Pihakivien juhlavuoden uutuudet: Innovatiivinen muuri ja vettä läpäisevää pintaa

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Suomessa aloitettiin betonisten pihakivien koneellinen valmistus. Rudus on tuonut markkinoille merkittäviä tuoteuutuuksia vuosittain, kuten alan edelläkävijän kuuluukin. Tällä kaudella niitä ovat Opus-muurijärjestelmä ja luonnon monimuotoisuutta edistävä Lumo-Kartanokivi.

Opus-muurijärjestelmää voi hyvällä syyllä kutsua älykkääksi uutuudeksi. Muurin rakentaminen on helpompaa kuin koskaan – kuin aikuisten lego-leikkiä.

Miten kätevästi käy Opus-muurin kokoaminen?

Katso esittelyvideo:

Opus on kokonaisratkaisu, jolla voi rakentaa melkein mitä vain: rivi riviltä muurin, aidan, istutusaltaan, pilarin, portaat tai vaikka taustaseinän kesäkeittiöön. Järjestelmään kuuluu kolme osaa ja kansikivet. Runkokivi on sisärakenteiden kantava osa, johon verhouskivet kiinnitetään jämäkästi ponttiliitoksella. Muurin taustapuoli jäykistetään muurikiinnikkeillä. Kiinnike yksinkertaisesti työnnetään paikalleen, jolloin se sitoo kivet jämäkästi toisiinsa.


Tribus®quada muschelkalk ambiente 3 1280x500
Opus muurin rakennusosat

Kansikivi täydentää kokonaisuuden muurin päällisenä ja viimeistelee muurin ulkonäön.
Verhouskiven valesaumoilla kuvioitu ja hienostuneesti profiloitu pinta tekee muurista tyylikkään näköisen. Valittavana on kaksi eri sävyä: tumma rakka tai vaaleampi dyyni. Näin esimerkiksi naapuruston välinen raja-aita voidaan rakentaa sivuiltaan eriväriseksi.

Verhouskiven kuvioitu ja profiloitu pinta tekee Opus-muurista tyylikkään näköisen.


Hulevesiä läpäisevä Lumo-Kartanokivi houkuttelee pörriäisiä

Luonnon monimuotoisuus on Rudukselle tärkeä arvo, ja sitä edistämään perustettiin Rudus LUMO -ohjelma jo vuonna 2012.
Juhlavuoden uutuuskiven, Lumo-Kartanokiven, idea perustuu samaan, ympäristöstä huolehtivaan teemaan. Lumo-Kartanokiven saumoissa voi kasvaa nurmi, niitty, maksaruohot, ajuruohot tai heinät, jotka houkuttelevat paikalle perhosia ja pörriäisiä. Samalla saumojen vihreä kasvillisuus tuo rakennettuun ympäristöön palan luontoa.

Rudus lumo kartanokivi 6k 002 1280x500

Tarve hulevesien hallinnalle on lisääntynyt kasvaneiden sademäärien ja tiivistyvän rakentamisen myötä. Lumo-Kartanokivi toimii myös hulevesikivenä, jolla saadaan päällystetyille piha- ja katualueille vettä läpäisevää pintaa tehostamaan veden luonnollista kiertoa rakennetussa ympäristössä. Kiven kookkaat saumat nappaavat sadevedet, ja vesi voi hiljalleen imeytyä alemmas maaperään tai ohjautua reuna-alueiden kasvillisuuspainanteisiin.
Lumo-Kartanokiviä voi yhdistää minkä tahansa päällystekiven kanssa. Parhaiten se sopii Kartano-sarjan kivikokoihin. 

Lumo-Kartanokivi toimii myös hulevesikivenä.

Rudus lumo kartanokivi 6k 003 1280x500

50 vuotta betonisia pihakiviä

50 vuotta logo 300x300

Betonikivien koneellinen valmistaminen alkoi Suomessa vuonna 1974. Koneet kivien valmistamiseen hankittiin Saksasta. Tämä mahdollisti betonikivien massatuotannon, mikä puolestaan johti niiden laajempaan käyttöön erilaisissa rakennusprojekteissa.

Ensimmäisenä kivenä Suomessa valmistettiin SF-kiveä. Pian sen jälkeen tuotantoon tuli Unikivi, jota valmistetaan edelleen. Ensimmäiset kivet valmistettiin harmaina, mutta varsin pian SF-kiveä sai myös punaisena tai mustana.
– Ruduksen Tuusulan betonituotetehtaalle saatiin vuonna 1983 uusi kivikone, jolla pystyi valmistamaan pintavärjättyjä sekä uutuutena pesubetonipintaisia tuotteita. Hiekkapuhalletut ja hienopestyt kivet tulivat valikoimaan vuonna 1994, kertoo Ruduksen maisematuotteiden markkinointipäällikkö Iia Suikki.

Tuotevalikoima laajeni entisestään 2000-luvun alussa ja tuotteisiin saatiin myös profiloitu pinta. Uutuuksina olivat silloin Verona-, Napoli- ja Torino-kivet. 2010-luvulla tuotevalikoimaan on tullut useita hulevesikiviä, myös muurikivivalikoima on kasvanut merkittävästi.
– Väri-, pintakäsittely- ja tuotevalikoiman laajetessa myös tuotanto- ja pakkaustekniikka on kehittynyt. Alussa esimerkiksi laatat pakattiin pystyasentoon ja sidottiin metallipannalla yhteen. Nykyään pakkauskone tekee kivilavasta tiiviin paketin, kääräisee muovikalvoa ympärille ja kiinnittää etiketin paikoilleen, Suikki sanoo.

Ruduksen betonisten pihakivien valikoima on tällä hetkellä todella laaja. Se kattaa yli 700 tuotetta pihapäällysteistä, reunakiviin, muurikiviin ja kadunkaluisiin.

Tuotetuntemus ja vuoropuhelu tarpeen

– Tuote- ja materiaalituntemus on ollut erittäin tärkeä asia koko pihakivien historian ajan. Vuoropuhelu tilaajien, suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kanssa on jatkuvaa. Tuotteen täytyy päätyä oikeaan paikkaan oikealla tavalla asennettuna, jotta lopputulos on kestävä ja elinkaaresta muodostuu pitkä, korostaa Ruduksen pihakivien ja maisematuotteiden avainasiakaspäällikkö Jaani Turunen.

Ruduksen betonisten pihakivien valikoima kattaa yli 700 tuotetta.

– Rakentaminen uudistuu ja haastaa koko ajan myös meitä innovoimaan ja kehittymään sekä kehittämään uusia ratkaisuja. Haasteet on tehty voitettavaksi ja osaltamme teemme kaikkemme, että suomalaista ympäristöä voidaan rakentaa laadukkailla tuotteilla jatkossakin, Turunen toteaa.

Rudus lumo kartanokivi 6k 004 1280x500

Betonikivien käyttäjät, niin ammattirakentajat kuin kuluttajatkin, tekevät nykyisin entistä ympäristöystävällisimpiä valintoja. Vähähiiliset tuotteet nostavat koko ajan suosiotaan. Vastuullisena toimijana Rudus myös vastaa näihin vaateisiin.
Esimerkiksi Uuma-tuoteperheeseen kuuluvien tuotteiden valmistuksessa osa neitseellisestä kiviraaka-aineesta on korvattu tehtaan sisäisessä materiaalikierrossa syntyneellä betonimurskeella. Uuma-nimikin tulee sanasta uusiomateriaali.
Uuden sukupolven CEVO-betonilla voidaan puolestaan pienentää betonikiven hiilijalanjälkeä 57 prosentilla vuoden 2020 tasoon verrattuna.

Ruduksen betoniset pihakivet kuten muutkin maisematuotteet ovat täysin kotimaisia. Pihakiviä valmistetaan Tuusulan, Orimattilan, Tampereen ja Oulun betonituotetehtailla.


Tule tutustumaan

tuotteisiimme Kevätmessut -tapahtumaan 21.-24.3.2024 Helsingin Messukeskukseen!


Lisätietoja:

Markkinointipäällikkö Iia Suikki
Rudus Oy, maisematuotteet
020 447 4660, iia.suikki(at)rudus.fi


Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Rudus Oy


RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit