Kotitekoinen vappusima aikuisille ja vappudrinkki – Joni Virta & Ville Myllyrinne

Rudus tarjoaa maistuvan kotisiman ja vappudrinkkireseptin a lá Catering & Sales Manager, Son of a Punch, baarimikko Joni Virta ´apukokkeinaan´ Ruduksen Kivikauden avauksen isännöinyt koomikko-näyttelijä Ville Myllyrinne sekä suoraan tulikasteeseen joutunut Ruduksella vastikään aloittanut myyntipäällikkö Julius Anttila.

Rudus kivikauden avajaiset vappusima

Ruduksen asiakastilaisuus, Kivikauden avajaiset, pidettiin 23.4.2021, jossa asian vieressä sekoilt.. sekoiteltiin kotisimaa ja vappudrinkkejä. Katso miten nämä syntyivät tilaisuuden videotallenteesta ja ota ammattilaisten reseptit talteen!


Kotitekoinen vappusima aikuisille

Aloita valmistaminen viikko ennen vappua. Ennen valmistusta pese huolellisesti kädet ja varmista, että kaikkia astiat ovat täysin puhtaita.

Vaihe 1

Keitä kattilassa, ja sekoita kunnes sokeri liukenee:

  • 4 l vettä
  • 500 g sokeria (50 % valkoinen sokeri + 50 % fariinisokeri)

Vapaaehtoisia lisämausteita mukaan keittoon esimerkiksi jotain näistä:

  • 2 palaa inkivääriä kuorittuna ja paloiteltuna
  • 1 kpl punainen chili halkaistuna
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 rs mansikoita perattuna ja halkaistuna
  • 2 kpl raparperin varsi pilkottuna

Vaihe 2

Keiton jälkeen anna seoksen jäähtyä, kunnes se on noin 40 -asteista. Sen jälkeen sekoita vielä joukkoon:

  • 2 sitruunan mehut
  • 1 herneenkokoinen pala tuorehiivaa (sekoita hiiva ensin erilliseen vesitilkkaan ja kaada kattilaan)

Vaihe 3

Peitä kattila liinalla/kannella ja anna olla yön yli huoneenlämmössä.

Vaihe 4

  1. Siivilöi neste kattilasta.
  2. Ota sopiva määrä tyhjiä pulloja (esim. 4 x 1 litra)
  3. Lisää jokaisen pullon pohjalle 1 tl sokeria + rusinoita
  4. Täytä pullot simalla ja laita pullot jääkaappiin. Sima valmistuu siellä noin 5-6 päivässä. 

Mikäli käytät kierrekorkkeja, älä laita niitä alussa kovin tiukalle, tai muista availla pulloja välillä. Mikäli käytät ns. patenttikorkkia, voit aluksi ottaa korkeista pois sen tiivistekumin. Käyttöpäivän lähestyessä voit laittaa korkin hetkellisesti tiukemmin kiinni.

Kun juomassa on sopivasti hiilihappoa, se sitoutuu rusinoiden sisälle ja rusinat nousevat pintaan = VALMIS!

Älä unohda simaa kaapin perälle käymään ja poksumaan, vaan käytä se alle viikon kuluessa valmistumisesta. Älä ravista pulloja. Anna hiivasakan jäädä pullojen pohjalle ja heitä viimeiset lirut jokaisesta pullosta pois.


Kuplat

Vappudrinkki "Sima 2.0."

Mittaa raaka-aineet puhtaaseen kannelliseen hillopurkkiin (tai vaihtoehtoisesti suoraan pitkään lasiin):

  • 2-4 cl alkoholia oman maun mukaan (vodka, gin, rommi, viski)
  • 2 cl sokeriliemi*
  • 1 passion hedelmän sisältö koverrettuna
  • 1/2 limen mehu puristettuna
  1. Lisää reilusti jääpaloja.
  2. Sulje kansi ja ravista! (mikäli teit drinkin suoraan lasiin, niin sekoita vain lusikalla - heti simaa lisättyäsi)
  3. Avaa kansi ja lisää vielä jäitä.
  4. Voit siirtää juoman hillopurkista pitkään lasiin (tai käyttää purkkia lasina)
  5. Täytä loppuosa lasista simalla.
  6. Sekoita lusikalla vielä kerran.

Koriste juoma esimerkiksi jollakin näistä:

  • minipyykkipoika + serpentiinin pala lasin reunaan
  • drinkkitikku, jossa pieni pala munkkia
  • appelsiinin viipale
  • syötävät kukat ja yrtit
  • nonparelli reunus lasiin (tyhjä lasi + pyyhkäise limen lohkolla reunaa + lasin dippaus nonparelliin)

 

*sokeriliemi:
Hienosokerin sijasta baareissa käytetään usein nestemäistä sokeria, joka siis liukenee drinkkeihin nopeammin. Tämä pieni sokeri tuo happamien ainesten keskelle sopivasti pyöreyttä ja korostaa muita makuja.

Nestemäisen sokerin valmistat kattilassa kiehauttamalla. Säilyvyys pullotettuna kylmässä +1 kuukausi.

  • 1 osa vettä
  • 1 osa sokeria

+ mahdollisia mausteita siihen uuttaen (esimerkiksi: inkivääri, chili, kardemumma)

 


Kurkkaa myös tänne: