Rutolan Sinisiipisirkka

Lappeenrannan Rutolan hiekkakuopalta löytyi vuonna 2013 maastokäynnin yhteydessä hyvin harvinaisen sinisiipisirkan (Sphingonotus caerulans) esiintymä, jonka koko oli useita kymmeniä yksilöitä. Sinisiipisirkkaesiintymän havaitsi museomestari Jaakko Kullberg Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta. Sinisiipisirkka on viimeisimmässä uhanalaiskatsauksessa luokiteltu erittäin uhanalaiseksi ja erityisesti suojeltavaksi lajiksi, mikä tarkoittaa, että lajin säilymiselle tärkeää esiintymispaikkaa ei saa hävittää eikä heikentää.

Sinisiipisirkka on avoimien rantahietikoiden ja arojen laji, joka suosii erityisesti hietikoiden paahteisia osia, joissa on myös karkeampaa soraa, ja joissa sirkan etusiipien suojaväri antaa erinomaisen suojan. Laji on aktiivinen ja helposti havaittavissa vain auringonpaisteella, jolloin se häirittäessä pyrähtää herkästi lentoon ja paljastaa vaaleansiniset takasiipensä. Sinisiipisirkka on erittäin nopea ja ketterä lentäjä, toisin kuin suurin osa muista heinäsirkoistamme, ja se voi lämpimällä säällä lentää pitkiä matkoja.

Tehtyjen kartoitusten perusteella alueen jälkihoitosuunnitelmaa on päivitetty sinisiipisirkka huomioiden. Alueelle tullaan jättämään avoimia hietikkoalueita. Lisäksi läheisiä Rudus Oy:n kiviainesten ottoalueita tullaan seuraamaan, jotta havaittaisiin lajin mahdollinen leviäminen uusille alueille.

 

Kuvat: Jarmo Nieminen