Primekss osaa isot, saumattomat betonilattiat

Primekss on erikoistunut isojen valmisbetonilattioiden tekemiseen avaimet käteen -periaatteella. PrimXComposite-järjestelmässä betonimassaan sekoitetaan lisäainetta, jolla betonin kutistuma saadaan minimoitua ja isojakin aloja voidaan valaa ilman saumoja.

Primekss saumattomat betonilattiat halli rudus pro

Kuva (yllä): PrimXComposite-betonilattia perustuu kutistumakompensoituun betoniin, jonka avulla saadaan valettua laajojakin betonilattioita ilman saumoja. Tällaiset betonilattiat soveltuvat hyvin pitkällekin automatisoituun logistiikka- ja varastotilaan.


Olemme tehneet yhteistyötä jo lähes kaikkien Suomessa toimivien suurten rakennusliikkeiden kanssa.

Primekss on alun perin perustettu Latviassa 1997. Yhtiö aloitti pienillä urakoilla, kuten valamalla käsin kylpyhuoneiden lattioita.

Toiminta lähti kuitenkin melko pian kasvamaan yli maan rajojen. Ensin yhtiö laajensi Liettuaan ja Viroon, vuonna 2000 Ruotsi tuli mukaan ensimmäisenä pohjoismaana, sen jälkeen Norja ja Tanska. Primekss Suomi Oy perustettiin 2005.
– Silloinhan ei juuri kukaan Suomessa tuntenut Primekssiä. Nyt olemme tehneet yhteistyötä jo lähes kaikkien Suomessa toimivien suurten rakennusliikkeiden kanssa ja meidän tekemiseemme luotetaan, Primekss Suomi Oy:n myyntipäällikkö Margus Ehrmann sanoo tyytyväisenä.

Näin on saatu myös hyviä referenssejä kuten Inex Partners Oy:n logistiikkakeskus Sipoossa. Yli 270 000 neliön keskukseen valettiin PrimXComposite-järjestelmällä yli 120 000 neliön betonilattia. Se on Primekssin suurin urakka Suomessa tähän asti.
Tuoreimpia referenssejä on myös Finnair Cargon uusi rahtiterminaali, johon Primekss urakoi 40 000 neliön betonilattian.
Primekssin ratkaisuja käytetään jo 21 eri maassa ympäri maailmaa.
– Nyt Primekss on yksi maailman parhaista valmisbetonilattioiden tekijöistä, Margus Ehrmann toteaa eikä tunnu yhtään kehuvan.

Primekss Primekss saumattomat betonilattiat margus ehrmann rudus pro

Kuva (vas.): – PrimXComposite tuo huomattavia etuja kaikille osapuolille. Työmaalla säästyy sekä aikaa että materiaalia, mikä tuo kustannussäästöjä, Margus Ehrmann sanoo.


Kutistumakompensoitua betonia

PrimXComposite-betonilattia perustuu kutistumakompensoituun betoniin, jonka valmistuksessa käytetään Primekssin itse kehittämää lisäainetta. Lisäaine sekoitetaan betonimassaan työmaalla.
– Kun valun jälkeen betonista alkaa kosteus haihtua ja näin massaan tulee tavallaan tyhjää tilaa, se aiheuttaa halkeilua. Meidän lisäaineemme täyttää tämän tilan, joten betoni ei halkeile eikä saumoja tarvita, Margus Ehrmann yksinkertaistaa ratkaisun toimintaa.
– Kun muissa betonilattioissa tarvitaan noin sentin liikuntasauma, meidän tekemässä lattiassa tarvitaan vain milli. Ja kehitystyömme pyrkii pienentämään sitäkin.
– PrimXComposite-järjestelmä ja lisäaine ovat patentoidut eli ihan vastaavaa ratkaisua ei ole muilla lattiaurakoitsijoilla, Ehrmann sanoo.

Primekss on tehnyt tähän asti lattioita pääsääntöisesti maanvaraiselle laatalle, mutta nyt on saatu hyviä referenssejä myös paalulaatasta.

Avaimet käteen

Primekss urakoi betonilattiat avaimet käteen -periaatteella suunnittelusta alkaen.
– Joko me teemme lattian rakennesuunnittelun kaikkine kuvineen tai muokkaamme jo tehdyn rakennesuunnitelman sopimaan meidän lattiajärjestelmäämme, Margus Ehrmann toteaa.
– Kun ulkopuolinen suunnittelija määrittää kuormituksen mukaan laatan paksuudeksi esimerkiksi 200 milliä, meidän järjestelmällä 130–140 millin laatta kestää saman kuorman. Se tarkoittaa huomattavaa säästöä materiaaleissa.

Primekssin lisäainetta sekoitetaan valmisbetoniin1,5 kiloa kuutiolle. Samoin kuidut lisätään työmaalla Primekssin oman työtavan mukaisesti.
Jokaisessa urakassa on Primekssin oma projektipäällikkö, työnjohtaja ja parinkymmen tekijän tiimi, jossa on nimetty tekijät valun eri vaiheisiin.
Työ etenee isoilla koneilla: betonin levitetään ns. dumperilla, tasataan LaserScreed-koneella ja sirote levitetään ToppingSpreader-koneella.
Parhaimmillaan valetaan 2 500 neliötä päivässä. Työaikaa säästyy noin 30 prosenttia muihin menetelmiin verrattuna.

Lattia helppohoitoinen, kun saumoja ei tarvitse huoltaa ja korjata eivätkä trukkien renkaat rikkoudu saumojen vuoksi.

Primekss saumattomat betonilattiat lattiavalu

Kuva (yllä): Primekssin omalla työmaan noin 20 hengen tiimillä ja isoilla työkoneilla saadaan valettua parhaimmillaan 2 500 neliötä betonilattiaa päivässä.

Sekä tilaaja että käyttäjä hyötyvät

Margus Ehrmannin mukaan PrimXComposite tuo huomattavia etuja kaikille osapuolille.
Työmaalla säästyy sekä aikaa että materiaalia, mikä tuo kustannussäästöjä.
Saumaton betonilattia soveltuu hyvin pitkällekin automatisoituun logistiikka- ja varastotilaan.

Lattia ei halkeile eikä pölyä. Se on helppohoitoinen, kun saumoja ei tarvitse huoltaa ja korjata. Trukkien renkaat eivät rikkoudu saumojen vuoksi. Tilassa on mukavampi työskennellä.
– PrimXComposite on sekä kustannustehokas että luontoystävällinen ratkaisu. Koko prosessissa syntyy merkittävästi vähemmän CO2-päästöjä verrattuna muihin tapoihin tehdä betonilattia.

Rudus on betonitoimittajista suurin yhteistyökumppanimme.

Hyviä kumppaneita

Margus Ehrmannin mukaan Primekss Suomi Oy:n tämän vuoden suurimpia töitä ovat Lehto Groupin urakoimat tanskalaisen Frode Laursenin 27 000 neliön logistiikkakeskus Keravalla sekä kansainvälisen DSV:n logistiikkakeskus Vantaan Päiväkummussa. Logistiikkakeskus on laajuudeltaan noin 50 000 m2 ja siihen liittyy 10 000 m2:n terminaalirakennus sekä noin 4 000 m2:n toimistorakennus.

Primekssin sopimukset tietävät betonitoimituksia myös Rudukselle.
– Rudus on betonitoimittajista suurin yhteistyökumppanimme. Pääkaupunkiseudulla käytämme ainoastaan Ruduksen betonia, koska täällä Ruduksella on hyvä betoniasemien verkosto. Meidän tarkoituksiimme sopii parhaiten betoni, jossa on käytetty Finnsementin Plussementtiä. Sekin hoituu Rudukselta, Margus Ehrmann sanoo.
– Ruduksella on myös hyvä betoniporukka, jonka kanssa on mukava tehdä yhteistyötä.

Primekss

  • perustettu Latviassa 1997
  • Primekss Suomi Oy 2005
  • toimii kansainvälisesti
  • päätuote PrimXComposite-järjestelmä isoihin, saumattomiin betonilattioihin
  • tavoitteena tuottaa betonia, joka on 50 % normaalia kestävämpää, tuottaa 40 % vähemmän CO2-päästöjä ja on 30 % nopeampi asentaa
  • www.primekss.com 

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit