Rudus ja Muotobetoni yhteistyöhön

Betonituotteen pintoihin uusi ulottuvuus

Uusi innovaatio tuo betonielementtien pintaan kolmiulotteisen kuvion ja mahdollisuuden lähes rajattomaan yksilöllisyyteen. Kaiken perustana on taiteilija Renata Jakowleffin oivallus siitä, että betoni on yhtä plastista kuin kuuma lasimassa. Ruduksella idea otettiin innostuneesti vastaan.

Ruduksen Nurmijärven betonituotetehtaalla on muutama L-tukimuurielementti, jollaisia ei ole ennen nähty. Tukimuurien pinnassa on näyttävät kohokuviot, jotka elävät eri valojen ja varjojen mukaan. Tekijät ovat ilmiselvästi tyytyväisiä testikappaleisiin.
– Muotobetonista otettiin meihin yhteyttä ja ainahan meitä kiinnostaa uuden kehittäminen ja innovaatiot, Ruduksen infratuotteiden myyntipäällikkö Jukka Latvala sanoo.
– Meitä taas kiinnosti se, miten voimme muotobetonin avulla tarjota isoon, valmiiseen tuotevalikoimaan jotain aivan uutta, sanoo puolestaan Muotobetoni Oy:n toimitusjohtaja Raija Siikamäki.

Rudus ja muotobetoni yhteistyö tukimuurit tehtaan pihalla

Kuva: Rudus Oy ja Muotobetoni Oy ovat aloittaneet yhteistyön, jonka myötä betonielementtien pintaan saadaan kolmiulotteisia kuviota. Ensimmäiseksi valmistusmenetelmää käytetään Ruduksella betonisten tukimuurien valmistuksessa.


Betonielementin kolmiulotteinen pinta tehdään Muotobetonin kehittämällä, patentoidulla valmistusmenetelmällä. Rudus hankki käyttöoikeudet kuvioihin, joita on nyt tehty L-tukimuurin pintaan.
– Tuo tukimuuri on meillä vakiotuote eli matalan kynnyksen tuote asiakkaillemme. Aluksi valmistamme vakiokuvioita, mutta jatkossa voimme tehdä kaikkia tukimuurejamme juuri sellaisella pinnalla kuin asiakas haluaa, Jukka Latvala kertoo.

Betonielementit ovat sinänsä vakiotuotteita, mutta muotobetonin antama pintakuvio tuo luksusta ja jokainen elementti on kuin taideteos.

Yksilöllistä sarjatuotantoa

Muotobetoni Oy:n taiteellisena johtajana työskentelevä Renata Jakowleff kertoo muotobetonin idean syntyneen ensin hänen lasitaiteeseen liittyvissä töissään.
– Kuuma lasimassa on plastinen materiaali kuten betonikin. Olenkin siirtänyt muotobetoniin lasin parissa saamaani kokemusta, Renata Jakowleff sanoo.
– Betonielementtien valmistus Suomessa on hyvin käsityövaltaista. Betoni nähdään kuitenkin vain materiaalina, joka täyttää tilan eli muotin eli jätetään hyödyntämättä mahdollisuudet muotoilla plastista betonimassaa.

Rudus ja muotobetoni yhteistyö pinta yksityiskohta

Kuvat: Muotobetoni antaa betonituotteelle yksilöllisen ilmeen sekä vaativissakin olosuhteissa hyvin kestävän pinnan.


Jakowleff korostaa, että kyseessä ei ole vain tekninen innovaatio, vaan visuaalisuudella on myös suuri rooli.
– Muotobetonin avulla voidaan teolliseen sarjatuotantoon tuoda yksilöllinen piirre, hän toteaa.

Raija Siikamäki sanoo, että muotobetonin avulla saadaan betonirakentamiseen ihan uudenlaista visuaalisuutta.
– Muotobetonilla on lukuisia mahdollisuuksia tuottaa rakennettuun ympäristöön omaa identiteettiä. Muotobetonin valmistusmenetelmä tuottaa erinomaisen pinnanlaadun, mikä parantaa sen kestävyyttä.
– Muotobetoni on näin ollen myös ympäristöystävällinen valinta, koska se on tuotteena pitkäikäinen myös pohjoisen vaativissa olosuhteissa ja vähentää ympäristölle aiheutuvia kustannuksia.

Rudus ja muotobetoni yhteistyö pinnat

Jokainen elementti taideteos

Nurmijärven tehtaalla on kokeiltu muotobetonia eri muodoissa ja väreissä.
– Muotobetonin kokeilu aloitettiin L-tukimuurielementeillä, jotka ovat sinänsä vakiotuotteita, mutta muotobetonin antama pintakuvio tuo luksusta ja jokainen elementti on kuin taideteos, Jukka Latvala toteaa.

Rudus ja muotobetoni yhteistyö tukimuuri yksityiskohta

Ruduksen ja Muotobetonin yhteistyö jatkuu nyt valmistustekniikan kehittämisellä ja malliston laajentamisella asiakkaiden tarpeiden mukaan.
– Pyrimme saamaan uutta valmistusmenetelmää tunnetuksi ja asiakkailta palautetta siitä, mitä mahdollisuuksia he näkevät muotobetonin käytössä, Raija Siikamäki sanoo.

Muotobetonin avulla voidaan teolliseen sarjatuotantoon tuoda yksilöllinen piirre.

Renata Jakowleff iloitsee siitä, että hänen kehittämästään ideasta on nyt konkreettista hyötyä.
– Enää muotobetonin tuotteet eivät ole vain minun visuaalisen kieleni varassa, vaan kuka tahansa voi suunnitella betonipintoja kohteen erityispiirteiden mukaan.

Muotobetoni Oy omistaa muotobetonimenetelmän tekniikan ja tuottaa palveluketjun suunnittelusta valmistusmenetelmän käyttöön.


Lisätietoja:

Rudus Oy

 • Jukka Latvala, myyntipäällikkö, Infratuoteet
  050 410 8618
  jukka.latvala(at)rudus.fi

Muotobetoni Oy

 • Raija Siikamäki, toimitusjohtaja
  040 777 3812
  raija.siikamaki(at)formconcrete.fi
 • Renata Jakowleff, taiteellinen johtaja
  050 354 8467
  renata.jakowleff(at)formconcrete.fi

Tutustu lisää:


Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Olli Urpela

 

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit