Kivikausi avattiin 20. kerran

Asiaa, viihdettä ja kesän ensilumi

Rudus julisti jo 20. kerran kivikauden avatuksi. Tällä kertaa olosuhteiden vuoksi tavattiin verkossa ja aluksi saatiinkin katsaus valtakunnan säähän, kun osallistujat antoivat huomeniensa myötä paikallisen kelitiedotuksen. Etelään saatiin kesän ensilumi ja räntää rätki pitkin Suomea. Normaali vappusää viikkoa etuajassa.

– Saadaankohan vapuksi jäät luistinradoille ja valkea juhannus, aprikoi tilaisuuden juontaja ja hauskuuttaja Ville Myllyrinne.
– Nyt koronasta löytyi jotain hyvääkin, kun saimme virtuaaliseen tapahtumaan laajan joukon osallistujia eri puolilta Suomea eikä kenenkään tarvinnut matkustaa. Näin vähensimme hiilijalanjälkeämme, totesi Ruduksen betonituotteiden toimialajohtaja Kimmo Karja.

Linjoilla oli noin 190 osallistujaa ja keskustelu kävi vilkkaana.


Kivikauden avajaistapahtuma nyt katsottavissa

Kivikauden avajaistunnelmiin pääset tapahtuman videotallenteen kautta. Alla koko tapahtumavideo sekä myöhemmin tässä jutussa myös videoklipit, missä parhaat tuunatut vappumunkit, simat ja drinkit huippuammattilaisten reseptien kera.


Muutakin kiertää kuin vitsit

Tuotepäällikkö Jussi Ukkola antoi katsauksen Rudus Kierrätyksen kuulumisiin.
– Ville kierrättää vanhoja vitsejä, me ihan muuta eli betoni- ja tiilijätettä, ylijäämämaita ja tuhkaa pääasiassa Etelä-Suomessa, Ukkola kertoi.

Rudus betonimurske betoroc väylävirasto 2

– Kierrätys luo uusia mahdollisuuksia. Siitä Betoroc-murske on hyvä esimerkki. Ruduksen kehittämä Betoroc on täysin kierrätysbetonista valmistettu CE-merkitty, laadukas tuote, jolla voidaan korvata neitseellisiä kiviaineksia. Olemme valmistaneet Betoroc-mursketta jo 30 vuotta.
– Nyt odotamme End of Waste -menettelyyn muutosta, jonka myötä Betorocin jätestatus poistuisi. Toivottavasti niin käy jo tänä vuonna. Se monipuolistaisi betonimurskeen hyödyntämistä ja nostaisi sen arvostusta.
– Betorocia voidaan pääkaupunkiseudulla toimittaa yhtä sujuvalla aikataululla kuin muitakin kiviaineksia. Hinta on normaalia kiviainesta edullisempi. Hinta selviää, kun laittaa tarjouspyynnön tulemaan!

Ruduksen pihakivissä on mistä valita

Ville Myllyrinne oli saanut jostain vihiä, että Kimmo Karjaa odottaa kesällä pihatyöt.
– Juu, tuli perheelle luvattua, että ensi kesänä piha rakennetaan valmiiksi. Suunnitelmat tekee alan ammattilainen ja minulla on jo tiedossa yksi pihakivien luotettava toimittajakin, Karja totesi.

Jos Rudukselta meinaa kiviä ottaa, on ainakin mistä valita! Ruduksen Tuusulan toimipisteen kivimyyjä Arttu Mattila esitteli maisematuotteiden kauden uutuuksia. Niitä on muun muassa pihakivi Kartanolankku, joka täydentää suosittua Kartanokivien sarjaa.
– Kartanolankun käyttörajana on vain suunnittelijan mielikuvitus ja urakoitsijan toteutuskyky. Yhdistelemällä eri kivikokoja ja värejä, näistä saa toteutettua hauskoja räsymattomaisia ladontoja, Mattila totesi.

Rudus kivikauden avaus 2021 kartanolankku

– Hule-Kartanokivi valmistetaan vettäläpäisevästä betonista. Sauma-aineen menekki on tämän tuotteen kohdalla nolla, sillä kivi jätetään kokonaan saumaamatta. Kiveys läpäisee siis vettä sekä kiven että sauman kohdalta.
– Rotwalli on V170-graniittireunakiven betoniversio. Se on mainio vaihtoehto kun halutaan kestävä, mutta luonnonkivimäisempi kadun tai pihan reunus.

Seuratkaa aikaanne!

Kivikauden avajaisissa kuultiin myös neljän Kivenpyörittäjä-palkinnon saaneen alan ammattilaisen kuulumisia. Vuoden 2008 Kivenpyörittäjä, maisema-arkkitehti Pertti Peurasuo on ollut nyt viisi vuotta eläkkeellä virastaan Helsingin kaupungilla.
– Ympäristörakentamisessa on kuljettu viime vuosikymmeninä pitkä matka. Materiaalit ovat muuttuneet ja vaatimukset kasvaneet. Ympäristötietous on ihan eri tavalla tapetilla kuin ennen. Kehotankin teitä seuraamaan, mitä meidän alalla tapahtuu muissa Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa. Siellä asiat menevät rakettimaisesti eteenpäin ja yleensä ne tulevat meille jälkijunassa. Kannattaa seurata, mitä tapahtuu ja pitää itsensä mukana kehityksessä, Peurasuo totesi.

Muut haastateltavat olivat kaikkien aikojen ensimmäinen Kivenpyörittäjä Reijo Järvinen, vuoden 2012 Ria Ruokonen ja 2018 Mikko Jaakkola. Kannatta katsoa ja kuunnella tapahtumatallenteesta!

Vuoden 2021 Kivenpyörittäjä-palkinnon sai rakennuttajainsinööri Raija Tevaniemi Tampereen kaupungilta.

Kivikauden avaus 2021_3

Lue Tevaniemen haastattelu Rudus Prosta:


Rudus kivikauden avajaiset vappumunkit

Tuunatut munkit ja drinkki vapuksi

Kivikauden avajaisissa vietettiin asian lomassa vapun etkoja: tuunattiin munkkeja ja tehtiin simaa. Valmistettiin myös vappudrinkki, johon laitettiin votkaa ”tiraus tai töräys”, passion hedelmää ja lantrinkiksi simaa.
– Kannattaa olla varovainen sen siman kanssa, ettei viinan hyvä maku peity, Ville Myllyrinne opasti.

Rudus kivikauden avajaiset vappusima

Nämä asialliset neuvot sekä muut hauskuudet voit katsoa ja nauraa videolta:

Hauskaa vappua kaikille – lumella tai ilman!


Tapahtumassa tuunattua – hae täältä vapun parhaat reseptit:


RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit