Oulu sai oman maamerkkinsä

Toppilansalmen rantaan valmistunut 16-kerroksinen Satamarannan Masto on Oulun korkein asuinrakennus. Rakentaminen sujui hyvin talven tuiskuissakin.

Yli 50-metrinen Satamarannan Masto on paitsi Oulun maamerkki myös jo nyt koko Oulun ylpeyden aihe. Rakentaminen aloitettiin helmikuussa 2016 ja asukkaat muuttivat sisään elokuussa 2017.

– Koko projekti sujui hyvin, siis ihan positiivisesti, luonnehtii aluepäällikkö Juha Huhtanen SRV Rakennus Oy:n Pohjois-Suomen alueyksiköstä.

Hänen mukaansa rakennuksen korkeus ei juurikaan vaikuttanut itse rakentamiseen.

– Työturvallisuuteen ja työn kulkuun liittyvät asiat mietittiin tarkoin jo suunnittelupöydällä, jotta rakentaminen oli mahdollisimman helppoa ja turvallista.

Holvit paikallavaluina

Satamarannan Maston julkisivut ovat betonielementtejä, mutta kellarikerros ja holvit tehtiin valmisbetonista paikalla valaen.

– Näin saimme rakennuksen ulokeparvekkeet ankkuroitua holviin, Juha Huhtanen sanoo.

Valmisbetonin toimittajana oli Rudus Oy. Kaikkiaan valmisbetonia tarvittiin noin 5 500 kuutiota. Autohallin maavaraisissa lattioissa käytettiin teräskuitua, muuten kyseessä oli normaalia paikallavalurakentamista.

– Talvirakentamisen vaiheessa tuuli ja pakkanen toivat lisähaasteita. Niistä selvittiin muotin alapuolisella lämmittämisellä, asentamalla holvin reunoille lämpölangat sekä suojaamalla holvi heti valun jälkeen, myyntipäällikkö Jouni Nissinen Rudus Oy:ltä kertoo.

Betonirakentamisesta vastasi oululainen Marrak Oy.

– Käytössä oli normaali, perinteinen muottikalusto. Marrak muutti hiukan raudoitusta ja sai näin muottikiertoa hiukan joudutettua. Kolmen viikon kierrolla oli aina kaksi holvin valua, Nissinen kertoo.

Rudus toimitti työmaalle noin 5 500 kuutiota valmisbetonia. Holvit tehtiin paikalla valaen ja näin saatiin ulokeparvekkeet ankkuroitua holviin.

Yhteinen projekti

Juha Huhtanen sanoo arvostavansa materiaalin toimittajissa luotettavuutta ja auttamishalua.

– Yhteistyö Ruduksen kanssa sujui kiitettävästi. Asioista keskusteltiin ja haettiin yhdessä vaihtoehtoisia ratkaisuja. Tämä oli meille yhteinen projekti.

Huhtasen mukaan Satamarannan Masto oli korkeudestaan huolimatta ”tavanomaista rakentamista”, kerroksia vaan tuli päällekkäin useita.

– Tämä on korkea rakennus Oulussa, mutta kaikki on niin suhteellista. SRV:llä on Etelä-Suomessa lukuisia paljon korkeampia rakennustyömaita. Kävimme katsomassa Pietarissa Gazprom Neftin pääkonttorikompleksin rakennustyömaata. Sinne tulee 87 kerrosta. Tämä on pieni legopalikka sen rinnalla.

Asunto Oy Satamarannan Masto

  • Satamatie 39, Oulu
  • Rakennuttaja: SRV Rakennus Oy
  • Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy
  • 16 kerrosta, korkeus yli 50 metriä
  • 100 asuntoa
  • bruttopinta-ala 7 000 m2
  • rakennusaika 2/16–8/17
  • holvit ja kellarikerros paikalla valetut
  • Valmisbetonin toimittaja: Rudus Oy, toimitus noin 5 500 m3

Lisätietoja

Myyntipäällikkö Jouni Nissinen
Rudus Oy
Betoni- ja kivimateriaalit, Pohjois-Suomi
Puh. 020 447 5020

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit