Muotobetoni-elementeistä tehty tukimuuri kruunaa taloyhtiön pihan

Taideteos taloyhtiön pysäköintipaikalla? Siltä se näyttää, mutta onkin Ruduksen valmistama muotobetoninen tukimuurielementti. Taloyhtiön pihaan saatiin tyylikäs, yksilöllinen ja kestävä ratkaisu kohtuuhintaan.

Turun Pääskyvuorelle 1960- ja 70-lukujen taitteessa valmistui 12 talon ja 241 asunnon sekä yhden liiketilan As Oy Satakielenpuisto. Yhtiössä tehtiin viime kevään aikana kaivuutöitä vaatineen linjasaneerauksen yhteydessä myös kattava piharemontti. Sen myötä lisättiin pysäköintipaikkoja.
– Parkkipaikalta poistettiin vanhaa maapenkkaa ja sen tilalle asennettiin Ruduksen betonisia L-tukimuureja. Näin saatiin kunnollisia autopaikkoja myös alueen reunaan, kertoo toimitusjohtaja Miikka Riitamo maarakennuksesta vastanneesta Isoniitun Kone Oy:stä.

Rudus muotobetoni tukimuuri 162

Kuva: Valojen ja varjojen leikkiä taloyhtiön pihassa. Turussa As Oy Satakielen puistoon asennettiin näyttävä tukimuuri Ruduksen muotobetonisista L-tukimuurielementeistä – ensimmäisenä Suomessa.

Rudus muotobetoni tukimuuri 28

Kuva: Rudus toimitti tukimuuria varten kaikkiaan 19 kaksimetristä L-tukimuurielementtiä korkeudeltaan 1050 mm. Niistä syntyi lähes 40 metriä pitkä, eläväpintainen ja näyttävä tukimuuri.


Betoniset L-tukimuurielementit ovat Ruduksen vakiotuotteita: helppoja asentaa, rakenteeltaan tukevia ja käytössä kestäviä. Turkuun asennettiin kuitenkin aivan uudenlaiset, pinnaltaan kokokuvioiset tukimuurit. Elementin kolmiulotteinen pinta tehdään Muotobetoni Oy:n kehittämällä, patentoidulla valmistusmenetelmällä.

Rudus muotobetoni tukimuuri 221

Kuva: – Muotobetonilla voidaan tuottaa rakennettuun ympäristöön omaa identiteettiä. Muotobetonin valmistusmenetelmä tuottaa erinomaisen pinnanlaadun, mikä parantaa sen kestävyyttä, kertoo toimitusjohtaja Raija Siikamäki Muotobetoni Oy:stä.


Rudus toimitti yhtiön pihamaalle kaikkiaan 19 elementtiä, jotka ovat 1 050 mm korkeita ja kaksi metriä pitkiä. Näin saatiin lähes 40 metriä pitkä, näyttävä tukimuurilinja.
– Hyvältä näyttää, ihan toista kuin pelkkä sileä betonipinta! Taloyhtiön hallituksen motto onkin, että kun tehdään, tehdään kunnolla, toteaa isännöitsijä Mika Varpula Realia Isännöinti Oy:stä.

Muotobetoni-tuotteilla saadaan ympäristöön yksilöllinen, huoliteltu ilme.

Yksilöllinen vaihtoehto

Rudus ja Muotobetoni aloittivat yhteistyön viime kesänä. Nyt Ruduksella on käytössään kaksi lisenssiä erilaisten muotobetonien valmistamiseen.
– Aloitimme muotobetonin käytön betonisissa tukimuurielementeissä, koska ne ovat suosittuja vakiotuotteitamme. Muotobetoni tuo uuden lisän tuoteryhmän valikoimaan ja näin asiakas saa hyvinkin yksilöllisen tukimuurin, toteaa Ruduksen infratuotteiden myyntipäällikkö Jukka Latvala.

Rudus muotobetoni tukimuuri 89

Kuva: – Tämän taloyhtiön periaatteena on tehdä kunnolla se, mikä tehdään, toteaa isännöitsijä Mika Varpula Realia Isännöinti Oy:stä. Tukimuurissakaan ei tyydytty tylsään perusratkaisuun.


– Muotobetonista valmistettu tukimuuri ei eroa teknisesti muista L-tukimuurielementeistä. Sen pinta on hieman paksumpi ja myös paremmin säätä kestävä. Muotobetonisen tukimuurin hinta on vakiomalleissa samaa luokkaa kuin liuskekivipintaisen muurin.

Rudus muotobetoni tukimuuri 50

Kuva: Hyvin suunniteltu ja kokonaan tehty. Suunnittelun projektipäällikkö Tanja Parkko RTC Vahanen Turku Oy:stä, toimitusjohtaja Raija Siikamäki muotobetonin kehittäneestä Muotobetoni Oy:stä ja toimitusjohtaja Mika Riitamo piharakentamisesta vastanneesta Isoniitun Kone Oy:stä.


Miikka Riitamon mukaan elementtien asennus sujui erittäin hyvin.
– Tukimuurielementtien asennus on nopeaa. Asennuksessa itsessään ei ole eroa tavallisiin L-tukimuurielementteihin verrattuna. Muurit toimitettiin työmaalle riittävän ajoissa eli ne olivat ajallaan valmiina asennuspaikan vieressä odottamassa asennusta.

Ruduksen loistava osaaminen tulee hienosti esiin näissä tuotteissa.

– Mielestäni tämä muotobetoninen tukimuuri on myös näyttävyytensä puolesta aito vaihtoehto, jos halutaan eläväpintaista muuria, Riitamo lisää.

Rudus muotobetoni tukimuuri 56

Kuva: – Tukimuurielementtien asennus on helppoa ja nopeaa, toteaa toimitusjohtaja Mika Riitamo Isoniitun Kone Oy:stä.


Muotobetonista valmistettu tukimuuri ei eroa teknisesti muista L-muurielementeistä.

Tukimuurielementtien asennus on nopeaa.

Visuaalisuutta ympäristörakentamiseen

Satakielenpuiston tukimuuri on hyvä esimerkki muotobetonin mahdollisuuksista.
– Muotobetoni-tuotteet luovat uudenlaista visuaalisuutta rakenteisiin, jotka monessa kohteessa ovat ympäristöä hallitsevia. Muoto elää valonvaikutuksesta, joten kohteesta saadaan päivänvalon mukaan vaihtuva, elävä kokonaisuus, toteaa Muotobetoni Oy:n toimitusjohtaja Raija Siikamäki.

Rudus muotobetoni tukimuuri 238

Kuva: Yli 50 vuotta sitten valmistunut As Oy Satakielenpuisto sai piharemontin yhteydessä modernin, mutta kiinteistölle hyvin sopivan lisän muotobetonisesta tukimuurista.


– Projektikohtainen infrarakenteiden suunnittelu avaa uusia mahdollisuuksia liittää kaikki rakentamiseen liittyvät yksityiskohdat kokonaisuudeksi. Se on mielenkiintoinen mahdollisuus alueen oman identiteetin luomiselle.
– Ruduksen loistava osaaminen tulee hienosti esiin näissä tuotteissa: uusi valmistustekniikka, tukimuurin muoto ja yksityiskohdat tuovat kaikki oman lisänsä valmistusprosessiin. Kaikki tämä toimii hienosti yhteen näissä tukimuurituotteissa.


Lisätietoja:

Rudus Oy
Jukka Latvala, myyntipäällikkö, Infratuotteet
050 410 8618
jukka.latvala(at)rudus.fi

Muotobetoni Oy
Raija Siikamäki, toimitusjohtaja
040 777 3812
raija.siikamaki(at)formconcrete.fi


Ruduksen muotobetoniset tukimuurielementit

  • Elementin kolmiulotteinen pinta tehdään Muotobetoni Oy:n kehittämällä, patentoidulla valmistusmenetelmällä
  • Ympäristöön yksilöllinen, huoliteltu ilme.
  • Tukimuurin mitat 1050 mm x 2000 mm
  • Pintamuodoissa kaksi vaihtoehtoa
  • Teknisesti samanlainen tuote kuin muutkin L-tukimuurielementit
  • Elementin leveä jalka takaa helpon asennuksen ja tukevan lopputuloksen.
  • Muotobetonin pinta hyvin säätä kestävä
  • L-tukimuurielementteihin saatavilla myös mm. liuskekivipinta, värillinen betoni, rimakuvio, graafinen betoni tai patinointi.

 


Lisätietoja tukimuurielementeistä:


Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Pasi Leino

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit