Graniittia, betonia, puuta - mistä materiaalista portaat?

Kivi on kestävä ja tyylikäs valinta ulkoportaisiin. Toteutustapoja on monia aina valmiista porraskivistä betonista valettuihin portaisiin. Betonipinnankin voi jättää ronskisti sinälleen tai verhota terassikiveykseen sopivaksi. Vaihtoehdoista löydät oman suosikkisi.

Betoni ja luonnonkivi ovat pitkäikäisiä, lähes ikuisesti kestäviä porrasmateriaaleja. Paljon liikuttujen portaiden pinta hioutuu sileäksi ja kuluu vuosikymmenten ja satojen aikana, mutta portaat ovat edelleen käyttökelpoiset. Vanhoissa linnoissa liikkuessa tulee mieleen, että monetkohan tossut askelmaa ovat kuluttaneet, kun eniten liikutulta kohdalta on voinut pinnasta hioutua pois useampia millejä kovaa materiaalia.

Porraskivi on tyylikäs, kestävä ja käytännöllinen valinta

Porraskivien etuna on uudelleen asennettavuus. Kivet voidaan nostaa pois ja asentaa uudelleen. Ne voi vaikkapa kierrättää uuteen asennuskohteeseen. Kun porraskäyttö lopetetaan, materiaali voidaan edelleen hyödyntää murskattuna esimerkiksi pohjarakentamiseen.

Porraskivissä on valittavissa joko betoninen tai graniittinen porrasaskelma. Valmiista mittatarkoista kappaleista on helppo rakentaa toimivat portaat. Kivet ovat painavia, mutta valikoimasta löytyy myös lyhyempiä kiviä, joita on helpompi kuljettaa vaikkapa nokkakärryllä, jos konevoimaa ei voi hyödyntää.

Tutustu kuvan tuotteisiin

Graniittiporraskivi

Tilaa verkkokaupasta

Betonisen porraskiven etuja ovat luonnonkiveä helpompi työstettävyys ja hieman edullisempi hinta. Molempia materiaaleja löytyy suoraan varastosta. Betoniseen porraskiveen on valittavissa joko sileä tai lohkottu etupinta ja värivaihtoehdoista harmaa tai musta.

Graniittisen porraskiven etupinta ja askelpinta ovat poltetut, värinä harmaa. Tilauksesta on mahdollista valmistaa myös muita värejä.

Betonisten ja graniittisten porraskivien edut:

  • tukeva ja turvallinen
  • aikaa ja kulutusta kestävä
  • uudelleen käytettävä
  • mitoitus pelaa
  • tyylikäs ja ajaton
  • ei tarvitse huoltoa
  • edullinen
  • helppo asentaa

Yhdistelmärakenneporras sopii ympäristöönsä saumattomasti

Jos haluat käytävä- tai terassimateriaalin toistuvan myös portaissa, voit toteuttaa portaat ns. yhdistelmärakenneportaina. Yhdistelmäportaasta puhutaan silloin, kun portaan nousu tehdään eri tuotteella tai materiaalilla kuin portaan askelpinta. Tällöin portaiden nousu toteutetaan esimerkiksi reunakivellä ja etenemä ladotaan laatalla tai kivellä. Tällä tavalla portaiden ilmeen saa mukautettua täysin vastaavaksi kuin ympäröivät pinnat ovat.

Reunakiven ja päällystekiven yhdistelmällä voi pelata kontrasteilla, jolloin näkörajoitteistenkin on helpompi havaita nousujen sijainti. Tällä on suuri merkitys etenkin portaita alaspäin liikuttaessa. Jollakin tapaa olisi hyvä merkitä nousun ja askelpinnan rajakohta, jotta liikkuminen on turvallisempaa. On hyvä pitää mielessä, että tummat sävyt painuvat alas ja vaaleat nousevat ylemmäs. Tällä voi olla merkitystä portaissa liikkujan aistimuksiin ja tasapainon säilyttämiseen.

Tutustu kuvan tuotteisiin

Graniittireunakivi ja Kartanokivi

Tilaa verkkokaupasta

Portaat betonista valamalla + verhoilu tai raakapinta

Portaita tehdään paljon paikan päällä valamalla, ja pinta jätetään raakavalulle tai verhoillaan. Raakavalupinta voi olla hierretty tai vaikkapa harjattu. Tällainen pinta on huoleton ja sellaisenaan tyylikäs. Betoni saa näyttää betonilta ja valupinnat ovat voimakkaasti tekemässä uutta tuloaan.

Valuportaan verhoilemiseen voidaan käyttää betonisia päällysteitä tai luonnonkivilaattoja. Tärkeää on saada hyvä ja pakkasenkestävä tartunta portaiden rungon ja verhousmateriaalin välille. Verhouksen sauman on oltava tiivis, jotta rungon ja verhouksen väliin ei pääse kosteutta. Jäätyessään kosteus ennen pitkää pyrkii irrottamaan verhouksessa käytettyjä kappaleita. Huolellisuus verhouksen saumaamisessa maksaakin vaivan takaisin vuosien mittaan, kun verhous säilyy kauniina ja kestävänä.


Vinkki! Jos raakavalupintaa lähdetään verhoilemaan, niin kannattaa harkita myös nousupinnan verhoilemista, jotta kokonaisuudesta tulee yhtäläinen ja huoliteltu.


Kivillä rakennat myös muotoja portaisiin

Portaiden ei aina tarvitse olla suorat. Kaarevia portaita voi lähestyä myös sivulta. Kaarevien portaiden nousut rakentuvat kaarevilla reunakivillä. Vaihtoehtoja on sekä betonista että graniitista. Graniittisia porrasaskelmia voidaan valmistaa tilauksesta kaareviin portaisiin täysin suunnitelman mittojen mukaan. Betonisissa vaihtoehdoissa on tarjolla erilaisin kaarresätein valmistettuja reunakiviä, joista voi valita sopivat.

Portaat_tuotevalinta3

Jaa somessa