Lastensairaalasta ”maailman paras”

Uusi lastensairaala rakentuu tiukalla aikataululla. Paikalla valettu pilarilaatta-runko täyttää tilaajan toiveet.

Helsingin Meilahdessa rakenteilla oleva Uusi lastensairaala tulee olemaan tilaajan määritelmän mukaan maailman paras. Rakennuksen käyttötarkoitus asettaa erityisiä vaatimuksia kaikkeen suunnitteluun.

– Tilaajan vaatimuksena oli rungoltaan muuntojoustava rakennus. Rungon tulee täyttää värähtelyvaatimukset ja rakenteen akustiset tavoitteet ovat korkeat. Sairaalaan tulee myös runsaasti raskaita jälkikiinnityksiä sekä paljon talotekniikkaa, kertoo rakennesuunnittelija Esa Ikäheimonen Ramboll Oy:stä.

Lisäksi sairaalan tulee olla turvallinen, terve ja sisäilmaltaan puhdas rakennus.

– Runkorakenteena paikalla valettu pilarilaatta täyttää hyvin nämä vaatimukset. Massiivinen rakenne on hyvin ääntä eristävä. Välipohjan alapinta on tasainen, mikä on talotekniikan asentamisen kannalta hyväksi, Ikäheimonen toteaa.

– Rakennuksen koko ja käyttötarkoitus antavat omat vaatimuksensa, mutta sinänsä talon rakenteessa ei ole mitään erityistä, hän lisää.

Tiukka aikataulu

Sairaala on perustettu kallion varaan kuten Meilahdessa on tapana. Rakennus on jaettu kolmeen liikuntasaumalohkoon. Rakentaminen etenee kuitenkin neljässä lohkossa, koska niin on työmaan kannalta paras.

– Työtä tehdään tiukassa aikataulussa ja toiminnallinen suunnittelu jatkuu nyt rakentamisen aikanakin, Esa Ikäheimonen sanoo.

Esimerkiksi rakennuksen ylempien kerrosten rungon rakennustavasta ei ollut vielä tietoa perustuksia tehtäessä. Lopputulos on, että neljä alinta kerrosta on paikalla valettu ja ylimmät tehdään elementeistä.

Joulukuun puolessa välissä oli kahden ensimmäisen lohkon kolme ensimmäistä kerrosta valettu. Valmisbetonia oli siihen mennessä käytetty noin 11 000 kuutiota. Kaikkiaan Rudus toimittaa työmaalle betonia noin 25 000 kuutiota.

– Tontti on ahdas ja sijainniltaan haastava, mikä pitää ottaa kuljetuksissa huomioon. Betonia valetaan joka päivä ja osin kahdessa vuorossa, työmaapäällikkö Matti Julin SRV Rakennuksesta kertoo.

– Betonilta vaaditaan kovat lujuusluokat. Voimakas raudoitus holveissa takaa sen, että niihin voidaan tehdä jälkikäteen reikiä ja kiinnityksiä muuntojoustavasti. Työmaalla tehdään kellarista kolmanteen kerrokseen paikallavalurakenteisena käyttäen Peri-muottikalustoa. Kerrokset 4–9 tehdään elementeistä liittorakenteisina, Julin kertoo.

”Ilo irti betonista”

Esa Ikäheimonen sanoo, että ”betonista otettiin kaikki ilo irti luotettavana materiaalina”.

– Betonia käytetään suuria määriä ja rasitusolosuhteet ovat vaihtelevat. Mukana on myös korkealujuus- ja väribetonia, Ikäheimonen toteaa.

– Yhteistyössä Ruduksen kanssa kohteeseen kehitettiin nopeaan sementtiin perustuva erikoisresepti, jolla lujuuden kehitys saatiin nopeammaksi viileissä olosuhteissa, Matti Julin lisää.

Julin korostaa, miten tärkeää on turvata riittävät kuivumisajat kaikille rakenteille.

– Tämä täytyy muistaa projektin tiukassakin aikataulussa.

Tilaajan vaatimukset työnaikaiselle pölyn- ja kosteudenhallinnalle ovatkin erittäin tiukat.

Rudus toimittaa työmaalle betonia Jätkäsaaren, Ruoholahden ja Konalan betonitehtailta.

– Näin isossa projektissa betonin toimittajan valintaan vaikuttaa myös se, että mahdollisten ongelmien varalta on käytössä myös vara-asema, Matti Julin sanoo.

Katso työmaan tilanne https://www.srv.fi/tyomaa/uls

Uusi lastensairaala

 • Rakennuttaja: KOY Uusi Lastensairaala
 • Rakennuttajakonsultti: Haahtela-rakennuttaminen Oy
 • Päätoteuttaja: SRV Rakennus
 • 8 maanpäällistä kerrosta, 1 kellarikerros ja konehuonekerros
 • Laajuus 48 000 m2 ja 230 000 m3
 • Runkorakenne: paikalla valettu pilarilaatta1–4 kerroksissa, liittopilarit ja -palkit sekä kuorilaatasto 5–8 kerroksissa
 • Julkisivu: sandwich-betonielementtejä
 • Runkorakenne: paikalla valettu pilarilaatta
 • Julkisivu: 1–4 kerrokset paikallavalettu, 5–8 betonielementti
 • Valmisbetonia noin 25 000 m3, toimittajana Rudus Oy
 • 150 potilaspaikkaa
 • 100 autopaikkaa K-kerroksessa
 • Ensimmäinen osa (noin puolet sairaalasta) valmistuu sairaalateknisten laitteiden asentamista varten 30.11.2017
 • Koko rakennus valmistuu ja luovutetaan käyttäjälle 30.6.2018
 • Rakennuskustannukset noin 175 milj. euroa

Lisätietoja

Rudus Oy Valmisbetoni, Kehitysjohtaja Pentti Lumme
p. 040 010 7231
pentti.lumme@rudus.fi

www.rudus.fi/betoni