Vuoden Ympäristörakenne 2018 – Tampereen Vuolteentori

Tampereen ydinkeskustan koskimaisemassa sijaitseva Vuolteentori yhdistää historian ja uuden toiminnan.

Tampereen Vuolteentori on palkittu Vuoden 2018 Ympäristörakenteena. Teollisen ja uuden Tampereen solmukohdassa sijaitseva tori yhdistää nykyaikaisella tavalla alueen teollisen historian ja uuden toiminnan. Torilla on otettu onnistuneesti huomioon oleskelun, jalankulun ja terassien tarpeet sekä ainutlaatuinen sijainti koskimaisemassa.

Torin aikaisempaa ilmettä hallitsivat keskeneräisyys, luvaton pysäköinti ja väliaikaiset rakenteet. Peruskorjattu tori on nyt omaleimainen, vetovoimainen, kaupunkilaisten aktiivisesti käyttämä aukio.

Lankarullakuvio kehräämöhistoriasta

Vuonna 2014 järjestetyn Vuolteentorin ideakilpailun voittanut Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy:n Rullaati rullaa –ehdotuksen perusidea on kehräämöhistoriaan pohjautuva lankarullakuvio. Se toistuu
betoni- ja luonnonkiveyksessä sekä paikallavaletun muurin muodoissa.

Torin aikaisempaa ilmettä hallitsivat keskeneräisyys, luvaton pysäköinti ja väliaikaiset rakenteet. Peruskorjattu tori on nyt omaleimainen, vetovoimainen, kaupunkilaisten aktiivisesti käyttämä aukio. Torilla on otettu huomioon oleskelun, jalankulun ja terassien tarpeet sekä ainutlaatuinen sijainti koskimaisemassa.

Korkealaatuinen toteutus

Aukion lankarullakuvioinen toistuu koko kiveysalueen läpi. Vaihtelua siihen tuo neljän eri luonnonkiven käyttäminen ja betonikiveyksen sävyn vaihtelu kolmen värin välillä. Rakennusten puolella oleva kiveys on kahden sävyistä isoa betonilaattaa. Muodoiltaan vaativan kiveyksen huolellinen toteutus on osoitus tekijöiden ammattitaidosta ja -ylpeydestä.

Kohteen toteutuksessa Ruduksen maisematuotteiden toimitukset:

  • Milano-kivet, hiekkapuhalletut sävyt: autere, kulo ja lieska
  • Betonilaatta 418x628x120, hiekkapuhalletut sävyt: kulo ja autere
  • Graniittinoppakivet: Vakionoppa ja matala iso noppakivi, sävyt: poltettu musta ja poltettu harmaa
  • Pyörätien kaiverrettu merkintälaatta, Kurun harmaa

Lue Rudus Pro –juttu (julkaistu 27.9.2017):

Tunnustus tasokkaalle ympäristölle

Rakennustuoteteollisuus RTT:n ja Puutarhaliiton järjestämän kilpailun tulokset julkistettiin 7. helmikuuta.

Kunniakirjat saivat rakennuttaja Tampereen kaupunki, Viiden tähden keskusta -kehityshanke, suunnittelija Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy, valaistussuunnittelija WhiteNight Lightning Oy, toteuttaja VRJ Länsi-Suomi Oyja kivitöiden tekijä Alain Gassa, VRJ Etelä-Suomi Oy.

Vuoden Ympäristörakenne -kilpailun tavoitteena on tehdä tunnetuksi tasokkaita ympäristökokonaisuuksia, joissa hyvällä suunnittelulla ja toteutuksella on luotu esteettisesti ja toiminnallisesti kestävä, hyvä ympäristö. Palkinto jaettiin nyt 28. kerran.

Kilpailun tuomaristossa olivat edustettuina Rakennustuoteteollisuus RTT:n, Puutarhaliiton, Kiviteollisuusliiton, Viherympäristöliiton, Suomen Maisema-arkkitehtiliiton, Suomen Arkkitehtiliiton, ympäristöministeriön ja lehdistön edustajat.