Ruduksen asiakastilaisuus, Kivikauden avajaiset, pidettiin 23.4.2021, jossa asian vieressä myös tuunattiin munkkeja ja tehtiin vappudrinkkejä. Katso miten nämä syntyivät tilaisuuden videotallenteesta ja ota ammattilaisten reseptit talteen!
Munkkimassa 20 kpl:
2 ½ dl maitoa
25 g tuorehiivaa
1 dl sokeria
1 kananmuna
1-2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
noin 8 dl vehnäjauhoja
100 g voita
Valmistus:
- Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota siihen hiiva. Lisää sokeri, keltuaiset, maizena, kardemumma ja suola. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa hyvin. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppuvaiheessa. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä noin 30 minuuttia.
- Vaivaa taikina pöydällä ja muotoile siitä tasapaksu tanko. Jaa taikina 20 yhtä suureen palaan ja pyöritä pulliksi. Anna kohota hyvin liinan alla.
- Kuumenna öljy 180 asteeseen. Pane munkki öljyyn reikäkauhalla kohonnut puoli alaspäin ja kypsennä 2-3 kpl kerrallaan niin, että ne kelluvat vapaasti öljyssä. Kypsennä noin 2 minuuttia/puoli ja käännä, kun pinta on kullanruskea.
- Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan. Lisää seuraavat munkit öljyyn paistumaan.
- Täytä munkit halutessasi hillolla. Pane hillo pursotinpussiin, jossa on kapea ja terävä tylla eli suutinkappale. Paina tylla munkin keskelle ja pursota nokare hilloa jokaiseen munkin täytteeksi.
- Kaada pyöreäpohjaisen kulhon pohjalle sokeria ja kääntele munkit siinä lämpiminä. Voit myös sokeroida munkit paperipussissa ravistelemalla.
Sitruunarahkatäyte:
200 g maitorahkaa
1 kpl sitruunan kuori
4 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Lipstikkasokeri:
6 rkl hieno sokeri
1 rkl kuivattu lipstikka
Valmistus:
- Sitruunarahkatäytettä varten pese sitruuna ja raasta kuori. Kumoa valutettu rahka kulhoon. Sekoita loput täytteen ainekset rahkaan. Pursotinpussiin sama kuin (ks. Hillo).
- Lipstikkasokeriin sekoita keskenään hieno sokeri ja lipstikka.
Churros:
5 dl vettä
4 rkl oliiviöljy
4 rkl rypsiöljy
400 g vehnäjauhoja
½ tl suolaa
4 rkl sokeria
2 kananmunaa
öljyä uppopaistamiseen
sokeria
Suklaa-kanelicrema:
3 dl maitoa
1 ½ dl kermaa
2 kanelitankoa
1 dl kondensoitua maitoa
180 g tummaa suklaata
Kanelikerma:
5 dl maitoa
½ dl sokeria
2 liivatelehteä
1 tl jauhettua kanelia
Valmistus:
- Kiehauta vesi ja öljy. Lisää joukkoon jauhot, suola ja sokeri. Sekoita voimakkaasti, kunnes taikina on sileää. Lisää munat yksitellen ja sekoita hyvin.
- Kuumenna uppopaistamiseen tarkoitettu öljy 160-asteiseksi. Tässä pienempi lämpötila riittää, kuin 180- astetta. Lusikoi taikina pursottimeen ja pursota siitä pikkusormen mittaisia churroja suoraan kuumaan upporasvaan ja paista ne kullanruskeiksi. Valuta churroista ylimääräinen öljy pois ja sokeroi ne.
- Valmista crema. Kiehauta kattilassa kerma, tavallinen maito ja kanelitanko. Jätä maustumaan tunniksi. Rouhi suklaa ja kaada kulhoon yhdessä kondensoidun maidon kanssa.
Lämmitä kerma-maitoseos uudelleen ja siivilöi rouhitun suklaan päälle. Aja teho- tai sauvasekoittimella tasaiseksi ja annostele tarjoiluastioihin.
- Tee kanelikerma. Liota liivatteet. Kiehauta maito ja sokeri. Purista liivatteesta vesi pois, lisää joukkoon ja sekoita. Mausta kanelilla. Anna jäähtyä ja vaahdota sauvasekoittimella. Annostele hyytyneen suklaakreemin päälle.
Kurkkaa myös tänne: