Huippu-ammattilaisuus kasvaa kokemuksesta – Savonlinnan betonituotetehtaan ”viitospöytä”

Tullaan tutuksi: Raudoittajat Mikko Pakarinen ja Tuomo Parviainen sekä muottikirvesmies Suereh Karennilainen muodostavat Ruduksen Savonlinnan betonituotetehtaalla tiimin, joka tekee ”kiven kuin kiven”.

Mikko Pakarinen, Tuomo Parviainen ja Suereh Karennilainen työskentelevät Savonlinnan betonitehtaalla ”viitospöydän” ääressä, jossa päivittäin valmistuu 3-4 betonista julkisivuelementtiä.
– Elementtien teko on raskasta ja hyvin käsityövaltaista. Ei ole konetta lappomassa valmiita elementtejä. Samalla pöydällä voi valmistua elementtejä eri suunnitelmien mukaisesti, joten tarkkana täytyy olla. Kun kokemusta kertyy, uusien tuotteidenkin tekeminen onnistuu, tehdaspäällikkö Veli Repo sanoo.
– Ammattitaitoisista työntekijöistä on pula. Jos tuon viitospöydän porukan saisimme kloonattua, meillä ei olisi mitään hätää.

Tt julkkarijengi rudus savonlinna 3

Kuva (yllä): Muottikirvesmies Suereh Karennilainen sekä raudoittajat Tuomo Parviainen ja Mikko Pakarinen muodostavat ”viitospöydän” tehokkaan tiimin. Tämän alan ammattilaiseksi oppii vain itse tekemällä ja konkareita kuuntelemalla.


Uudet tekijät vanhempien oppiin

Mikon, Tuomon ja ”Surin” työpäivä alkaa aamulla viideltä. Muottimiehenä Suri tekee tuotannossa olevan elementin muotin, Mikko ja Tuomo tekevät elementin eli ovat valussa mukana ja raudoittavat sekä eristävät suunnitelmien mukaan.
– Raudoitus onkin ehkä se vaativin vaihe, koska siinä pitää olla hyvin tarkkana, Mikko sanoo.

Tämä viitospöydän porukka tekee Savonlinnan tehtaan vaativimmat elementit.

Mikko ja Tuomo ovat kumpikin kotoisin Savonlinnasta ja hakeutuivat betonitehtaalle töihin nuorina miehinä.
– Kyllä töiden alkuvaiheessa oli ihan pihalla. Vanhemmat kollegat ovat neuvoneet ja parhaiten nämä hommat oppii tekemällä. Mutta yhdenkään elementin tekeminen ei suju tuosta vaan. Ajatuksen kanssa täytyy jokainen homma tehdä, Mikko toteaa.

Tt julkkarijengi rudus savonlinna 1

Kuva (yllä): Tuomo Parviainen ja Mikko Pakarinen valmistavat häkkiraudoitetta Ruduksen Savonlinnan betonituotetehtaalla. Elementtien teko on kaiken kaikkiaan hyvin käsityövaltaista ja etenkin raudoituksen kanssa täytyy olla tarkkana.


Suri on muuttanut perheensä kanssa Burmasta Suomeen vuonna 2007.
– Lapsuudesta lähtien olen tehnyt rakennushommia isän ja veljen apuna eikä muut ammatit Suomessakaan kiinnostaneet, Suri sanoo.
Vuonna 2016 Suri tuli Ruduksen tehtaalle vanhemman kirvesmiehen, Tapsa Toropaisen, kaveriksi.

Veli Repo korostaa, miten tärkeää ammattitaitoinen työvoima on betonituotetehtaalla.
– Sellaista ei vain ole saatavilla. Meidän on käytännössä koulutettava itse uudet työntekijät vanhemman ammattilaisen opastuksella.

Yhdenkään elementin tekeminen ei suju tuosta vaan. Ajatuksen kanssa täytyy jokainen homma tehdä.

Vauhti päällä

Mikon, Tuomon ja Surin työssä oppinen on sujunut todistettavasti hyvin, sillä kaikki ovat tyytyväisiä työhönsä ja taitoa on kertynyt.
– Tämä viitospöydän porukka tekee Savonlinnan tehtaan vaativimmat elementit. He tietävät, mitä tekevät eikä homma mene arpomiseksi. Elementtien on valmistuttava oikeaan aikaan, jotta koko tuotantoketju toimii. Vauhdin pitää olla päällä eikä sormi saa mennä suuhun, Veli Repo sanoo.

Tt julkkarijengi rudus savonlinna 2

Kuva (yllä): Häkkiraudoitetta asennetaan. Raudoittajien ja muottikirvesmiesten työpäivässä kiirettä riittää. Aina täytyy tietää, mitä tehdään seuraavaksi – arvailuille ei ole sijaa.


Mikon ja Tuomon työurat betonituotteiden tekijöinä on kummallakin kestänyt jo yli 15 vuotta. He tulivat aikoinaan KM Revon palvelukseen, joka sittemmin on yrityskauppojen myötä siirtynyt Lemminkäisen kautta Rudukselle.
– Suurin muutos on raudan lisääntyminen, jolloin elementeistä on tullut isotöisempiä. Raudoittaminen on tarkkaa työtä, ne eivät saa tulla liian pintaan ja suojaetäisyyksien tulee olla kohdallaan, Tuomo sanoo.
– Ja vaikka joitain työtä helpottavia koneita onkin tullut lisää, on työ edelleen hyvin käsityövaltaista ja raskasta, Mikko lisää.

Itsensä kehittäminen ja monitaitoisuus on myös työnantaja etu.

Veli Repo kehuu tiimin asennetta omaan työhönsä ja ammattitaidon kartuttamiseen.
– Itsensä kehittäminen ja monitaitoisuus on myös työnantaja etu. Ammattikoulusta on tehtaalla pari kolme kaveria kerrallaan harjoittelussa. Jos molempien toiveet kohtaavat, olemme järjestäneet heille harjoittelupaikan ja myöhemmin työpaikan.
– Meillä on tehtaalla lukuisia hyviä esimerkkejä tekijöistä, joiden kanssa on aloitettu helpommilla työtehtävillä ja siitä edetty vaativimpiin tehtäviin taitojen ja toiveiden mukaan, Veli Repo sanoo.

Hän toivottaa uusia hakijoita kyselemään Ruduksen betonitehtaalta mahdollista työpaikkaa.
– Tämä on siistiä sisätyötä ja ainakin toistaiseksi olemme Savonlinnassa olleet varma palkanmaksaja. Lomautuksia ei ole ollut toisin kuin rakennustyömailla, Veli Repo toteaa.
– Kyllähän yksi työn motivaatio on se, että siitä saa toimeentulon eli palkan, Tuomo lisää.


Julkisivut kohde espoossa vermo
Julkisivut kohde espoossa perkkaa graafinen betoni hevosenkenkä 2
Julkisivut kohde espoossa perkkaa graafinen betoni hevosenkenkä

Kuvat (yllä): Muun muassa tällaisia kohteita nousee Ruduksen julkisivuilla, tehokkaasti elementeistä mutta ilmeeltään yksilöllisiä. Saton As Oy Espoon Runoratsunkatu 5 sijaitseen Espoon Perkkaalla; Vermon raviradan läheisyys on innoittanut kuvioimaan graafisen betonin kavioiden ja ravirattaiden jäljillä.


Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Rudus

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit