Rudus AS mukana rakentamassa Baltian suurinta museota

Virossa toimiva Rudus AS oli mukana materiaalintoimittajana, kun yli 100 vuotta odotettu kansallismuseo vihdoin rakennettiin.

Viron kansallismuseo avattiin loppuvuodesta 2016 Tarton kaupungissa. Tätä museota on odotettu yli sata vuotta, sillä päätös museon rakentamisesta tehtiin jo 1909, mutta sodat ja neuvostohallinto kaatoivat haaveet.

Rakentaminenkin aloitettiin jo yli kaksikymmentä vuotta sitten, kun Viron valtio oli tehnyt päätöksen museosta vuonna 1995. Peruskivi muurattiin 1996.

Kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun voitti pariisilainen DGT Architects. Uuden museon odottaminen jatkui, kun 75 miljoonaa euroa maksaneen museon rahoituksen järjestäminen otti oman aikansa.

Lopulta museo valmistui entiselle puna-armeijan lentotukikohdan paikalle. Massiivisessa rakennuksessa on näyttelypinta-alaa yli 6 000 neliötä ja rakennuksen pituus on 350 metriä. Ulkonäöltään rakennus muistuttaa laivaa. Sen alle on tehty pieni joki, joka symbolisoi veden merkitystä Viron historiassa.

Julkisivujen hallitseva materiaali on lasi ja sisätiloissa on käytetty pääosin betonia. Valtavassa urakassa olivat mukana kaikki suurimmat Viron betonin valmistajat. Rudus AS toimitti työmaalle 17 000 kuutiota valmisbetonia.

Pääurakoitsijana toimi Fund Ehitus OÜ.

Viron kansallismuseoon odotetaan 300 000 kävijää vuodessa.

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit