Taiteilijaryhmä Forest Camp Kakuttaa Hietsun ja Aurinkolahden

Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku!

Tätä lasten lorua ei tarvitse hokea taiteilijaryhmä Forest Campille, sillä hyviä hiekkakakkuja syntyy muutenkin Kakutus-taideteokseen. Reseptiin kuuluu Ruduksen leikkihiekka.

Kakutus 2

Kuva: Taiteilijaryhmä Forest Campin Kakutus-teos rakentuu lukuisista hiekkakakuista rantamaisemassa. Kakutus-teos on väliaikaista taidetta: helle, sade, aallot ja rannalla liikkujat palauttavat kakkujen hiekan takaisin normaaliksi osaksi uimarantaa.


Kesäkuun alussa Helsingissä Hietaniemen uimarannalla hääri erikoinen, mutta iloinen porukka: aikuiset miehet tekemässä isoja hiekkakakkuja.
Leikki alkoi tavallaan jo kaksikymmentä vuotta sitten, kun joukko ympäristötaideprojektiin kutsuttuja taiteilijoita oli majoitettuna Punkaharjun Valtionhotellin tyhjään mökkikylään.

Työpäivien päätteeksi Juha van Ingen, Pasi Karjula, Antti Keitilä, Markku Kivinen ja Marko Vuokola kokoontuivat tarinoimaan ja kertaamaan päivän tapahtumia nuotion ääreen. Nuotiopaikalla vietettyjen iltojen aikana he toteuttivat ensimmäiset yhteiset teoksensa ja ajatus ryhmän muodostamisesta syntyi.
– Forest Campin työskentelyssä olennaista on ajatusten vapaa pallottelu. Tapaamisissa keskustellaan taiteesta, mutta myös kaikista muista jokapäiväiseen elämään kuuluvista asioista, Juha van Ingen kertoo.
– Toisinaan uuden teoksen toteuttamisesta päätetään hetkessä, mutta usein työprosessit ovat pitkiä ja ideoita hiotaan pisteeseen, jossa teokset jäävät ajatuksina leijumaan tai ne sivutetaan täysin ja siirrytään seuraavaan kiinnostuksen kohteeseen.

Työn ja leikin Kakutus

Forest Campin Kakutus-teos rakentuu lukuisista hiekkakakuista rantamaisemassa. Juha van Ingen mukaan Kakutus on työn, leikin ja meditatiivisen prosessin yhdistelmä.
– Kakutus avaa isojakin kysymyksiä taideobjektista, materiasta, työstä, kuluttamisesta, aikuistumisesta ja yhteisöstä. Olemme kiinnostuneita työtavan käytännöllisyydestä ja suorasta suhteesta ympäristöön. Teoksen suhde aikaan ja sen väliaikaisuus on myös kiehtovaa.

Kakutus 3

Kuva (yllä): Kakutus-teos on rakennettu myös Italiassa, Hong Kongissa ja Latviassa. Oleellista on, että kakut ovat täysin sattumanvaraisessa järjestyksessä.


Kakutus on yleensä tehty pop up -tyylisesti johonkin kiinnostavaan paikkaan. Monet Kakutukset ovat olleet pienimuotoisia ja Kakutuksesta on myös tehty yksi näyttely sisätiloihin Madridissa. Kakutus on toteutettu muun muassa Italian Acciarolissa, Cheng Chaun saarella Hong Kongissa ja Latviassa Jurmalassa.

Hiekkakakkuja tehdessä on tärkeää saada hiekan kosteus sopivaksi. Ruduksen avulla kostutus saadaan tehtyä jo ennen kuin hiekka tuodaan rantaan.

Tänä kesänä Kakutus toteutetaan Helsingissä kesäkuussa Hietaniemen uimarannalla ja elokuussa Aurinkolahden uimarannalla. Teokset on osa Suomen Kuvanveistäjäliiton toteuttamaa Helsingin kaupunkikuvaa haltuun ottavaa julkisen taiteen näyttelyhankketta Sculpture Expanded – Liikkuva julkisen taiteen laboratorio.

Oikeaa Leikkihiekkaa

Forest Campin käyttämät materiaalit vaihtelevat olosuhteiden mukaan. Teoksissa on käytetty esimerkiksi betonia, koivun mahlaa, tulta, hiekkaa, suolaa, tervaa, löydettyjä objekteja ja valokuvia.

Kakutus 4

Kuva (yllä): Forest Camp -ryhmä sai alkunsa parikymmentä vuotta sitten, kun viisi taiteilijaa kohtasi kesäleirillä.


Hiekkakakuissa käytettään tietysti hiekkaa. Kakutus-teos leivotaan Rudus Leikkihiekasta.
– Rudus toimittaa hiekat Helsingin uimarannoille ja oli luonnollista, että me teemme yhteistyötä Ruduksen kanssa Hietsussa ja Vuosaaressa. Hiekkakakkuja tehdessä on tärkeää saada hiekan kosteus sopivaksi. Ruduksen avulla kostutus saadaan tehtyä jo ennen kuin hiekka tuodaan rantaan.
– Yhteistyö on mielekästä myös siksi, että samaa hiekkaa käytetään uimarantojen ylläpitoon muutenkin ja taideteoksen jälkeen hiekka muuttuu osaksi uimarantaa, Juha van Ingen kertoo.

Samaa hiekkaa käytetään uimarantojen ylläpitoon muutenkin ja taideteoksen jälkeen hiekka muuttuu osaksi uimarantaa.

Väliaikaista, osallistavaa taidetta

– Hiekkakakuista koostuva Kakutus luonnollisesti tuhoutuu lopuksi ja palaa jälleen osaksi rantaa. Tapahtuuko se sateen, laineiden tai ihmisten vaikutuksesta on kiinni olosuhteista, Juha van Ingen toteaa.

Tavallaan ihmiset osallistuvat teokseen jo tulemalla kakutettulle rannalle uimaan tai ottamaan aurinkoa.

– Kokemuksemme mukaan rannalle tullevat ihmiset ovat suhtautuneet aina positiivisesti teokseen ja kuvanneet tai katselleet akutettua rantaa. Lapset saattavat jossain vaiheessa huomata, että hiekkakakkujen tallaaminen voi olla ihan kivaa. Lopusta huolehtii luonto.
– Tavallaan ihmiset osallistuvat teokseen jo tulemalla kakutettulle rannalle uimaan tai ottamaan aurinkoa.

Kakutus 5

Kuva (yllä): Kesäkuussa Rudus Leikkihiekasta tehtiin Hietaniemen uimarannalle noin kolme tuhatta hiekkakakkua. Ruduksen valmiiksi kostuttamaa hiekkaa kului kymmenen kuution verran. Elokuussa kakutetaan Aurinkolahden uimaranta.


Forest Camp on tyytyväinen Leikkihiekka-Kakutukseen.
– Eikös voitaisi ottaa tavaksi, että Helsingissä aina uusi tuleva uimaranta vihittäisiin käyttöön Kakutuksella, ryhmä ehdottaa.

Lisätietoja:


Rudukselta Leikki- ja Turvahiekkaa

  • Rudus Leikkihiekka ja Rudus Turvahiekka ovat kaksi eri tuotetta – molemmat kehitetty lasten iloksi ja turvaksi.
  • Rudus Leikkihiekka on puhdasta hienorakeista hiekkaa – komeiden hiekkakakkujen leivonta-ainetta. Onnistumisen salaisuus on hiekan hyvä tiivistyminen.
  • Hiekkalaatikkoon (2x2x0,3) leikkihiekkaa tarvitaan kaksi säkillistä eli noin 1,8 tonnia.
  • Rudus Turvahiekka on pyöreänmuotoista, tiivistymätöntä soraa, joka pehmentää putoamisesta aiheutuvaa iskua antaen periksi ja siten vaimentaa törmäystä. Rudus Turvahiekka soveltuu siis leikkikenttien putoamisalueille.

Lisätietoja:


Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Suomen Kuvanveistäjäliitto ja L-KS

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit