Betonisilla Beissi-kalusteilla ilmettä, iloa ja kestävyyttä pihaan

Ruduksen maisematuotteiden betonielementeistä koostuva Beissi-kalustesarja tuo uuden vaihtoehdon piha-alueiden ja kaupunkiympäristöjen kalustamiseen.

Ensimmäisiä Suomessa valmistettuja Beissi-penkkejä on asennettu Kaarinassa rakenteilla olevan Hovirinnan koulun pihaan – ja hyvältä näyttää!

Rudus beissi kalustesarja kohde2

Kuva: Kaarinassa rakenteilla olevan Hovirinnan koulun pihaan asennettiin Beissi-kalusteita noin 220 metriä.


– Beissi on valmis betonikaluste, joka on helppo ja viimeistelty vaihtoehto paikallavalun ja muotittamisen rinnalle. Beissin tuotteistetut kappaleet antavat mahdollisuuden leikitellä muodoilla. Suunnittelija voi luoda kalusteista sopivan kokonaisuuden, joka istuu kohteen muotoihin ja mittakaavaan, kertoo Ruduksen asiakasryhmäpäällikkö, maisemasuunnittelija Jaani Turunen.

Beissi-sarja koostuu vakiokappaleista, joiden valmistaminen on kustannustehokasta. Elementtien asennus on työmaalla sujuvaa ja vakiomitat mahdollistavat myös varastovalmistuksen, jolloin myös toimitusajat ovat lyhyet. Elementit valmistetaan hallituissa tehdasolosuhteissa, joten ne ovat tasalaatuisia.
– Pitää kehua, kun siihen on aihetta. Beissien laatu on ollut moitteetonta, toteaa SRV:n työnjohtaja Antti Uusikartano Hovirinnan koulun työmaalta. Urakka-alueelle asennetaan Beissi-penkkejä kaikkiaan noin 220 metriä. Asennuksesta vastaa Betonilaatta Oy.

Rudus beissi kalustesarja tuote ylhäältä

Kuva: Suoraa, kaarta ja kulmaa – Beissi tuo vapautta ympäristösuunnitteluun.


Uusikartanon mukaan asennus on sujunut moitteettomasti.
– Aikataulutus ja logistiikka tuovat tämän kokoiselle työmaalle omat haasteensa. Ruduksen osalta toimitukset ovat tulleet nopeasti ja ajallaan. Tuotteet ovat olleet hyvin pakattuja ja siirtäminen Ruduksen toimittamalla nostimella helppoa.

Helppo ja viimeistelty vaihtoehto paikallavalun ja muotittamisen rinnalle.

Turvallista ja kestävää

Kaarinan kaupungin rakennuttajapäällikön Markku Leinosen mukaan Hovirinnan koulun piha-alueiden toteuttamisen tavoitteena oli mahdollisimman turvallinen ja viihtyisä ympäristö.

Rudus beissi kalustesarja kohde1

Kuva: Beissejä voi käyttää istutusten rajaamiseen, altaina tai vaikka molemmilta puolilta näkyvinä ryhminä. Monikäyttöisyys tuo yhtenäisyyttä kohteen ilmeeseen ja muotokieleen.


Rudus beissi kalustesarja maisema

Kuva: Istu hetkeksi, ole hyvä! Rudus aloitti Beissi-kalusteiden valmistamisen Suomessa tänä vuonna. Euroopassa ne ovat olleet jo pidempään käytössä tarjoten hyviä levähdyspaikkoja suurkaupungeissa.


– Beissi-penkit tulivat mukaan suunnitelmiin kaupungin viherpalveluiden ehdotuksesta, kun haettiin mahdollisimman kestävää ratkaisua. Aiemmin on ollut ongelmana lumiaurojen ja muiden pihoilla liikkuvien koneiden aiheuttamat reunakiveysten ja tukimuurien vauriot. Esteettisyys on toki myös tärkeää.
– Vaikka meillä pihan kokonaisuus on vielä kesken, Beissit näyttävät erittäin hyviltä. Siistin ja yksinkertaisen näköinen ratkaisu, joka on uskoakseni myös kestävä, Leinonen kuvaa.

