Luontoa vahvistavat kiertotalousratkaisut – Rudus valittiin TOP30 eurooppalaisen yrityksen joukkoon

Eurooppalaisten TOP30 yritysten lista – joka julkistetaan World Circular Economy Forum 2024 -konferenssissa Brysselissä – osoittaa, kuinka kiertotalouden ratkaisuilla voidaan torjua luontokatoa ja avata uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra julkaisee listan lisäksi lajissaan ensimmäisen käsikirjan oppaaksi kiertotalouden liiketoimintamallien kehittämiseen ja luontotavoitteiden saavuttamiseen.

Sitra csn selected to the list rudus 500x500

Kiertotalous voi pysäyttää luontokadon. Jos kiertotaloutta hyödynnetään täysimääräisesti luontoon voimakkaasti vaikuttavilla toimialoilla, sillä voidaan hillitä luontokatoa merkittävästi. 

Kiertotalous on keskeinen työkalu luontoa vahvistavan liiketoiminnan ja yritysten luontotavoitteiden toteuttamisessa. Tarve konkreettisille esimerkeille on kovassa kasvussa. Rudus pääsee esittelemään ensimmäisten joukossa, miten kiertotalouden ratkaisuilla luodaan liiketoimintaa, ratkaistaan asiakkaiden ongelmia ja miten omat kiertotalousratkaisut auttavat luontokadon torjumisessa. 

”Yritykset tiedostavat jo mahdollisuudet torjua luontokatoa kiertotalouden ratkaisuilla, mutta tietoa konkreettisista toimenpiteistä on vielä vähän. Tarvitaan inspiroivia esimerkkejä ja toimintalähtöistä ohjausta”, sanoo Sitran johtava asiantuntija Riku Sinervo.

Vaikuttava joukko yrityksiä ja luovia kiertotalouden ratkaisuja

TOP30-listan yritykset edustavat toimialoja, joilla on keskeinen rooli erityisesti luontokadon torjunnassa, kuten elintarviketeollisuudessa, maataloudessa, rakentamisessa, tekstiiliteollisuudessa ja metsäsektorilla. Muutosta ajavien yritysten kirjo on pienistä aina erittäin suuriin. 

Listalla on yrityksiä kahdeksasta Euroopan maasta: Tanskasta, Portugalista, Ruotsista, Suomesta, Iso-Britanniasta, Alankomaista, Belgiasta ja Kreikasta. 

Yrityksiä haettiin avoimella hakumenettelyllä. Valintakriteereissä arvioitiin yritysten kierrätysliiketoimintamallia ja taloudellista kannattavuutta sekä luontotoiminnan saavutuksia ja potentiaalia. Arvioinnin tekivät Sitran asiantuntijat ja konsulttikumppani. Listalla ei asetettu yrityksiä paremmuusjärjestykseen.


Käsikirja kiertotalouden liiketoimintamalleista

Sitra julkaisee myös käsikirjan, jossa on jäsennelty lähestymistapa kiertotalouden liiketoimintamallien integroimiseen luontokadon torjumiseksi.

Oppaassa hahmotellaan kolmivaiheinen strategia, jonka avulla yritykset voivat tunnistaa ja lieventää luontokadon vaikutuksia kiertotalousratkaisujen kautta.
”Kiertotalouden ratkaisuilla yritykset voivat toimia luonnon hyväksi. Ei tarvitse odottaa – monet ratkaisut voidaan toteuttaa heti”, Sinervo sanoo.

Eurooppalaiset päättäjät voivat tasoittaa tietä kiertotalouteen siirtymiselle. Sitran ehdotuksen mukaan EU:n pitäisi luoda kiertotalousmarkkinat, jotka antaisivat yrityksille mahdollisuuden tuoda innovatiivisia ratkaisujaan kaikkialle Eurooppaan ja antaa näin enemmän luonnolle tilaa kukoistaa.


Lisätietoja:


Ota yhteyttä:

Rudus Oy

 • Terhi Rauhamäki, vastuullisuusjohtaja
  terhi.rauhamaki@rudus.fi, puh. +358 20 447 4090

Sitra

 • Riku Sinervo, Johtava asiantuntija, Globaali yhteistyö, Kestävyysratkaisut, Sitra
  riku.sinervo@sitra.fi, puh. +358 294 618 492
 • Tim Forslund, Asiantuntija, Luonto ja talous
  tim.forslund@sitra.fi, puh. +358 294 618 475
 • Antti Koistinen, Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet
  antti.koistinen@sitra.fi, puh. +358 294 618 384

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit