Rudus Kierrätyksen liiketoimintajohtaja Petri Mälkiä: Rudus betonin kierrätyksen kärkipaikalla

Ympäristövastuu on yksi Ruduksen arvoista ja sen edistämiseksi tehdään konkreettista sekä tuloksellista työtä. Betoroc-mursketta on toimitettu pitkästi yli seitsemän miljoonaa tonnia, mikä on tästä hyvä esimerkki.
– Paljon on tehty, mutta enemmän on vielä edessä, sanoo tuore liiketoimintajohtaja Petri Mälkiä.

Petri Mälkiä aloitti vuoden alusta Rudus Kierrätyksen uutena liiketoimintajohtajana. Tuttu nimi, moni varmaan miettii. Niinpä onkin: Petri siirtyi Kierrätyksen liiketoimintaan Rudus Kiviaines Etelä-Suomen tuotantojohtajan tehtävistä. Hänen ruduslaiset juurensa ovat jo kierrätyksessä reilun kymmenen vuoden takaa. Vuonna 2010 Petri tuli Rudukselle perustamaan ja käynnistämään ylijäämämaan liiketoimintaa sekä Betorocin myyntitiimiin. Tässä tehtävässä hän oli kuutisen vuotta.

Rudus kierrätys petri mälkiä 1

– Kun minulle tarjottiin mahdollisuutta ryhtyä Kierrätyksen liiketoimintajohtajaksi, otin kopin ja haasteen mielelläni vastaan, Petri toteaa.
– Rudus Kierrätyksessä on tehty todella paljon hyvää työtä viime vuosina. Kierrätysyksikössä on ammattitaitoinen, nuorekas tiimi ja täällä on tehty oikeita asioita. Näin ollen voin ottaa uuden tehtävän vastaan turvallisin mielin, Petri toteaa.

End of Waste -statusta odotellaan

Rudus Kierrätyksen palveluihin kuuluvat betoni- ja tiilijätteen, puhtaan maa-aineksen ja lentotuhkan vastaanotto sekä niiden kierrätys.
– Rudus aloitti betonin kierrätyksen jo 1990-luvulla. Ruduksen kehittämän, CE-merkityn Betorocin nimestä on tullut jo niin vakiintunut, että joskus sitä käytetään puhuttaessa yleisesti betonimurskeesta. Ruduksella betonin kierrätys onkin 100-prosenttista eli kaikki meille toimitettu betonijäte käsitellään uusiokäyttöä varten, Petri kertoo.

Betorocin nimestä on tullut jo niin vakiintunut, että joskus sitä käytetään puhuttaessa yleisesti betonimurskeesta.

Betonimurskeen käytölle odotetaan nyt valtioneuvostolta End of Waste -asetusta. Sen valmistelu alkoi 2018 ja tämän vuoden tammikuussa alan toimijat ovat antaneet asiasta lausuntonsa.
– End of Waste -status antaisi betonimurskeelle uusiomateriaalina sen arvon, joka sille kuuluu. Nyt betonimursketta hyödynnetään useasti toisarvoisessa käytössä eli täytemateriaalina. End of Waste -status takaisi betonimurskeen laadun ja sallisi sen laajemman käytön. Näin voitaisiin betonimurskeella korvata neitseellisiä luonnon kiviaineksia entistä enemmän ja erilaisissa kohteissa. Tosin luonnon kiviaineksia tullaan aina tarvitsemaan rakentamisessa.

Rudus kierrätys petri mälkiä 2

Kuva: – End of Waste -status antaisi betonimurskeelle uusiomateriaalina sen arvon, joka sille kuuluu, toteaa Petri Mälkiä. Hän on toiminut tämän vuoden alusta Rudus Kierrätyksen liiketoimintajohtajana.


Ylijäämämaiden vastaanottoa tarvitaan

Rudus Kierrätys vastaanottaa rakennuskohteista poistettavia maa-aineksia, joita ei ole mahdollista hyödyntää kyseisessä kohteessa sellaisenaan. Tällä hetkellä maa-aineksia otetaan vastaan Nurmijärven Mäntymäellä, Lahden lähellä Hollolassa ja Turun seudulla Piikkiössä. Lisäksi Ruduksella on useita projektitoimipisteitä maanvastaanottoa varten. Ruduksen tarjoaman palvelun avulla asiakkaat voivat viedä tarpeettomat maa-ainekset kätevästi luvalliseen paikkaan.
– Maa-ainesten vastaanotto on luvallista toimintaa. Viime vuonna esimerkiksi Mäntymäen vastaanotto jouduttiin sulkemaan, kun sille sallittu vastaanotetun maa-aineksen määrä tuli täyteen. Tälle palvelulle on siis kysyntää. Asiakkaan kannalta oleellista on vastaanottavan paikan sijainti, turvallisuus, helppo asiointi ja hyvä palvelu, Petri summaa.

Kierrätys on ennen kaikkea asennekysymys.

Asennetta ja vaihtoehtoja

Rudus Kierrätyksessä tehdään jatkuvaa ja suunnitelmallista kehitystyötä.
– Kierrätys on kuitenkin ennen kaikkea asennekysymys. Kierrättämiseen tulee sitoutua ja ymmärtää myös, että sillä on joku hintalappu. Mikään ei ole ilmaista, Petri sanoo.

Kierrätyksen kehittäminen on myös jatkuvaa vuoropuhelua viranomaisten kanssa.

– Suunnittelijat voisivat ottaa kierrätysmateriaalit mukaan suunnitelmiin hyvinä vaihtoehtoina sekä hinnoiltaan että teknisiltä ominaisuuksiltaan. Tilaajilla ja rakennuttajilla saattaa olla vääriä mielikuvia kierrätysmateriaaleista, joten meidän pitää osaltamme tuoda oikeaa ja luotettavaa tietoa eri vaihtoehtojen mahdollisuuksista.
– Urakoitsijoilla ja työmailla on jo aika hyvä käsitys uusiomateriaalien kuten Betorocin käytöstä, Petri kiittää.

Rudus kierrätys petri mälkiä 3

Kuva: – Ruduksella betonin kierrätys on 100-prosenttista eli kaikki meille toimitettu betonijäte käsitellään uusiokäyttöä varten, Petri Mälkiä kertoo. Hänet kuvattiin Vantaan Länsisalmen toimipisteessä, jossa otetaan vastaan betoni- ja tiilijätettä ja valmistetaan Betoroc-mursketta.


Petrin mukaan kierrätyksen kehittäminen on myös jatkuvaa vuoropuhelua viranomaisten kanssa.
– Kierrätystoiminta on luvanvaraista. Kehitämme sitä hyvässä yhteistyössä ja viranomaisten tehtävänä on myös ohjata ja opastaa toimimaan oikein, Petri toteaa.

One Rudus -ajattelu toteutuu myös kierrätyksessä

Rudus haluaa palvella asiakkaitaan niin sanotusti yhden luukun -periaatteella eli mahdollisimman laajalla tuote- ja palveluvalikoimalla, joka räätälöidään asiakkaan tarpeiden mukaan.
– Valmisbetonin, Kiviaineksen ja Kierrätyksen liiketoiminnot ovat nyt Ruduksella saman katon alla. Haemme yhdessä keinoja, miten resurssit saadaan parhaaseen mahdolliseen käyttöön asiakkaan parhaaksi. Sen toteuttaminen vaatii paljon työtä, mutta asiakkaiden vuoksihan me tätä työtä teemme.

Kierrättämiseen tulee sitoutua ja ymmärtää myös, että sillä on joku hintalappu.

Petri on toiminut Ruduksella pari vuotta myös tehostamassa valmisbetonin ja kiviaineksen toimintoja lean-konseptiin perustuen.
– Se sopi minulle erittäin hyvin, sillä haluan itsekin vahvasi tehdä asioita tehokkaasti ja kehittää toimintoja järkeviksi.


Petri Mälkiä

  • Rudus Kierrätyksen liiketoimintajohtaja 1.1.2021 alkaen
  • Ruduksen palveluksessa vuodesta 2010
  • Diplomi-insinööri (tuotantotalous)
  • 39-vuotias
  • Vaimo ja nelivuotias poika
  • Harrastukset: golf, jääkiekko

Tutustu alla:

Lue lisää Rudus Prosta:


Teksti Leena-Kaisa Simola
Kuvat Olli Urpela


RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit