Numeroiden ja kielten kaveri – Group Controller Jaana Mattila

Tullaan tutuksi: Group Controller Jaana Mattila

– Olen aina pitänyt numeroista sekä vieraista kielistä ja kansainvälisyys on kuulunut työelämääni. Nyt olen päässyt mukaan tuotannollista toimintaa tekevään yritykseen. Se olikin yksi asia, joka minua Ruduksessa kiinnosti, Jaana Mattila kertoo.

Tapaan kohta Group Controllerin. Mitähän sellainen tekee, mitä kieltä puhuu ja mistä minä osaan keskustella hänen kanssaan? Pohdinta päättyy hyvin, kun iloisesti ja luontevasti hymyilevä Jaana Mattila tulee ojentamaan kätensä. Joensuussa syntyneenä hän on välitön karjalainen ja yhteinen jutustelu lähtee liikkeelle heti.

Pian saan myös tietää, mitä Group Controller Ruduksella tekee.
– Olen esimiehenä tiimissä, joka kerää Ruduksen kaikista yhtiöistä ja liiketoiminta-alueista tiedot liiketoiminnan kehityksestä, peilaa niitä historiaan ja ennustaa tulevaisuutta. Tietoa tarvitaan sekä Ruduksen oman liiketoiminnan johtamisessa että emoyhtiö CRH:lle, jotta konsernissa tiedetään Ruduksen liiketoiminnan tila Suomessa, Jaana kertoo.

Rudus jaana mattila 1

Kuva: – Tässä työssä tarvitaan niin rutiinien sietokykyä kuin kehittämishaluja. Mikään ei pysy paikallaan, ei tehtailla, eikä talousyksikössä, Jaana Mattila toteaa.


Jaanan tiimissä on kolme vakinaista controlleria ja yksi vuokrattu, jonka paikalle etsitään parhaillaan vakituista työntekijää, sekä kaksi junioria tuntitöissä. Tämä tiimi on osa Ruduksen talousosastoa, joka työskentelee talousjohtaja Johanna Romnessin johdolla.

Systemaattisen toiminnan ohella meidän tulee olla joustavia.

Jaana aloitti työnsä Ruduksella huhtikuussa 2021.
– Olen siis aika uusi tulokas. Osastollamme on paljon pitkiä työuria.

Työtä rytmissä, mutta joustaen

Jaana on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri Helsingin kauppakorkeakoulusta.
– Takana on jo pitkä ura ja olen tehnyt konsernilaskentaa kädet savessa, mutta Group Controllerina en ole aikaisemmin toiminut. Ruduksen rooli kansainvälisen organisaation tytäryhtiönä tuo taloushallintoon ihan toisenlaisen sävyn kuin vain kotimaassa toimiva yritys. Myös eri toimialoilla talousasiat painottuvat eri lailla.

Rudus jaana mattila 2

Kuva: Rudus osana kansainvälistä organisaatiota tarjoaa Jaanalle paljon opittavaa, ja myös mahdollisuuksia käyttää kielitaitoa, mistä Jaana pitää. – Konserniraportoinnin kotikielenä on englanti ja taloustiimissä on tällä hetkellä mukana kollega Irlannista eli englantia puhumme niissäkin palavereissa.


Jaanalla onkin kokemusta muun muassa it-yhtiöistä ja ruokapalveluja tarjoavista yrityksistä.
– Olen syntynyt Joensuussa ja kasvanut Lieksan Pankakoskella tehtaan varjossa eli osaan arvostaa kunnon perustuotantoa, jota Ruduskin tekee.

Tärkeintä on kokonaisuuden hahmottaminen.

Jaanan mukaan taloushallinnon tehtävät pyörivät tietyllä kuukausi- ja vuosirytmillä.
– Perusasiat raportoidaan kuukausittain, syksyllä tehdään vuosibudjetit, ja keväällä työstetään viiden vuoden strategiaa. Kaksi kertaa vuodessa tehdään laajempi tilinpäätös. Työmäärä vaihtelee ajankohdan mukaan. Kansainvälisessä yhtiössä kuukausiraportin tulee olla käytettävissä nopeasti, jotta yrityksen johto tarvittaessa pystyy heti reagoimaan ja Rudus pystyy yrityksenä toimimaan paremmin. Raportoinnin aikataulua konsernille on tänä vuonna nopeutettu. Nyt tuloslaskenta valmistuu jo seuraavan kuun kolmantena työpäivänä, jonka jälkeen työstetään monia raportteja.
– Systemaattisen toiminnan ohella meidän tulee olla joustavia. Emme voi hakata kiveen sitä, mitä huomenna tehdään. Tuemme johtoa ja konsernia taloushallintoon liittyvissä asioissa, ja joskus vaatimukset tulevat tiukalla aikataululla.

Sen sijaan rakentamisen volyymin kausivaihtelut eivät juurikaan taloushallinnon työmäärään vaikuta.
– Konserniraportoinnin rutiinien kannalta on miltei sama, myydäänkö valmisbetonia tuhat vai kymmenen tuhatta kuutiota. Raportit tehdään aina samalla mallilla.
– Tärkeintä on kokonaisuuden hahmottaminen. Hyvä kokemus talouden eri osa-alueilta auttaa vetämään isoja asioita yhteen, Jaana toteaa.

Rudus jaana mattila 3

Kuva: – Ruduksella kunnioitetaan ihmisiä ja rehellistä työntekoa. Ne ovat suomalaisia lähellä olevia perusarvoja. En olisi Rudukselle hakeutunutkaan ellei minulla olisi ollut hyvä kuva yrityksestä jo ennakkoon – ja se on vain parantunut. Solid as a rock!


Niin tehdään kuin puhutaan

Jaana sanoo ensimmäisen Rudus-vuotensa sujahtaneen erittäin nopeasti.
– Minut otettiin todella mukavasti vastaan ja perehdytettiin huolella. Talousosastolla on hyvä yhteistyön ilmapiiri, ja tunsin itseni tervetulleeksi.
– Sekä toimitusjohtaja että talousjohtaja kertoivat minulle, miten tärkeää Ruduksessa on kestävä kehitys, vähähiilinen jalanjälki ja työturvallisuus. Usein yrityksessä voi olla niin, että yrityksen johto ja kenttäväki ajattelevat eri lailla. Mutta kuinkas nyt kävikään! Koronasta huolimatta pääsin tutustumaan Ristikiven betonituotetehtaalle Tuusulassa. Siellä ensimmäiseksi kerrottiin tuotteiden hiilijalanjäljestä, annettiin ohjeet tehdasalueella liikkumiseen sekä turvavarusteet.
– Siis sain ihan välittömästi kentältä saman viestin kuin talon johdolta. Walk your talk – eli sano, mitä tarkoitat ja toimi myös niin – kävi toteen. Se luo yritykselle vahvaa uskottavuutta, Jaana toteaa.

Ruduksella toimii ”Walk your talk” eli sano, mitä tarkoitat ja tee myös niin. 

Melko pian Jaanan tultua Rudukselle, Ruduksen raportointiorganisoinnissa tehtiin muutos. Se ei näy niin paljoa ulos eikä kentälle, mutta lisäsi taloushallinnon työmäärää huomattavasti.
– Aikaisemmin kaikki liiketoiminta-alueet raportointiin konserniin yhtenä kokonaisuutena, nyt Betoni- ja kivimateriaalit sekä Betonituotteet raportoidaan erikseen. Kun aikaisemmin tehtiin yksi paketti, nyt tehdään kaksi ja ne vedetään vielä yhteen.
– Vaikka taloushallinnon kannalta työ on moninkertainen, täytyy muistaa, että emme ole tekemässä taloutta, vaan liiketoimintaa. Talouden pitää toimia yrityksen liiketoimintalinjojen mukaisesti, ja resurssi tulee rakentaa sen mukaisesti.
– Työkin rytmittyy niin, että kiireisten aikojen tunteja voi kuitata hiljaisempina päivinä, Jaana hymyilee.

Rudus jaana mattila 4

Vapaa-aika täyttyykin harrastuksista: luonto, ulkona liikkuminen, golf ja lukeminen yksin sekä kirjallisuuspiirissä.
– Ulkomailla pyrimme aina meren äärelle. Aikaisemmin harrastimme snorklausta ja nyt on mukaan tullut laitesukellus. Lähellä luontoa ollaan siinäkin.

 


Lue lisää hyviä juttuja ruduslaisista täältä:


Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Olli Urpela

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit