Maanrakennuksen sudenkuopat – 5 virhettä ja näin vältät ne!

Pientalon rakentamisessa maanrakennus on yksi kriittisimmistä vaiheista, sillä maanrakennuksen virheitä on erittäin kallista tai jopa mahdotonta korjata jälkikäteen. Kun huomioit maanrakennusvaiheen sudenkuopat ennalta, säästät aikaa, rahaa ja hermoja. Voit rauhallisin mielin edetä talon pystytykseen ja luottaa siihen, että unelmien talosi alla on huolella tehty rakennuspohja. Kokosimme avuksesi yleisimmät omakotirakentajan virheet maanrakennuksessa sekä asiantuntijamme neuvot niiden välttämiseen.

1. Kiviainesten valinta meni pieleen ja kosteusvaurio uhkaa

Kallein virhe maanrakennusvaiheessa on valita kosteudenhallinnan kannalta väärät kiviainekset rakennuspohjaan. Kapillaarikatkokerroksen tehtävä on estää kosteuden nousu maaperästä talon rakenteisiin. Jotta kapillaarikatko toimii oikein, sen täytyy olla tarpeeksi paksu ja oikeista kiviaineksista tehty. Jos tässä vaiheessa kitsastelee materiaaleissa, saattaa se kostautua myöhemmin talon rakenteiden erilaisina kosteusvaurioina. Niiden selvittely ja korjaus on erittäin kallista ja hankalaa.

Näin teet toimivan kapillaarikatkokerroksen:

Maanrakennuksen sudenkuopat 3 500x380px
 • Nyrkkisääntö on, että mitä hienompi tuote, sitä korkeammalle kapillaarinen kosteus nousee rakenteissa.
 • Suosittelemme kapillaarikatkokiviainekseksi kapillaarikatkosepeliä. Sepelin kerrospaksuuden on oltava yleensä vähintään 300 mm.
 • Kapillaarikatkokerroksen paksuuden on aina oltava vähintään 20 % suurempi kuin kerrokseen käytetyn kapillaarikatkokiviaineksen vedennousukorkeus määritettynä.
 • Tuuletetuissa alapohjissa maanpinta peitetään 100…200 mm:n kerroksella kapillaarikatkokiviainesta, jolloin maaperästä tuleva kosteustuotto ryömintätilaan pienenee merkittävästi.

2. Unelmiesi talotyyppi ei sovellukaan ostamallesi tontille

Tonttikauppojen hetkellä sinetöidään moni muukin asia kuin asukkaiden tuleva postiosoite. Kaikki talotyypit eivät sovi kaikille tonteille, sillä tontin pohjamaan laatu sanelee talon perustustavan ja pohjatöiden kustannukset. Omakotirakentajan pettymys on suuri, jos vasta tonttikauppojen jälkeen selviää, että hartaasti haaveillun kellarikerroksen rakentaminen ei kannata tai talon sisustukseen varattu kymppitonni uppoaakin pehmeän maaperän vaatimaan paalutukseen.

Näin vältyt ikäviltä tonttiyllätyksiltä:

Maanrakennuksen sudenkuopat 500x380px
 • Teetä pohjatutkimus ajoissa, mielellään jo ennen tonttikauppoja, niin osaat hahmottaa maanrakennustöiden budjetin, aikataulun ja tarvittavat resurssit paremmin.
 • Ota rakentamisen asiantuntija tontin valintaan mukaan. Hän osaa ennen ostopäätöstä kertoa tontin rajoitteista ja mahdollisuuksista.
 • Arvioi tontin hintaa sen rajoitteita ja mahdollisuuksia vasten. Onhan hinnassa huomioitu pohjatöiden kustannukset?
 • Kaikki talotyypit eivät sovi kaikille tonteille, joten älä lyö talomallia lukkoon ennen tontin ostoa. Tai jos talounelmasi ei jousta, varaa silloin runsaasti aikaa ja rahaa täydellisen tontin metsästykseen.
 • Hyödynnä tontin ominaismuodot kokonaisvaltaisesti. Esimerkiksi rinnetontilla korkoeroja voi hallita näyttävillä muuriratkaisuilla tai johtaa hulevesiä juoksevassa pihapurossa.

3. Aikataulu on suunniteltu liian tiukaksi, ja viivästykset käyvät lompakon päälle

Maanrakennustöiden aikataulu kannattaa toki suunnitella mahdollisimman realistiseksi, jottei kohteen valmistuminen turhaan viivästy. Pieni odottelu työvaiheiden välillä on kustannusten kannalta kuitenkin paljon pienempi riski kuin liian tiukka aikataulu. Yhdestäkin aikataulumuutoksesta saattaa käynnistyä viivästysten ketju, josta koituu merkittäviä kustannuksia töiden, koneiden ja toimitusten uudelleenjärjestelyjen takia. Töiden ja toimitusten rytmitys on erityisen tärkeää, kun rakentaa jo valmiiksi rakennetulle asuinalueelle ahtaaseen tilaan. Jos pihaan mahtuu vain yksi kuorma kerralla, toimitusten suunnittelu on syytä tehdä huolella, jotta työt eivät seiso seuraavaa kuormaa odotellessa tai toimitukset viivästy edellisen kuorman seistessä vielä pihassa.

Näin säästyt hintavilta viivästyksiltä maanrakennustöissä:

 • Selvitä toimittajalta ainesten toimitusajat ennen tilausta.
 • Muista, että pieni odottelu työvaiheiden välillä ei ole kustannusriski. Siksi on parempi varata työvaiheisiin ylimääräistä pelivaraa kuin suunnitella aikataulu liian tiiviiksi.
 • Jos oma aikataulutuskyky epäilyttää, tilaa maanrakennustyöt urakkana. Silloin urakoitsija vastaa aikataulujen laadinnasta ja toteutumisesta sekä maksaa viivästysten kustannukset.

4. Arvioit omat resurssit väärin, ja vastuu osoittautui liian suureksi

Pohjatöiden kilpailutusvaiheessa mennään usein metsään, jos omakotirakentaja haluaa säästää väärissä paikoissa ja yliarvioi omat tietonsa, taitonsa ja kykynsä maatöiden teossa. Maanrakennustöitä tekemään voi ottaa vain koneen ja tekijän, jos itsellä riittää sekä aika että osaaminen huolehtia muista vastuista ja työn valvomisesta. Urakkamuoto on turvallinen ja huoleton tapa toteuttaa maanrakennustyöt, koska urakoitsija vastaa töiden onnistumisesta ja ottaa myös taloudellisen riskin kantaakseen. Maanrakentamisen ammattilainen osaa myös auttaa oikeiden ainesten tilaamisessa.

Maanrakennuksen sudenkuopat 420x510px

Näin delegoit maanrakennustyöt oikein:

 • Urakka on kaikin puolin riskittömämpi toteutustapa. Mielenrauhasta kannattaa usein maksaa hieman enemmän.
 • Urakoitsijan kanssa pystyy myös räätälöimään itselle sopivan paketin ja siten säästämään kustannuksissa. Voit vaikkapa sopia, että hoidatte tontin oksien raivaamisen ja poisviennin itse.
 • Jos otat työhön koneen ja tekijän, varaa tarpeeksi aikaa työn organisointiin ja valvomiseen sekä muiden vastuiden hoitamiseen.
 • Varmista, että tietämyksesi on tarpeeksi vankalla pohjalla. Jos rakenne- ja pihasuunnitelmien lukeminen ja tulkinta tuottaa yhtään vaikeuksia, on parempi delegoida tehtävä urakoitsijalle.
 • Varmista tekijöiden pätevyys. Infra ry:n sivuilta voit etsiä luotettavia ammattilaisia. Hyviä vinkkejä tekijöistä saat myös esimerkiksi omakotirakentajien keskusteluryhmistä. Kun löydät tekijän, muista kysyä referenssejä, tarkistaa yrittäjän tiedot YTJ:stä ja varmistaa vastuuvakuutuksen voimassaolo. Varmista myös, ettei urakoitsijalla ole verovelkoja tai työnantajamaksuja rästissä.

5. Ryhdyit maanrakennustöihin liian myöhään syksyllä, ja kelit aiheuttavat hankaluuksia

Jos myöhään syksyllä alkaa tehdä talon maanrakennustöitä talvea vasten, huonot kelit voivat aiheuttaa ylimääräisiä töitä tai viivästyksiä. Lämpötila vaikuttaa myös työn tehokkuuteen. Sesonkiaikojen ulkopuolella maanrakennustyöt saattaa saada halvemmalla, mutta kannattaa miettiä tarkasti, kasvavatko vuodenajan aiheuttamat lisäkustannukset säästöä suuremmiksi.

Maanrakennuksen sudenkuopat 920x580px

Näin varmistat, ettei vuodenaika aiheuta yllätyskustannuksia:

 • Vuodenaika on rakentamisessa kustannustekijä, joten huomioi se työvaiheiden ja aikataulujen suunnitteluvaiheessa.
 • Toki maanrakennus onnistuu syksylläkin, mutta silloin kannattaa varata budjettiin ja aikatauluun ekstraa yllätysten varalta.
 • Kiireen kanssa ei ole koskaan hyvä ryhtyä rakentamaan, joten maanrakennustyöt kannattaa aloittaa ajoissa, jotta saadaan ennen talvea työt sopivaan vaiheeseen.
 • Aloita maanrakennustyöt keväällä vaikka heti roudan sulettua, niin saat rauhassa vietyä ne loppuun.

Henri Kaila

Rudus Oy