Ei tullut leipuria, vaan erinomainen mylläri

Tullaan tutuiksi: Prosessinhoitaja Joni Luhio

Joni Luhio näyttää tekevän Helsingin Roihupellon betonitehtaalla neljää asiaa yhtä aikaa: katse on näytössä, luuri korvalla, kynä kädessä ja silmät seuraavat betoniautojen liikettä pihalla.
– Tänään on rauhallinen päivä.

Rudus pro prosessinhoitaja mylläri joni luhio

Kuva (yllä): Roihupellon betonitehdas on prosessinhoitaja-mylläri Joni Luhion varsinainen työpaikka, mutta sen lisäksi hän toimii sekä Roihupellon että Tuupakan tehtaiden päällikkönä.


Näin Joni Luhio tuumaa maanantaina, jolloin betonitehtaalla on vähemmän vilskettä kuin loppuviikosta. Kuunvaihdekin on jo takana – se kun tietää Jonille erilaisten raporttien tekoa. Joni on toiminut viime vuoden lokakuusta myös Roihupellon ja Tuupakan valmisbetonitehtaiden päällikkönä.
– Sellainen vastuu annettiin, että pidä tehtaat kunnossa.

Joni sai ensituntuman Rudukseen kesälaboranttina Kuopiossa 2008. Vinkki kesätyöstä tuli omalta isältä, joka toimi tuolloin Ruduksella Kuopiossa myynti- ja tuotepäällikkönä. Pari vuotta myöhemmin armeijan käytyään hän muutti ”etelään” ja oli yhden kesän laboranttina Tuupakan betonitehtaassa. Huhtikuussa 2012 Joni tuli vakituiseen työsuhteeseen, ensin mylläriksi Konalaan ja sitten Jätkäsaareen. Matka jatkui Roihupeltoon syksyllä 2015, kun Kalasataman Redin rakentaminen alkoi.
– Viihdyn näissä hommissa. Ehdin jo kokeilla kattohommia ja töitä leipomossa. Silloin kenkutti lähteä aamulla töihin ja ylityöt olivat punainen vaate. Nyt tulen töihin mielelläni eivätkä ylityötkään haittaa.


Rudus pro prosessinhoitaja joni luhio varmistelee betonilähetyksiä asiakkailta

Kuva (oik.): – Lähettäjän hommissa aika kuluu nopeasti, kun puhuu jatkuvasti asiakkaiden kanssa ja varmistelee lähetyksiä. Siinä saa sekä keskustella että ottaa vastuuta, Joni Luhio sanoo. Puhelin soi ruuhka-aikaan lähes taukoamatta – ja sitä ruuhkaa kestää noin kahdeksan tuntia päivässä.

Päivässä 500 kuutiota

Jonin työpäivä alkaa noin seitsemältä. Aamumylläri on avannut tehtaan kuuden kieppeissä, jolloin puhelin ei vielä kovin paljon soi.
– Yksi mies pystyy hoitamaan aamun ensimmäisen ja päivän viimeiset tunnit. Minä tulen töihin lähettäjän rooliin, kun ruuhka alkaa.

Roihupellon betonitehdas on ollut Ruduksen kiireisin tehdas viimeisen kolmen vuoden ajan. Pääsääntöisesti se on avoinna kello 6–18, mutta tarvittaessa palvellaan kellon ympäri. Näin tapahtuu kerran tai pari kuukaudessa.
– Kahdeksan tunnin aikana valmistamme noin 400 kuutiota betonia. Yhden betoniauton kuormaan mahtuvan, noin kahdeksan kuution massan tekoon menee noin viitisen minuuttia.

Kun puhuu asiakkaiden kanssa ja varmistelee lähetyksiä, saa sekä keskustella että ottaa vastuuta.

Valmisbetonia toimitetaan Roihupellosta noin kymmenen kilometrin säteellä oleville työmaille.
– Se on hyvä matka ja aika kuljetukselle. Ruduksella on pääkaupunkiseudulla niin hyvä betonitehtaiden verkosto, että toimitukset saadaan sujumaan, Joni toteaa.

Rudus pro prosessinhoitaja joni luhio ja kuljettaja ari mäkinen

Kuva (yllä): Joni Luhio vaihtaa kuulumisia Ari Mäkisen kanssa. Mäkinen on betoniauton kuljettaja jo toisessa polvessa. – Faija aloitti ajamisen vuonna 1963.


Tällä hetkellä valmisbetonia toimitetaan Roihupellosta muun muassa Kalasatamaan, Myllypuron kampukselle, Sompasaareen, Megahertsin kauppakeskukseen sekä Olympiastadionille.
– Stadionille on viety valmisbetonia paljon. Välimatka ei ole lyhyin, mutta reitti on paras.

Reseptien mukaiset massat ja asiakkaille oikeaa massaa oikeaan aikaan - Myllärinä ja lähettäjänä

Joni sanoo mylläri-prosessinhoitajalla olevan kaksi eri roolia.
– Mylläri tekee massat reseptien mukaan. Tarvittavat lisäaineet laitetaan käsin joko myllytason kivivaa´alle tai suoraan myllyyn. Mylläri myös valvoo, että betoni on tilatun mukaista ja laatu kohdallaan. Lähettäjä pitää huolta siitä, että asiakkaille lähtee oikeaa massaa oikeaan aikaan, Joni sanoo.

Kymmenen kilometrin säde on hyvä matka ja aika kuljetukselle. Ruduksella on pääkaupunkiseudulla niin hyvä betonitehtaiden verkosto, että toimitukset saadaan sujumaan.

Lähettäjä seuraa kahta näyttöä tarkasti. Toisessa näkyy tiedot asiakkaasta, työmaasta ja toimitettavan betonin laadusta sekä määrästä. Toinen näyttää GPS-paikantimien avulla, missä betoniautot kulkevat.

Joni arvelee lähettäjän roolissa vastaavansa puhelimeen satoja kertoja päivässä.
– Työmaamestarit ovat tulleet aika hyvin tutuiksi. Melkein osaa jo aavistaa, mitä luurin toisessa päässä halutaan. Kaikenlaisia pulmia tulee monta päivittäin, mutta aina ne selviävät.
– Olen rauhallinen tyyppi eli senkin puoleen tämä homma sopii minulle. Pinna ei pala, vaan selitän, missä tilanteessa mennään. Ja kiitos asiakkaille, jotka tietävät, että me teemme parhaamme.
– Lähettäjän hommissa aika kuluu nopeasti, kun puhuu jatkuvasti asiakkaiden kanssa ja varmistelee lähetyksiä. Siinä saa sekä keskustella että ottaa vastuuta.

Rudus pro prosessinhoitaja joni luhio lisää betonimassaan lisäaineita

Kuva (yllä): Myllärin roolissaan Jouni Luhio käy tehtaan puolella muun muassa laittamassa tarvittavia lisäaineita massaan. Mistään kevyestä sirottelusta ei ole kyse; esimerkiksi väriainetta tarvitaan 20 kiloa kuutiolle.


Joni on oppinut mylläri-prosessinhoitajan työn tekemisen kautta.
– Ei tähän hommaan varsinaista koulutusta olekaan. Kun on vuoden verran tehnyt käytännön töitä ja oppinut ymmärtämään tehtävän vaatimukset, voi hakeutua Betonilaborantti ja -mylläri -pätevöitymiskurssille. Minäkin sen suoritin.

Roihupellon betonitehtaalla, hyvällä porukalla

Rudus pro prosessinhoitaja joni luhio roihupellon betonitehtaalla

Roihupellon betonitehtaalla työskentelevät Jonin lisäksi vakituisesti Antti Oravakangas ja Jari Lehto. Jere Rautaparta tuli tilapäiseksi avuksi viime kesänä.
Aliurakoitsijoina tehtaalla liikkuu 11 betoniauton kuljettajaa sekä heidän lisäkseen hiekkakuormien tuojat.
– Hyvä ja rento porukka, Joni luonnehtii.

Roihupellon betonitehdas on valmistunut 1990. Kaupungin rakennuskanta on sen jälkeen kasvanut tehtaan ympärillä, kadun toisella puolellakin on kauppakeskus.
– Ainahan pitää ajaa varovasti. Me pyrimme liikkumaan myös siististi, jotta kenenkään ei tarvitse siivota kaduilta meidän jälkiämme, Joni toteaa.

Itäkeskuksesta Keilaniemeen suunniteltu Raide-Jokeri saattaa vaikuttaa betonitehtaan toimintaan.
– Siltä osin tehtaan tulevaisuuden perässä on kysymysmerkki. Voi kuitenkin olla, että kymmeneen vuoteen ei tapahdu mitään, Joni aprikoi.

Jonin vapaa-aikaan kuuluvat vaimo, kaksi kultaistanoutajaa, leffat ja pelit.
– Työpäivän jälkeen lähden aina heti koirien kanssa lenkille.

Haastatteluun varattu aika on loppumassa ja Joni tarttuu taas puhelimeen. Vielä hän huolehtii:
– Osasinkohan sanoa mitään…?

Mies, joka hallitsee sekä työnsä että rauhallisen puhumisen, osaa kyllä sanoa.

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit