Työturvallisuuden oppia käytännössä

– Oho! Näin näytti moni ajattelevan, kun 500 alan opiskelijaa vieraili Rudus-turvapuistossa.

Rakennusalan yhteistä turvallisuusviikkoa vietettiin taas 16.–20.5. Noin 500 rakennusalan opiskelijaa aloitti viikon räväkästi maanantaina vierailemalla Rudus-turvapuistossa. Uudenmaan opinahjoista olivat edustettuina Keuda eli Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, Stadin AO eli ammatti- ja aikuisopisto sekä Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia.

Turvapuistopäivä opiskelijoille 14

Kuva: – Tervetuloa, haastatelkaa rasteilla olevia yritysten edustajia ja kysykää mitä tahansa, mikä kiinnostaa, kehotti työturvallisuus-, työsuojelu- ja Frontline-lähiesimiesvalmennuksen päällikkö Jussi Puustinen CRH Finland Servicestä (selin) opiskelijoille. Käytännön ohjeita jakoi myös Talonrakennusteollisuus ry:n työturvallisuusasiantuntija Henri Litmanen (toinen oikealta).


Vierailusta vastasi Rakennusteollisuus RT ry yhteistyössä Rakennusliiton ja Ammattiliitto Pron kanssa. Opiskelijoiden vierailusta on tullut jo perinne. Keväisin Turvapuistoon tutustuvat ammatillisen koulutuksen opiskelijat ja syksyisin on korkeakoulujen opiskelijoiden vuoro.

Rudus-turvapuisto on jo monelle rakennusalan ammattilaisille tuttu työturvallisuuden koulutusrata. Alan opiskelijat olivat siellä kuitenkin ensimmäistä kertaa ja katsottavaa, koettavaa sekä kysyttävääkin riitti.

Ihan toista kuin kalvosulkeiset.

Hyvä tapa kertoa tärkeästä asiasta

Noora Liukkonen oli tullut turvapuistoon Keudan Järvenpään ryhmän kanssa.
– Olen mukana puolivuotisella korjausrakentamisen kurssilla. Ostimme rintamamiestalon neljä vuotta sitten. Tykkään rakentaa ja haluan oppia lisää. Perinnerakentaminen kiinnostaa erityisesti, Liukkonen kertoo.

Hän piti turvapuistossa tehtyä kierrosta hyvin antoisana.
– Kun tapaturmat ja riskit on esitetty näin visuaalisesti, ne jäävät myös hyvin mieleen. Ihan toista kuin jotkut kalvosulkeiset. Oli myös kiva, että kierros oli koko ryhmälle sama. Kyllä rastit näyttivät kiinnostavan myös ryhmämme nuorempia jäseniä, Liukkonen toteaa.

Erityisesti Liukkosta oli hätkäyttänyt Constin rastilla näky, jossa peruskorjauksen työmaalla mies oli tippunut hormin kohdalla toisen päälle.
– Työmailla voi siis sattua ihan mitä vaan!

Turvapuistopäivä opiskelijoille 41

Kuva: – Onhan tämä ihan eri asia kuin kalvosulkeiset. Konkreettisesti esitetyt asiat jäävät mieleen, sanoo Keuda Järvenpään opiskelija Noora Liukkonen.


Turvapuistopäivä opiskelijoille 40

Kuva: – Rakennusalan työturvallisuus kiinnostaa ja onnistuin löytämään Oikotieltä itselleni näin hyvin sopivan kesätyöpaikan, iloitsee Jaakko Tieketo. Hän toimii tämän kesän Rudus-turvapuiston vastaavana. Tieketo opiskelee Laureassa tradenomiksi turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutuksessa. Hän on jo rakennusalan ammattilainen ja on työskennellyt kirvesmiehenä rakennustyömailla. – Kyllä, läheltä piti -tilanne on sattunut useasti. Tapaturmien ehkäisyssä auttaa riskien ennakoiminen, Tieketo toteaa.


Turvapuistopäivä opiskelijoille 29

Kuva: Vakavaksi vetää.


Kohti oikeaa asennetta

Keuda Nurmijärven opettaja Vesa Köykkä on käynyt Rudus-turvapuistossa opiskelijoiden kanssa muutaman kerran aikaisemminkin.
– Turvapuisto nostaa työturvallisuutta esiin konkreettisella tavalla. Se herättää ajatuksia ja laittaa miettimään. Rasteilla olevat henkilöt ovat oman erikoisalansa ammattilaisia, ja minullekin tulee uutta asiaa joka kerta, Köykkä kertoo.
– Työturvallisuus on iso osa ammattitaitoa. Perinteisestihän suomalainen mies ei lue käyttöohjeita eikä käytä suojaimia. Onneksi tämä asenne on jo vahvasti muuttumassa. Nykynuoret ovat työturvallisuuden suhteen paljon fiksumpia kuin vanhemmat tekijät työmailla ja täydennyskoulutuksissa.

Turvapuistopäivä opiskelijoille 26

Kuva: Pasi Halmisto neuvoi Vandemetin rastilla, miten riskejä voidaan hallita korkealla työskennellessä.


Turvapuistopäivä opiskelijoille 7

Kuva: – Haluamme kertoa työturvallisuuden tärkeydestä myös alan opiskelijoille. Oppilaitokset tulivatkin todella mielellään mukaan tähän tapahtumaan, kertoo Ruduksen HR-partner Julia Larkka.


Turvapuistopäivä opiskelijoille 64

Kuva: Rudus-turvapuistossa ovat myös varusteet kohdallaan.


– Työturvallisuus liittyy lähtökohtaisesti myös opintojen kaikkiin vaiheisiin. Kaikki turvavarusteet puetaan päälle, kun ensimmäistä kertaa mennään työsaliin. Samoin opastetaan työvälineiden turvalliseen käyttöön.
– Oppilaat kuulevat täällä turvapuistossa osin samoja asioita, joita heille on kerrottu jo koulussakin. Siinä he huomaavat, että opettajat eivät ihan höpöjä puhu, joten kannattaa kuunnella, Köykkä nauraa.

– Turvapuistossa näkee havainnollisesti, että on tyhmää ottaa riskejä ja toimia holtittomasti. Se kasvattaa osaltaan myös oikeaa ammatti-identiteettiä.
– Kyllä Rudus-turvapuistosta kaikille jotain tarttuu, ja siitä jo tulee iso kokonaisuus, Köykkä toteaa.

Tapaturmien ehkäisyssä auttaa riskien ennakoiminen.

Kymmenen rastin reitti

Opiskelijat kiersivät turvapuistossa kymmenen rastia. Peab neuvoi rastillaan riskien hallintaa, Vandemet korkealla työskentelyä, Skanska perehdyttämistä ja runkovaiheen työturvallisuutta, NCC ergonomiaa ja pölyn hallintaa, Consti peruskorjausrakentamista ja turvallista työskentelyä, SRV nostotyön turvallisuutta ja Rudus työmaan sisäistä liikennettä, ympäristöön ja kaivantoihin liittyviä asioita sekä työhyvinvointia.

Turvapuistopäivä opiskelijoille 68

Kuva: Ruuhkaa viimeisellä rastilla. Rakennusliiton grillimakkarat ja mehut maistuivat turvarastien jälkeen.


Turvapuistopäivä opiskelijoille 23

Kuva: – Oli mukava huomata ja seurata sivusta, kun oppilaat loppuviikolla keskustelivat keskenään turvapuistopäivän havainnoistaan. Ainakin jotain oli heille jäänyt mieleen, kertoo Keuda Nurmijärven opettaja Vesa Köykkä.


Rakennusliitto vastasi viimeisestä rastista, joka olikin kaikille mieluinen: tarjolla oli grillimakkaraa juomineen.
– Meinasi jo angsti nousta, mutta olipa tarjolla hienosti myös vegemakkaraa, kuului porukasta.

Työturvallisuus on iso osa ammattitaitoa.


Lisätietoja:


Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Niko Laurila

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit