa, rakennusten arkkitehtuuria, vesien ohjausta ja kulkureittejä.

Mieti mittasuhteet omaan arkeen sopiviksi

Suunnittele toimiva piha 420x510px

Oleskelupaikka, joita voi olla myös useampia, on tärkeä sijoittaa hyvin, sillä se toimii usein pihalla oleilun sydämenä. Ilta-aurinko, helppo kulku sisältä ja kauniit näkymät ovat yleensä asioita jotka takaavat mukavan ja rentouttavan oleskelun. Terassilta avautuvia näkymiä kannattaa miettiä myös töiden toteutusjärjestystä suunnitellessa: mikäli terassilta aukeava näky muistuttaa enemmän työmaata kuin viihtyisää piha-aluetta, voi rentoutuminen jäädä vain haaveeksi.

Oleskelupaikka kannattaa myös mitoittaa tarpeeksi suureksi, jotta se palvelee myös muuttuvia tarpeita. Tämä on yleensä se paikka, jossa vietetään aikaa koko perheen ja vieraiden kanssa, jolloin riittävän suuri tila varmistaa viihtyisän oleskelun.

Autopaikka taas kannattaa suunnitella niin, että se on toimiva ja turvallinen, mutta sitä ei mitoiteta suurten juhlien varalle. Vieraat voivat sankoin joukoin saapuessaan jättää autonsa myös tien varteen. Toiminnallisuutta suunnitellessa tulee huomioida myös lumitilat. Perennat ja matalat pensaat kestävät hyvin lumen painon, aina ei tarvitse valita nurmikkoa, ja matala muuri tai reunakivi kiveyksen rajana itse asiassa helpottaa lumitöiden tekoa.

 

Valitse materiaalit käyttötarkoituksen mukaan

Pihan toteuttamiseen on monia eri vaihtoehtoja, joista kiveys on yksi kestävimmistä. Parkkipaikka, pääsisäänkäynnille johtava polku ja oleskelualue tarvitsevat kovaa, kestävää pintaa. Niidenkin materiaalivalinnat voivat kuitenkin erota toisistaan tarpeen mukaan. Esimerkiksi kaikki laatat eivät kestä autolla ajoa, saati ohut liuskekivitys. Oikein suunniteltu ja toteutettu kiveys kestää vuosikymmeniä vähällä hoidolla.

Kulkureitin leveys ja materiaali viestivät myös pihan hierarkiasta: leveä, kivetetty käytävä johtaa pääovelle, kapea sorapolku kompostille. Valinnan perusteena voi olla mm. pintastruktuuri, väri, ladontakuvia tai läpäisevyys. Värejä ja materiaaleja voi myös yhdistellä.

Unelmiesi piha on suunnitelman päässä

Suunnittele toimiva piha 2 420x510px

Piha on pitkäaikainen sijoitus ja huolella tehty pihasuunnitelma on avain vielä vuosienkin päästä palvelevan pihan toteutukseen. Kaikkea ei tarvitse toteuttaa kerralla, ja töiden jaksottaminen kannattaa pitää mielessä jo suunnitelmaa tehdessä. Mikä on minulle tärkeää toteuttaa tänä kesänä, että pääsen hyödyntämään pihaa toivomallani tavalla? Mitä työvaiheita voin toteuttaa vaikkapa syksyllä tai ensi keväänä?

Suunnittelussa voit käyttää apuna pihasuunnittelijaa tai tutustua kokoamiimme vinkkeihin. Olemme koonneet Kotipolku-verkkopalveluumme paljon ideoita sekä suunnittelu- ja toteutusohjeita Aloita siis unelmiesi pihan suunnittelu miettimällä vaikkapa terassin toimintoja, kulkureittejä tai pihakivetystä.

Jaani Turunen

Asiakasryhmäpäällikkö, Maisematuotteet
020 447 4682
Rudus Oy