Kotimaisuuden myötä tuotteen ja kuljettamisen hiilijalanjälki jää pienemmäksi.

Rudus beissi kalustesarja nostolaite

Kuva: Sekä suorien että kulmanmuotoisten Beissi-kalusteiden nostamiseen on saatavilla apuväline, joka helpottaa työtä ja nopeuttaa laadukasta asentamista.


Beissi-kalusteita on aikaisemmin valmistettu jo muualla Euroopassa CRH-konserniin kuuluvissa yhtiöissä ja niitä on hyödynnetty Beissin ennakkomarkkinoinnissa Suomessa.
– Kotimaisen valmistamisen mahdollisti SRV:n varhainen sitoutuminen Beissien toimittamiseen Kaarinaan. Kotimaisuuden myötä tuotteen ja kuljettamisen hiilijalanjälki jää pienemmäksi. Näin pystyimme myös myötävaikuttamaan siihen, että Kaarinan kohteen hiilikädenjälki suurenee, Jaani Turunen kertoo.

Kuin leikkiä Legoilla

Jaani Turunen vertaa Beissi-kalusteita isoihin Lego-palikoihin.
– Beissi tarjoaa monenlaisten muotojen yhdistelmiä. Valmiista elementeistä on helppo koota toimivin kalustekokonaisuus. Beissin valmiilla ”rakennuspalikoilla” voi pyöritellä monenlaisia muotojen yhdistelmiä. Suorien elementtien pituutta pääsee säätämään kohteeseen sopivaksi sovitekappaleella, jonka pituuden voi valita 100–200 cm välillä. Kaikki muut sarjan kappaleet ovat vakiomittaisia. Kaarissa päästään jopa reilun kymmenen metrin säteeseen, Turunen kertoo.

– Beissit on otettu innolla vastaan. Ne sopivat erinomaisesti melkeinpä mihin tahansa. Käyttöpaikkoja voivat olla taloyhtiöiden, koulujen ja toimistojen pihat sekä kävelykadut, puistot, aukiot ja leikkialueet.

Beissi-kalustesarjan avulla luodaankin katuympäristöön, julkisiin ja puolijulkisiin tiloihin elinvoimaa, paikkoja kohtaamisille, mahdollisuuksia nauttia ympäristöstä ja paikkoja missä lapset voivat harrastaa ja leikkiä.

Beissien laatu on ollut moitteetonta.

SRV toimii pääurakoitsijana Kaarinan Hovirinnan koulun toteuttamisessa. Hanke käynnistyi kesällä 2020 ja koulu valmistuu 2022. Kokonaisurakkana toteutettavan hankkeen arvo on noin 13,5 miljoonaa euroa. Kaksikerroksiseen kouluun tulee tilat noin 630 oppilaalle. Rakennuksen laajuus on noin 6 900 bruttoneliömetriä.


Beissi-kalustesarja

 • tehtaalla betonista umpirakenteena valetut kaluste-elementit
 • viimeistelty, helppokäyttöinen ja valmis vaihtoehto
 • sarjaan kuuluvat suorat, kaarteet ja kulmaelementit
 • suoria kappaleita 100-200 cm, 90 asteen kulma 100 cm sekä kaarevia kappaleita alkaen 1,2-6,5 metrin säteeseen
 • poikkileikkaukseltaan symmetrinen
 • poikkileikkauksen sivumitat 500/400x500 mm
 • kaksipuoleinen persoonallisen pehmeä profiili
 • värinä vaaleanharmaa
 • paino 560 kg/metri
 • voidaan asentaa routimattomalle pohjalle maavaraisesti, maakostean massan varaan tai anturan varaan muiden muurien tapaan

Kiinnostuitko? Kysy lisää:

 • Jaani Turunen, asiakasryhmäpäälliikö Rudus Oy, puh. 020 447 4682, jaani.turunen(at)rudus.fi

 

Tutustu lisää:


Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Pasi Leino ja Rudus


RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit