Kesätyö Ruduksella: Opettavaa hommaa kivassa porukassa

– Minulta on jo kyselty, tulenko ensi kesänä uudestaan. Ehkä tulenkin, pohtii Maiju Liukkonen. Eikös tämä tarkoita, että kesätyö on mennyt nappiin molemmin puolin.

Ruduksella oli tänä vuonna viitisenkymmentä kesätyöntekijää eri tehtävissä. Korona supisti vähän määrää verrattuna muihin vuosiin. Tapasimme kesureista kaksi: kunnossapitotehtäviä Uudellamaalla tehneen Taneli Juutisen ja Helsingissä Kivikon betoniasemalla laadunvalvojana toimineen Maiju Liukkosen. Molemmat lopettelivat elokuussa pestejään omien sanojensa mukaan ”hyvillä fiiliksillä”. Työpaikat olivat löytyneet nykynuorille tyypillisesti chatista ja netistä.

Ruduksen kesätyöntekijät maiju ja taneli 2245

Kuva: Maiju Liukkonen sai kesätyön laadunvalvojana Kivikon betoniasemalla. – Olen päässyt tekemään paljon muitakin erilaisia hommia, mikä on ollut tosi kiva juttu.


Oppia käsillä tekemiseen

Taneli Juutinen aloittaa syksyllä toisen lukuvuoden Aalto-yliopistolla koneinsinöörin opinnoissa. Kevättalvella Koneinsinöörikillan chatissa oli lista yrityksistä, joilla oli tarjota kesäksi alan työtä.
– Ruduksella oli tarjolla kunnossapidon tehtäviä, kiinnostuin ja hain. Työhaastattelu tehtiin teamsin välityksellä, minulle kuvailtiin työtehtäviä ja sain itse kysyä lisää. Tuli heti sellainen fiilis, että kiinnostavia hommia olisi tulossa, Taneli kertoo.

Ruduksen kesätyöntekijät maiju ja taneli 2293

Kuva: Kunnossapidon tiimi pitää huolta paljosta. Taneli Juutisen kesätyöhön kuului uusien liikennemerkkien asennustakin.


Niinpä hän aloitti toukokuun alkupuolella kesätyönsä Uudenmaan betonitehtaiden kunnossapidosta huolehtivassa tiimissä.
– Meitä oli kolmen miehen porukka, yksi vakituinen ja kaksi kesätyöntekijää. Melkein joka päivä oltiin eri tehtaalla. Nähtyä tuli muun muassa Tammisaari, Raasepori, Riihimäki ja Kotka. Kahta samanlaista päivää ei kesään mahtunut.

Esimiehet puhuvat meille tasavertaisina työntekijöinä.

Taneli sanoo, että kesätöissä suurin positiivinen yllätys oli työyhteisö.
– Johtoketju ja esimies Jani Saaranen ovat tosi mukavia, he puhuvat meille tasavertaisina työntekijöinä. Työturvallisuudesta huolehditaan todella hyvin. Jos esimerkiksi on tullut uusi työkalu eteen, sen käyttöön on perehdytetty tarkasti. Työturvallisuuteen liittyvistä asioista puhutaan muutenkin, ei niistä tarvitse itse huolehtia.

Ruduksen kesätyöntekijät maiju ja taneli 2347

Kuva: – Töissä olen voinut miettiä, miten koneita voisi suunnitella paremmin huollon kannalta, sanoo koneinsinööriksi opiskeleva Taneli.


Kunnossapidossa huolehditaan siitä, että betonitehtaat pysyvät kunnossa ja toimintavalmiina. Se tarkoittaa muun muassa kuluvien osien vaihtoa.
– Nuorempana en ollut mikään mopojen rassaaja, mutta nyt kesän aikana olen päässyt oppimaan käden taitoja. Vaikka tämä työ ei liitykään suoraan opintoihini, niin olen saanut tutustua koneiden toimintaan ja korjaamiseen. Samalla olen voinut miettiä, miten koneita voisi suunnitella paremmin nimenomaan niiden huollon kannalta, Taneli kertoo.

Rento, mutta ammattimainen ja osaava meininki!

Vastuuta ja verkostoitumista

Maiju Liukkonen sanoo, että hänellä ei ollut juurikaan mitään tiettyjä odotuksia Ruduksen kesätyön suhteen. – En oikein tiennyt, mitä laadunvalvojan hommat tuovat tullessaan, mutta mukavaa työtä tämä on ollut!
– Vakituinen laadunvalvoja perehdytti minut tehtävääni niin hyvin, että tunsin osaavani kaikki hommat jäädessäni kesällä kolmeksi viikoksi yksin. Laadunvalvojana varmistan, että betonimassoissa on oikeat notkeudet ja ilmamäärät sekä millaisia lujuuksia betonille saadaan viikon päästä. Teen myös etukäteen testejä siitä, miten betonimassan käyttäytyminen muuttuu, jos vaikka reseptiä muutetaan. Työ on tarkkaa ja täytyy osata viestittää asiat oikein tuotannon puolelle, Maiju kertoo.

Ruduksen kesätyöntekijät maiju ja taneli 2237

Kuva: Maijulla oli vastuullinen kesätyö laadunvalvoja. – Eipä vastuu painanut, kun aina sai työtovereilta apua!


– Betoniasemilla on tosi kiva porukka ja oli helppo tulla mukaan uutena työntekijänä. Ryhmähenki on hyvä. Ilokseni olen päässyt tekemään monipuolisesti kaikenlaisia hommia kuten mylläämään, remppahommia ja ottamaan ennakkokokeita niin omalla kuin parilla muullakin tehtaalla.
– Täällä on päässyt myös hyvin verkostoitumaan, kun ei ole tarvinnut jäädä vain oman tehtaan porukkaan, vaan olen tavannut paljon muitakin ihmisiä.

Olen saanut paljon tietoa ympäristöasioista rakennusalalla.

Maijulla on ollut laadunvalvojana hyvinkin vastuullinen kesätyö.
– Joo, mutta vastuu ei ole painanut! Aina on voinut pyytää apua ja kaikki auttavat mielellään. Mitään paineita ei ole tullut, Maija nauraa.

Ruduksen kesätyöntekijät maiju ja taneli 2434

Kuva: Maiju ja Taneli viihtyivät hyvin kesätöissä Ruduksella. Reilu ja rento työyhteisö oli molemmille jopa positiivinen yllätys.


Maiju opiskelee Metropoliassa energia- ja ympäristötekniikkaa, kaksi vuotta on takana eli opinnot puolessa välissä.
– Laadunvalvojan työ ei liity suoraan opintoihini, mutta olen saanut paljon tietoa siitä, miten ympäristöasiat on rakennusalalla hoidettu. Esimerkiksi vihreästä betonista on keskusteltu paljon ja kaikissa toimissa otetaan aina ympäristöasiat huomioon. Vaikka nykyiset opintoni eivät johtaisikaan lopulliseen ammattiini, haluan kuitenkin työurallani edistää ympäristöasioita.

Täällä on päässyt myös hyvin verkostoitumaan.

Maiju ja Taneli ovat hyvin tyytyväisiä kesätöihinsä, työtovereihin ja Rudukseen työnantajana. Kummallakaan ei ollut juuri mielikuvaa Ruduksesta tätä ennen, mutta nyt on:
– Rento, mutta ammattimainen ja osaava meininki!


Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Olli Urpela


Lue lisää:

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit