Omaperäinen Muotobetoni toi Ornamo-palkinnon

Vuoden 2018 Ornamo-palkinnon voittaja on lasitaiteilija ja Muotobetoni-innovaation kehittänyt Renata Jakowleff. Muotobetoni-innovaation juuret ovat taiteilijan oivalluksessa Ornamon ja Ruduksen järjestämässä Betoniseminaarissa vuonna 2015.

Tekniikkana muotobetoni mahdollistaa laajoja käyttökohteita.

Muotobetoni renatejakowleff ruduspro 920x450px

Kuva (yllä): Lasitaiteilija Renate Jakowleffille myönnettiin Ornamo-palkinto hänen Muotobetoni-innovaatiostaan.

Ornamo-palkinto on muotoilualan arvostettu tunnustus, joka tekee näkyväksi ajankohtaista muotoilua ja taideteollista taidetta. Huhtikuun lopussa tämän vuoden palkinto myönnettiin taiteilija Reneta Jakowleffille ja hänen Muotobeoni-innovaatiolleen.
Muotobetoni mahdollistaa betonisten rakenteiden kolmiulotteisen kuvioinnin ja pientekstuurien teon erilaisissa mittakaavoissa. Menetelmä pohjautuu materiaalin käyttäytymiseen betonivalun aikana ennen massan kovettumista. Kustannuksia säästävä ratkaisu mahdollistaa yksilöllisten pintojen tekemisen myös sarjatuotannossa. Renata Jakowleffin oivallus oli hyödyntää menetelmässä kangasta yhtenä muottipintana.
– Muotobetoni pohjautuu tekniikkaan, jonka keksin lasin parissa. Idea ei ollut siirrettävissä sellaisenaan. Tarvittiin jokin väline imitoimaan lasin pintajännitystä. Kangas ratkaisi monia muita ongelmia ja mahdollisti koko teksturoinnin betonin pintaan.

Muotobetoni havainne2 ruduspro 500x400px

Tekniikkana muotobetonilla monipuoliset käyttökohteet

Tekniikkana muotobetoni mahdollistaa laajoja käyttökohteita: suurien pintojen lisäksi sitä voi hyödyntää huonekaluissa, sisustuksissa, laatoissa ja esineissä. Muotobetoni on keino rakentaa elävämpää ja viihtyisämpää ympäristöä.
Renata Jakowleffin mukaan jaettu intohimo materiaaliin on antanut erinomaisen pohjan yritysyhteistyölle.
– Omia vahvuuksiani suhteessa teollisuuteen ovat tietynlainen hulluus ja toisaalta tinkimättömyys. Olen ollut todella positiivisesti yllättynyt betonialan halusta ja kyvystä ottaa nämä vastaan. Vaikka toimintamme on monella muotoa erilaista, me jaamme intohimon materiaaliin ja siinä piilevään, ehtymättömään potentiaaliin, Renata Jakowleff sanoo.

Maailmassa tarvitaan kaikkia muotoilun lajeja ja niiden taitajia.

Taide kohtaa rakennusteollisuuden

Renata Jakowleff (s. 1974) on unkarilaissyntyinen, Suomessa työskentelevä taiteilija, jonka uraa leimaa pitkäjänteinen ja kokeellinen työ lasin ja viime vuosina myös betonin parissa.
Ornamo-palkinnon voittajan valinnut toimittaja Sami Sykkö sanoi palkitsemispuheessaan huhtikuun lopussa, että Suomessa tarvitaan Jakowleffin kaltaisia oivaltajia.
– Kun taide ja taiteilija kohtaavat rakennusteollisuuden ja arkkitehtuurin näin omaperäisellä tavalla, on se Ornamo-palkinnon arvoinen asia, perustelee Sykkö valintaansa.

Betonin rajattomat mahdollisuudet

Sami Sykön arvion mukaan Jakowleffin kehittämällä Muotobetonilla on rajattomat mahdollisuudet skaalautuvuutensa takia. Muotobetonista voidaan rakentaa kokonaisia taloja, elävöittää talojen julkisivujen ilmettä tai tuoda taidetta sisätilojen rakenteisiin tai kalusteisiin.
– Jakowleffin kehittämä Muotobetoni on myös osoitus koulutuksen merkityksestä ja hyödyistä. Ilman keraamisten materiaalien tuntemusta Jakowleff olisi tuskin keksinyt, mihin kaikkeen betoni taipuu. Jakowleffin innovaatio on konkreettinen muistutus siitä, että maailmassa tarvitaan kaikkia muotoilun lajeja ja niiden taitajia.
Reneta Jakowleffin mielestä taiteilijoiden ideoita ja kritiikkiä tulisikin kuunnella ja hyödyntää enemmän rakennetun ympäristön suunnittelussa ja koko yhteiskunnassa.

Muotobetoni havainne1 ruduspro 920x450px

Kuva (yllä): Tekniikkana Muotobetoni mahdollistaa laajoja käyttökohteita: suurien pintojen lisäksi sitä voi hyödyntää huonekaluissa, sisustuksissa, laatoissa ja esineissä.

 

Lähde: Ornamon lehdistötiedote

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit